• 4 Μαΐου 2024,

Τάνια Ελευθεριάδου για τις άκαρπες συναντήσεις για τη ΒΦΛ: «Το Υπουργείο υποστήριξε πλήρως τα συμφέροντα της εταιρίας»

 Τάνια Ελευθεριάδου για τις άκαρπες συναντήσεις για τη ΒΦΛ: «Το Υπουργείο υποστήριξε πλήρως τα συμφέροντα της εταιρίας»

Φανερή ήταν η απογοήτευση της βουλευτού και δικηγόρου του σωματείου των εργαζόμενων στη ΒΦΛ κ. Τάνιας Ελευθεριάδου. Μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής με αφορμή την ολοκλήρωση -χωρίς αποτέλεσμα- της διαδικασίας διαμεσολάβησης του υπουργείου στα θέματα της ΒΦΛ. Η κριτική της κ. Ελευθεριάδου αφορούσε σχεδόν μόνο το υπουργείο. Για το οποίο είπε ότι έκανε αλλαγή, στροφή 180 μοιρών στον τρόπο προσέγγισης του θέματος.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Ας θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί στο θέμα, το οποίο ανέκυψε στο τέλος του 2019…

Απάντηση: Το σωματείο ισχυρίζεται ότι λέει κι ο νόμος. Από τη στιγμή που μεταβιβάστηκε η λειτουργία του εργοστασίου σε νέα εταιρία, υπάρχει ξεκάθαρη μεταβίβαση επιχείρησης. Αυτό είχε αποτυπωθεί στο συμφωνητικό της 1-1-2018 όταν όλες οι εταιρίες που υπήρχαν και λειτουργούσαν έως εκείνη τη στιγμή στο εργοστάσιο συνυπέγραψαν το συμφωνητικό. Αυτό το συμφωνητικό λοιπόν η νέα εταιρία θεωρεί ότι δεν υπάρχει. Δεν δέχεται ως και σήμερα να το συνυπογράψει. Θέλει να φαίνεται ότι είναι μια παντελώς καινούργια εταιρία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες. Και δεν δεσμεύεται από το νόμο να μεταβιβαστούν σε αυτήν αυτοδίκαια οι εργαζόμενοι. Αυτό που έγινε χθες στο Υπουργείο ήταν η 180 μοίρες αλλαγή της στάσης του Υπουργείου.

Ενώ την πρώτη φορά που πήγαμε η Γενική Γραμματέας- η οποία σημειώνω ότι είναι και νομικός- αναγνώρισε ότι το συμφωνητικό καλύπτει πλήρως τους εργαζόμενους και είναι σύμφωνο με το νόμο, ευρωπαϊκές οδηγίες, υπουργικές αποφάσεις αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που δεκάδες είχαν βγει έως 1-1-2018 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας και είχε συστήσει στους δικηγόρους της εργοδοσίας να κάνουν μια προσπάθεια να πείσουν την εργοδοσία να είναι σύννομη. Χθες λοιπόν η κ. Στρατινάκη είπε δύο πράγματα με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο τους εργαζόμενους δεν θέλει να βοηθήσει. Πρώτον πρότεινε να υπογράψουν οι εργαζόμενοι εικονικό δανεισμό.

Αυτό είναι απίστευτο να ακούγεται από το στόμα γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας. Εικονικό δανεισμό που υποκρύπτει μεταβίβαση επιχείρησης, απλά και μόνο για να μπούνε στην εργασία τους. Δεύτερον είπε ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε κάνει κατάχρηση εξουσίας επειδή είχε βοηθήσει τους εργαζόμενους και είχαν υπογραφεί στο Υπουργείο πρακτικά τα οποία διασφάλιζαν απόλυτα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Και μάλιστα αυτά τα πρακτικά η κ. Στρατινάκη δεν τα αναγνωρίζει. Δεν αναγνωρίζει. Δεν αναγνωρίζει τη συνέχεια του Υπουργείου.

Ερώτηση: Αυτά έγιναν χθες. Η Τριμερής μάλιστα έγινε μέσω Skype. Για ποιόν λόγο;

Απάντηση: Διότι ενώ είχε συμφωνηθεί να γίνει Δευτέρα, 3 το μεσημέρι Τριμερής στην Αθήνα κι ενώ ετοιμαζόμασταν την Παρασκευή (έκλεινε το σωματείο εισιτήρια) ενημερωθήκαμε την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Ενημερωθήκαμε από τον κ. Αγραπιδά, που είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου.  Ξαφνικά χθες Δευτέρα, στις 12 η ώρα μας είπαν ότι υπάρχει Τριμερή συνάντηση. Ήταν αδύνατο να κατεβούμε, οπότε έγινε μέσω Skype.

Ερώτηση: Αυτό την ουσία την επηρέασε;

Απάντηση: Άλλο να βρίσκεται κάποιος εκεί κι άλλο να προσπαθούμε να συνεννοηθούμε μέσω ενός υπολογιστή. Υπάρχει μια δυσχέρεια στη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το Υπουργείο έκανε στροφή 180 μοιρών. Επ’ αυτού θέλω να πάρουν θέση οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ξεκάθαρη θέση. Να φανταστείτε ρωτούσαμε χθες, ρωτούσαμε επιτακτικά: Είναι απολυμένοι οι εργαζόμενοι ή όχι; Απάντηση δεν πήραμε. Κι η κυρία Στρατινάκη δεν απαίτησε να πάρει απάντηση σε αυτό. Δεν γνωρίζουν αυτοί οι άνθρωποι αν είναι απολυμένοι. Δεν γνωρίζουν αν πρέπει να πάνε στον ΟΑΕΔ να πάρουν επίδομα ανεργίας.

Αν πρέπει να βρούνε άλλη δουλειά. Δεν απαντάει η εταιρία σε τίποτα. Στο ερώτημα δε γιατί δεν πληρώθηκαν (στο τέλος Γενάρη) η απάντηση του δικηγόρου της εταιρίας ήταν ότι δεν πληρώθηκαν επειδή είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί της ELFE. Δεν απαντάνε ούτε αν είναι απολυμένοι, ούτε γιατί δεν πληρώθηκαν… Απάντησαν ότι είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί της ELFE, κάτι που ούτε αυτό αφορά την κ. Στρατινάκη. Δεν την ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον. Για ποιόν λόγο είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί, τι γίνεται με αυτήν την εταιρία; Τι γίνεται με τους άλλους εργαζόμενους; Το μόνο που είπε είναι να υπογράψουν οι εργαζόμενοι εικονικό δανεισμό.

Ερώτηση: Με τα δεδομένα που δημιουργούνται τώρα, τι κάνει το σωματείο;

Απάντηση: Με τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν είναι μονόδρομος. Οι δικηγόροι θα κάνουν τη δουλειά τους, θα προχωρήσουν δικαστικά. Το σωματείο θα προβεί στις συνδικαλιστικές του ενέργειες. Και θα δούμε τι θα γίνει.

Ερώτηση: Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια αισιοδοξία. Από την πρώτη Τριμερή μέχρι και χθες δεν μεσολάβησε κάτι το ιδιαίτερο. Υπήρχε μια ησυχία, ειδικά από την πλευρά των εργαζόμενων.

Απάντηση: Εμείς ενεργήσαμε καλόπιστα από την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή που πήγαμε στο υπουργείο και κλείστηκαν τα επόμενα ραντεβού η κ. Στρατινάκη μας διαβεβαίωσε –αφού διάβασε τα συμφωνητικά και τις δικαστικές αποφάσεις- ότι θα φροντίσει να τηρηθεί ο νόμος κι ότι η εργοδοσία δεν θα τολμήσει (είχε πει) να μην τηρήσει τα συμφωνητικά. Είχαμε δεσμευτεί αμφότεροι ότι δεν θα προβούμε σε άλλες ενέργειες μέχρι τις 10 του μηνός. Χθες αυτό άλλαξε. Πήγε στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Το Υπουργείο ουσιαστικά επέδειξε στους εργαζόμενους να υπογράψουν τον εικονικό δανεισμό. Υποστήριξε πλήρως τα συμφέροντα της εταιρίας. Ξέχασε ότι έχουν δημιουργηθεί όλες αυτές οι εταιρίες, οι οποίες είναι και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Όσον αφορά μια απόφαση του ΕΦΚΑ που είχε βγει επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ότι είναι συνυπεύθυνες όλες οι εταιρίες για τα χρέη της ELFE στον ΕΦΚΑ) η κ. Στρατινάκη δήλωσε αναρμόδια. Αναρμόδια να βγάλει ανάλογη απόφαση και για τη νέα εταιρία. Η κατάσταση χθες ήταν πραγματικά απογοητευτική. Λυπάμαι. Ήταν και εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 εκεί. Η οποία ως νομικός πραγματικά αντιλήφθηκε το τι συμβαίνει. Λυπάμαι πραγματικά που φθάνουμε και πάλι σε αυτήν την κατάσταση. Καλώ έως και την ύστατη στιγμή την εργοδοσία να τηρήσει το νόμο, τα συμφωνητικά και τις δικαστικές αποφάσεις. Καλώ και τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην αφήσουν να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2016.

 

 

 

Διαβάστε επίσης