• 28 Απριλίου 2024,

Θάσος: Μπορεί να είναι χειρότερο το καλοκαίρι του 2021, εάν δεν…- Συνέντευξη του Πάρη Παρασχούδη

 Θάσος: Μπορεί να είναι χειρότερο το καλοκαίρι του 2021, εάν δεν…- Συνέντευξη του Πάρη Παρασχούδη

Κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, ανοιχτά χερσαία σύνορα και άμεσοι εμβολιασμοί είναι το τρίπτυχο για να μπορέσει ο τουρισμός να κάνει την επανεκκίνησή του δίνοντας ανάσες στην οικονομία και στο επιχειρείν.

«Είμαστε ‘διασωληνωμένοι’ και εμείς» αναφέρει χαρακτηριστικά στο  GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα ελπίδας για μια καλύτερη σεζόν, μόνο εφόσον ληφθούν κοινοί κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, οι εμβολιασμοί γίνονται με πιο γοργούς ρυθμούς και βεβαίως, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι τα ανοιχτά χερσαία σύνορα.

Αντικριστά από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας, μόλις 6 ναυτικά μίλια από την Κεραμωτή Καβάλας ή 17 ν.μ. από το λιμάνι της Καβάλας, η Θάσος, το «σμαραγδένιο» νησί του Βορείου Αιγαίου, αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών και αποδράσεων τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες.

Πρωτεύουσα του νησιού ο Λιμένας, στο βόρειο τμήμα, χτισμένος πάνω στην αρχαία πόλη που ίδρυσαν οι Πάριοι άποικοι. Δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, τα Λιμενάρια, νοτιοδυτικά, τα οποία δημιουργήθηκαν από τη σταδιακή εγκατάλειψη του ορεινού χωριού Κάστρο.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι tour operators, οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες του τουρισμού, τέτοια εποχή έκλειναν τα συμβόλαια τους, γινόντουσαν οι προκρατήσεις (early booking) και παράλληλα ‘έπεφταν’ και οι προκαταβολές. Φέτος όλα είναι διαφορετικά και η περίοδος που διανύουμε είναι προβληματική, όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού.

«Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχαμε πληρότητες στις προκρατήσεις που άγγιζαν το 60%-70%» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου (ΕΞΘ) Πάρης Παρασχούδης. Φέτος, οι προκρατήσεις είναι ελάχιστες, «της παρηγοριάς» όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, οι οποίες προέρχονται από τη γερμανική αγορά αλλά και από τη νούμερο ένα αγορά για τη Θάσο, τη Ρουμανία.

Εξηγεί ότι τίθεται θέμα ρευστότητας, και μπορεί οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία να δίνουν μια μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις, ωστόσο όπως τονίζει, «είμαστε και εμείς ‘διασωληνωμένοι’ και πρέπει να ανακάμψουμε».

Ο στόχος για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Θάσου, είναι «να πιάσουμε το 50% του 2019 και το διπλάσιο του 2020».

Όμως, η πορεία των εμβολιασμών η οποία κινείται με αργούς ρυθμούς και το γεγονός ότι, μάλλον, θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί το 60%-70% του πληθυσμού, μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη πανδημία, φαίνεται να απομακρύνουν αυτό το σενάριο και να εξακολουθούν να κρατούν τον τουρισμό, την οικονομία του τόπου και τους επιχειρηματίες «όμηρους» της υγειονομικής κρίσης.

Νούμερο ένα προτεραιότητα για τον τουρισμό στη Θάσο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας είναι το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, και δη του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας.

Πέρυσι, ενώ η σεζόν για την Θάσο ξεκίνησε ενθαρρυντικά, οι περιορισμοί στα σύνορα, αφενός με την απαγόρευση στους Σέρβους τουρίστες, αφετέρου με την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικών τεστ κατά του κορωνοϊού από Ρουμάνους και Βούλγαρους τουρίστες, κατέγραψε μείωση της τουριστικής κίνησης που άγγιξε το 80%.

Η Σερβία είναι νούμερο δυο αγορά για το νησί της Θάσου, ήδη από τη δεκαετία του ’70, και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr οι περιορισμοί που υπήρξαν πέρυσι, δημιούργησαν κάποια προβλήματα, «παρεξηγήσεις» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Από την άλλη, η ελληνική αγορά, στήριξε κατά ένα ποσοστό την οικονομία του νησιού, «σίγουρα βοήθησαν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και «Τουρισμός για Όλους», όμως δεν ήταν αρκετοί οι Έλληνες τουρίστες για να καλύψουν το κενό της αγοράς» εξηγεί ο κ. Παρασχούδης σχολιάζοντας ότι πριν την οικονομική κρίση του 2010 οι Έλληνες τουρίστες ήταν οι καλύτεροι πελάτες του νησιού.

Αυτό που ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Θάσου είναι, ανοιχτά χερσαία σύνορα, «να είναι ανοιχτός και ο σταθμός της Νυμφαίας» αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΘ, λέγοντας ότι πέρυσι πρόλαβαν να περάσουν τα σύνορα μόλις 7.000 τουρίστες, όταν υπό κανονικές συνθήκες περνούσε τουλάχιστον 120.000 – 130.000 κόσμος.

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αντιπροσωπεύει το 28% των οδικών αφίξεων της χώρας για το 2019. Από τους επτά μεθοριακούς σταθμούς της (Νυμφαία, Άγιος Κωνσταντίνος, Ορμένιο, Κυπρίνος, Καστανιές, Κήποι, Εξοχή), το 2019 πέρασαν 3,4 εκατ. επισκέπτες, καταγράφοντας μείωση 16% σε σύγκριση με το 2014 (4 εκατ. επισκέπτες).

Από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας περάσανε 1.643.250 επιβάτες το 2019 και σύμφωνα με την ποσοστιαία κατανομή των διεθνών οδικών αφίξεων το 48% καταγράφεται στον συγκεκριμένο σταθμό. Ακολουθούν οι Κήποι (24%), το Ορμένιο (8%), οι Καστανιές (8%), η Εξοχή (7%), ο Άγιος Κωνσταντίνος (3%) και ο Κυπρίνος (2%).

Σχετικά με την αεροπορική κίνηση, το 2019 στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» καταγράφηκαν 33.935 επιβάτες έναντι 36.859 το 2018. Σε σχέση με το 2014 υπήρξε μείωση 7% (36.423 επιβάτες το 2014).

Τέλος, σχετικά με την ακτοπλοϊκή κίνηση εσωτερικού, το λιμάνι της Καβάλας την περίοδο 2014 – 2019 σημείωσε αύξηση 26% (από 3,4 εκατ. επιβάτες το 2014 σε 4,3 εκατ. το 2019). Γενικά, στην ακτοπλοϊκή κίνηση εσωτερικού στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης για το 2019 στο λιμάνι της Καβάλας καταγράφεται 94% της συνολικής κίνησης ενώ το υπόλοιπο 6% εξυπηρετείται από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Για την επανεκκίνηση του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας του τόπου, πριν την υγειονομική επανεκκίνηση, απαιτούνται όλα όσα προαναφέρθηκαν, δηλαδή, κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες μετακίνησης, εμβολιασμοί, ανοιχτά σύνορα.

Ερωτηθείς περί αυξημένων πωλητηρίων ξενοδοχείων στο νησί, ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Παρασχούδης εξηγεί ότι τα πωλητήρια βγαίνουν, ανεξαρτήτως της πανδημίας του κορωνοϊού και της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του GRTimes.gr, μικρά συγκροτήματα των 5-10 δωματίων βρίσκονται προς πώληση, επίσης ξενοδοχείο στο Λιμένα έχει βγει στο «σφυρί» ενώ την περσινή περίοδο ξενοδοχείο στα Λιμενάρια που ήταν προς πώληση, κατέληξε τελικώς σ’ άλλον ξενοδόχο, «ευτυχώς ντόπιο, και όχι ξένο» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του κλάδου.

Αρκετοί από τους ιδιοκτήτες που έχουν βγάλει πωλητήρια στις επιχειρήσεις τους, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, δεν είχαν κάποια προηγούμενη σχέση με τον τουρισμό. «Αποδείχθηκε πολύ ‘γυαλιστερός’ ο τουρισμός, και ίσως δεν ήταν αυτό που περίμεναν» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι στο νησί της Θάσου είναι καταγεγραμμένες 25.000 κλίνες εκ των οποίων οι 11.000 είναι ξενοδοχειακές (210 ξενοδοχεία) και οι υπόλοιπες ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. (Πηγή grtimes.gr) (Πηγή φωτογραφίας Ελευθερία Λόγου)

Διαβάστε επίσης