Θέμα λίγων ημερών η τροπολογία για τις επιτροπές των Δήμων

 Θέμα λίγων ημερών η τροπολογία για τις επιτροπές των Δήμων

Ο Θόδωρος Μουριάδης μετέφερε, μιλώντας στην Πρωινή, λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και την τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα.

Θα αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακριβώς το περιεχόμενο της τροπολογίας θα το μάθουμε όταν αυτή κατατεθεί. Κάποια πράγματα ο Δήμαρχος Καβάλας τα γνώριζε. Δεν ήταν αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας, ούτε φυσικά κάτι οριστικό. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μουριάδης επανήλθε και για το θέμα της αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου.

Η συνέντευξη

Ερ: Συναντηθήκατε πρόσφατα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα. Μιλήστε μας για την τροπολογία που θα προωθήσει το Υπουργείο, σχετική με τα θέματα που ανέκυψαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου ΣτΕ.  Ξέρουμε πότε θα υπάρξει αυτή η τροπολογία και τι θα περιλαμβάνει; Τι θα αναφέρει;

Απ: Νομίζω ότι αύριο(σήμερα) θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή η τροπολογία. Σύμφωνα με την οποία στις Οικονομικές Επιτροπής διατηρείται η πλειοψηφία. Θα είναι πάλι στους Δημάρχους. Στην παράταξη της διοίκησης. Θα περάσουνε αρμοδιότητες οι οποίες είχανε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική, κάποιες θα ξαναπεράσουν πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα ήταν λίγο θολό το τοπίο, μας είπανε (στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής) ότι βλέπανε ακόμη το θέμα. Τι θα γίνει αν  δεν περνούσε ένα θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από δυο φορές μα είπαν θα ξαναγυρίζει πάλι πίσω στην Οικονομική Επιτροπή. Ή αν υπάρξει δυσλειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων τότε θα επαναφέρουν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος πλέον μέχρι τις εκλογές. Θα κατατεθεί η τροπολογία και θα δούμε.

Ερ: Ρωτήσατε τον κ. Πέτσα  αν αυτά που ψηφίστηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τώρα κινδυνεύουν; Εννοούμε αποφάσεις είτε των Οικονομικών Επιτροπών, είτε των Δημοτικών Συμβουλίων.

Απ: Μας τα ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν κινδυνεύουνε. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο στην τροπολογία να συμπεριλαμβάνετε και αυτό. Σίγουρα όμως δεν κινδυνεύουν. Είναι αποφάσεις που έχουνε παρθεί σύμφωνα με τις αλλαγές στη νομοθεσία, αυτές που είχανε γίνει το 2019. Επίσης η απόφαση αυτή του ΣτΕ αφορά το Δήμο Βέροιας, δεν αφορά όλους τους Δήμους. Απλά το Υπουργείο Εσωτερικών για να προλάβει τις προσφυγές και άλλων βγάζει αυτές τις τροπολογίες. Αυτό μας το ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας ότι η απόφαση του ΣτΕ προς το παρόν αφορά ένα συγκεκριμένο Δήμο.

Ερ: Εσείς από τη μια θα προσαρμοστείτε στην τροπολογία που θα ψηφιστεί αυτές τις μέρες, από την άλλη έχετε να κάνετε με την αντιπολίτευση που δεν προσέρχεται στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και απέχει κάποιες φορές από τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου.

Απ: Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει αυτή  η αστειότητα. Δεν μπορεί επειδή πέρασε ένα θέμα από την οικονομική επιτροπή και έρχεται μετά στο δημοτικό συμβούλιο για να ψηφιστεί, να υπάρχουν και τέτοια θέματα και να απέχουνε. Διότι πέρασαν στην αρχή από επιτροπές που δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση. Ας  είμαστε λίγο σοβαροί. Στη καινούρια τροπολογία θα προβλέπεται και πάλι η σύνθεση της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Ερ: Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δεν έχει συνεδριάσει ακόμη το 2023. Αυτό το πράγμα έγινε επίτηδες ή δεν υπήρχαν θέματα;

Απ: Το βασικότερο ήταν ότι περιμέναμε να έρθει ο (εγκεκριμένος) ο προϋπολογισμός. Να μπορέσει να γίνει κι η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός συντάχθηκε το 2022 οπότε υπήρχαν κάποιες πληρωμές που έπρεπε να γίνουν, χρήματα που ήρθανε και όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν πλέον στο καινούριο προϋπολογισμό. Πολύ σύντομα θα γίνει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ερ: Περιγράψατε τη διαδικασία για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου. Την πρώτη φάση με την εμπλοκή της εταιρείας Real Estate. Έτσι όπως περιγράψατε τη δουλειά που θα κάνει αυτή η εταιρεία, φαίνεται ότι θα αργήσουμε πολύ να πάμε στην ουσία της υπόθεσης, στο διεθνή διαγωνισμό όπως λέτε.

Απ: Θα καθυστερήσει κάποιους μήνες, η αλήθεια είναι αυτή. Αυτό έπρεπε να το είχαμε κάνει  ένα χρόνο πιο μπροστά αλλά και εμείς ψαχνόμασταν και πέρα από αυτό ήταν τόσα πολλά τα θέματα. Κι έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα σε κάποια άλλα. Έχει μπει πλέον το παλιό νοσοκομείο σε μια σειρά και πολύ σύντομα θα βρεθεί επενδυτής. Ακόμη και να μην είμαι εγώ Δήμαρχος, θα είναι κάποιος άλλος, οπότε θα προχωρήσει το θέμα.  Φυσικά και  θα υπάρξουν και ενδιαφερόμενοι, απλά όλη η διαδικασία είναι αυτό που λέει ο λαός να μην  πάμε… «γουρούνι στο σακί». Επίσης εξαρτάται τι χρήση θέλουμε. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ τα χρήματα που θα μισθωθεί, όσο η προστιθέμενη αξία που θα δώσει στην πόλη. Με ενδιαφέρει να γίνει μια επένδυση η οποία θα αφήσει χρήματα στην πόλη. Θα είναι ξενοδοχείο; Θα είναι νοσοκομείο; Θα είναι ιατρικός τουρισμός; Πάντως εμένα δεν θα με ενδιέφερε π.χ. να γίνουν  κατοικίες.

Ερ: Μπορεί να γίνει αυτό που είπατε; Είστε σίγουρος; Θα γίνει; Ξέρετε από τη θέση σας πολλά πράγματα για αυτούς που ενδιαφέρονται για το παλιό νοσοκομείο.

Απ: Υπάρχουν  προτάσεις, αλλά θέλουνε κάποιες προϋποθέσεις. Όλα αυτά λοιπόν  είναι πράγματα που θα ετοιμαστούνε. Και στο Διόνυσο υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι αλλά όταν τότε  ο κ. Σιμιτσής έκανε το διαγωνισμό δεν ήρθε κανένας. Πολλοί ρωτάνε, λένε λόγια και όταν έρχεται το δια ταύτα, κάνουνε πίσω.  Σε τελική ανάλυση μπορεί να έρθουνε κάποιοι επενδυτές που θα είναι από το εξωτερικό. Να μην αποκλείσουμε αυτές τις περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης