• 23 Απριλίου 2024,

Θέμα συντονισμένων πιέσεων η κάλυψη των κενών για τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης

 Θέμα συντονισμένων πιέσεων η κάλυψη των κενών για τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης

Με αφορμή τραγικό περιστατικό πριν λίγες μέρες στη Χρυσούπολη, «ανοίγει» μία ακόμη φορά η συζήτηση για προσλήψεις πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ.

Προσλήψεις για τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης.

Ο πρόεδρος του σωματείου ΕΚΑΒ Καβάλας κ. Τσιτσιλικάκης σημειώνει ότι το πρόβλημα στη Χρυσούπολη είναι παλιό και δεν λύνεται επειδή δεν ασκούνται οι κατάλληλες επίμονες και συντονισμένες πιέσεις.

Η συνέντευξη

Ερ: Πρόσφατα σημειώθηκε περιστατικό στη Χρυσούπολη. Γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο- μέρα μεσημέρι- στη Χρυσούπολη να μεταφέρει τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας;

Απ: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε πει ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού εκεί στο κέντρο υγείας. Δυστυχώς δείχνουν μια τεράστια αδιαφορία, χρόνια τώρα εκεί, οι ιθύνοντες και το κέντρο υγείας.  Γενικά οι τοπικοί άρχοντες της περιοχής.

Δεν διεκδικούν στο να προσλάβουνε προσωπικό με ειδικότητα τα πληρώματα ασθενοφόρων.

Ακόμη και τα τελευταία χρόνια που μπορούν να γίνουν προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων (όπου έχουν γίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και γενικώς προσλήψεις προσωπικού) δυστυχώς δείχνουν μεγάλη αδιαφορία εκεί οι ιθύνοντες με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά.

Ερ: Λέτε ότι είναι θέμα πίεσης;

Απ:Βεβαίως είναι θέμα διεκδίκησης και πίεσης.

Πως πήραν στη Θάσο προσωπικό; Πως μπορούν και παίρνουν στο κέντρο υγείας του Πρίνου και δεν μπορούν να πάρουν στο κέντρο υγείας Χρυσούπολης;

Δυστυχώς έχουν φτάσει στο σημείο πλέον και ενώ ήταν δυο άτομα, το τελευταίο διάστημα πριν από ένα χρόνο με σύμβαση είχαν προσλάβει ένα άτομο εκεί αλλά δεν είναι αρκετό από τη στιγμή που  ένας συνάδελφος έχει συνταξιοδοτηθεί.

Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το μοναδικό πλήρωμα ασθενοφόρου που υπάρχει να αποτελείται από δυο γυναίκες και να πηγαίνουν σε περιστατικά όταν δουλεύουν, δηλαδή μια βάρδια την ημέρα, που μπορεί να είναι είτε πρωί, είτε απόγευμα.

Νύχτα δεν κάνουν.

Ερ: Είναι θέμα τύχης; Να διαλέξεις  δηλαδή ποιο οκτάωρο θα βάλεις αυτό το προσωπικό από τα τρια οκτάωρα του 24ωρου.

Απ: Είναι θέμα τύχης.

Το ωράριο εργασίας είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν μπορείς να δουλεύεις μόνο το απόγευμα  ή μόνο το πρωί.

Είναι συγκεκριμένα για να μπορέσεις κιόλας να τα πληρωθείς.  Οπότε αποφασίζεται σε επικοινωνία και με μας για το πότε θα μπορούν να δουλεύουν.

Το θέμα είναι ότι κανονικά έπρεπε να δουλεύουν και πρωί και απόγευμα και νύχτα  ,  βέβαια όχι οι ίδιοι υπάλληλοι. Εννοώ  ότι θα έπρεπε  να έχει επάρκεια προσωπικού εκεί.  Να διεκδικούν προσωπικό εκεί.

Να τους δίνουν προσωπικό εκεί και να φωνάζουν οι τοπικοί άρχοντες και οι πολίτες, γιατί η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Δεν μπορεί ο πολίτης της Καβάλας να έχει ασθενοφόρο και να μην έχει ο πολίτης της Χρυσούπολης.

Αυτό είναι απαράδεκτο.

Ερ: Πόσα χρόνια συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

Απ: Τουλάχιστον 10 χρόνια. Εμείς σαν σωματείο εργαζομένων έχουμε κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας στο παρελθόν. Έχουμε πάει στα δημοτικά συμβούλια της Ελευθερούπολης και της Χρυσούπολης.

Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με το νέο Δήμαρχο εκεί πέρα αλλά δυστυχώς ούτε ραντεβού μας κλείσανε.

Εμείς θέλαμε να μιλήσουμε με το Δήμαρχο, να του πούμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια , ότι δεν καλύπτεται η περιοχή και εμείς δεν φτάνουμε ενώ είναι μεγάλες οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουμε.

Μιλάμε τώρα για ένα περιστατικό που έγινε στο κέντρο της Χρυσούπολης, σκεφτείτε να γινόταν στον Παράδεισο ή στην Κεραμωτή η στην Ξεριά.

Αν γινόταν στον Κεχρόκαμπο, αν γινόταν στη Λεκάνη, εκεί τι θα γινόταν;

Ποιος θα μπορούσε να τον μεταφέρει; Θα λέγανε πάλι ότι φταίει το ΕΚΑΒ, μεταφέρεται ο κόσμος στα αγροτικά κτλ. Εμείς  ουσιαστικά δεν φταίμε. Ο τομέας η αρμοδιότητα της εκεί  περιοχής είναι του κέντρου υγείας. Εμείς με τις δυνάμεις προσπαθούμε να προλαβαίνουμε αλλά δυστυχώς δεν φτάνουμε.

Ερ: Είναι κάτι που ξεπερνά το Δήμαρχο, τον κάθε Δήμαρχο, αυτόν , τον προηγούμενο κτλ.

Απ: Δεν λέω ότι τις προσλήψεις θα τις κάνει ο Δήμαρχος παρά το γεγονός ότι έχει συμβεί στο παρελθόν κάποιοι Δήμαρχοι να προσλάβουνε προσωπικό και να το διαθέσουν στο κέντρο υγείας, έναν οδηγό για παράδειγμα, ο οποίος εκπαιδεύεται για να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Με έναν οδηγό δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά μπορεί να καλυφθεί μια βάρδια.  Θυμάμαι ότι στο παρελθόν είχε προσλάβει ο Δήμος της περιοχής εκεί, δυο άτομα τα οποία θα τα διέθεταν στο κέντρο υγείας αλλά τελικά δεν τα διέθεσαν και πήγαν νομίζω στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ερ: Σαν πρόταση άμεση υλοποιήσιμη είναι να πάρει ο Δήμος Νέστου έναν οδηγό;  Αρκεί ένας οδηγός;

Απ: Όχι δεν αρκεί. Σας είπα ότι η βάρδια για να μπορέσει να λειτουργήσει  το ασθενοφόρο σε καθημερινή βάση, χρειάζεται δυο πληρώματα.

Δε χρειάζεται ένα. Βασικά αυτό που χρειάζεται είναι ότι πρέπει να προσληφθούν πληρώματα ασθενοφόρων.

Δεν έχουν κάνει προσλήψεις αυτή τη στιγμή. Το νοσοκομείο προσλαμβάνει. Γενικά όλη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και λόγω του κορωνοϊού, κάνει πάρα πολλές προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό.

Μπορούν να πιέσουν και να διεκδικήσουν μέσω της ΥΠΕ όπου ανήκουν τα κέντρα υγείας. Δεν ανήκουν στο νοσοκομείο Καβάλας, δηλαδή να πάρει το νοσοκομείο Καβάλας και να διαθέσει το προσωπικό του στα κέντρα υγείας.

Απευθείας πρέπει να ζητήσουν από εκεί.

Να πουν στο διοικητή της ΥΠΕ το μεγάλο πρόβλημα που έχουν και σε συνεργασία, σε συνεννόηση πάντα  με τους τοπικούς παράγοντες και άρχοντες να διεκδικήσουν προσωπικό. Επίσης να πιέσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης οι οποίοι πρέπει να ασχοληθούν με την υγεία.

Ερ: Λόγω του κορωνοϊού υπάρχει ευκαιρία την περίοδο που διανύουμε;

Απ:Βεβαίως υπάρχει. Γίνονται πάρα πολλές προσλήψεις.

Βλέπετε και εσείς ότι γίνονται πάρα πολλές προσλήψεις στο νοσοκομείο κατά διαστήματα.  Δεν έχει πάρει προσωπικό το νοσοκομείο; Δεν έχει πάρει γιατρούς;

Όλο αυτό το διάστημα λόγω του κορωνοϊού γίνονται προσλήψεις.

Διαβάστε επίσης