• 19 Μαΐου 2024,

Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Όταν ο τόπος βουλιάζει, δεν μπορούμε να μιλάμε για χρίσμα»

 Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Όταν ο τόπος βουλιάζει, δεν μπορούμε να μιλάμε για χρίσμα»

«Με το κεφάλι ψηλά λοιπόν, συνεπής, ασυμβίβαστος αλλά και παραγωγικός ζητώ την ψήφο των πολιτών» τονίζει για την πολιτική του παρουσία, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, υποψήφιος με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ και μιλάει στο «Χ» για το ζητούμενο των εκλογών του Οκτωβρίου και θυμίζει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τον επιλέξουν οι πολίτες της Καβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη του κ. Μαρκόπουλου παραχωρήθηκε πριν την πυρκαγιά στα χωριά του Νέστου, διαφορετικά στον τίτλο αντί του “βουλιάζει” θα να ήτανε το “καίγεται”!

-Περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου και εκτίθεστε ακόμη μία φορά υποψήφιος με τον συνδυασμό «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη…

-«Ναι είμαι υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό, εμμένοντας με συνέπεια σε μία συντεταγμένη προσπάθεια ώστε να πετύχουμε μία μεγάλη αλλαγή στην διοίκηση της Περιφέρειας. Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες, αυτό το σύνολο που ορίζουμε ως «κοινή γνώμη», συμφωνούν ότι αυτή η αλλαγή αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, για την οποία μάλιστα υπάρχει η ειλημμένη απόφαση να υλοποιηθεί άμεσα, στις εκλογές.

Μην παραβλέπετε ότι η αιρετή Περιφέρεια είναι αυτοδιοίκηση και έτσι η διοίκηση πρέπει να εκφράζει τους πολίτες. Εδώ είναι καταφανές ότι έχουμε μία εξαφανισμένη διοίκηση, η οποία δεν εκφράζει κανέναν ή εκφράζει μόνο όσους μισθοδοτούνται από αυτή ή έχουν συμφέροντα από αυτή».

-Αν σας ρωτήσω γιατί διαφωνείτε; ή γιατί θέλετε να αλλάξει η διοίκηση; Τι θα μου λέγατε;

-«Θα σας πω μόνο 3 αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Κατά τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της περιφέρειας μειώθηκε από τις 608.000 πολίτες σε 562.000. Έφυγαν από την ΑΜΘ 46.000 πολίτες. Αριθμός τεράστιος.

Η Καβάλα από 5η πόλη στην Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στην 16η θέση. Πτώση όχι τεράστια, κάτι παραπάνω. Ενώ με βάση την Eurostat, η ΑΜΘ βρίσκεται ανάμεσα στις 10 περιφέρειες της Ευρώπης με χαμηλότερη βαθμολογία κατάταξης σε ζητήματα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής.

Η ΕΕ περιλαμβάνει 334 περιφέρειες και η δική μας βρίσκεται στην θέση 225 δηλαδή βρισκόμαστε στην 9η θέση από τον πάτο. Και στην προτελευταία θέση της ανάμεσα στις ελληνικές περιφέρειες. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Με μια τέτοια απαράδεκτα χαμηλή επίδοση, υπάρχει άραγε κάποιος που δεν συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αλλάξει η διοίκηση της Περιφέρειας; Αν στην διοίκηση της Περιφέρειας παραμείνει ο κ. Μέτιος και οι συνεργάτες του, η θέση και η πορεία της περιφέρειας παραμένει προφανώς η ίδια.

Ενώ η αλλαγή που επιδιώκουμε στην Περιφέρεια καταρχάς ακόμη και μαθηματικά αποκλείεται να φέρει χειρότερα αποτελέσματα γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν χειρότερα. Είναι σίγουρο ότι αλλάζοντας η διοίκηση της Περιφέρειας, με την εκλογική μας νίκη, θα αλλάξει και η, ως σήμερα, αρνητική πορεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

-Και κατά την γνώμη σας τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης;

-«Πρώτον ο σχεδιασμός, ο οποίος ως σήμερα είναι συγκεντρωτικός, φοβικός, αναβλητικός, απόλυτα προβλεπόμενος και χαμηλών προσδοκιών και δεύτερον η αδυναμία τους να διεκδικήσουν. Ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες πρέπει να μην φοβούνται να συγκρουστούν και να διεκδικήσουν για τους πολίτες.

Ακόμη και πέρα από τα όρια των καθορισμένων, η διοίκηση έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση να διεκδικεί και επιπλέον πρέπει να πετυχαίνει αποτελέσματα. Η επιλογή του ρόλου των «βολικών» ανθρώπων έναντι της κεντρικής διοίκησης, δηλαδή τη κυβέρνησης, αφενός δεν οδηγεί πουθενά και αφετέρου είναι μία ζημιογόνος πολιτική για τους πολίτες.

Σήμερα ο Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες περιορίζονται σε κενά νοήματος δελτία τύπου, σε αυτονόητα μικροεργάκια συντηρήσεων και σε εκβιασμένα ευχαριστώ από εκπροσώπους φορέων και προέδρους χωριών για εργασίες, οι οποίες είναι στα όρια του αυτονόητου. Ακόμη και ένας διορισμένος αδιάφορος Νομάρχης καταγόμενος πχ από τα Τρίκαλα και χωρίς καμία σύνδεση με την περιοχή μας πολύ περισσότερα θα πετύχαινε».

-Παρόλα αυτά να σας πω ότι το κόμμα στο οποίο ανήκετε στηρίζει αυτή την διοίκηση, έδωσε δηλαδή χρίσμα υποστήριξης στον κ. Μέτιο…

-«Θα σας απαντήσω ξεκάθαρα. Είμαι μέλος της ΝΔ, την στηρίζω αλλά διαφωνώ στην επιλογή όσον αφορά την Περιφέρεια. Χαίρομαι μάλιστα γιατί η επιλογή μου είναι η επιλογή που έχει την αποδοχή των πολιτών στον Ν. Καβάλας και θα την αυξήσει μάλιστα στις επικείμενες εκλογές.

Νομίζω ότι βλέπετε μάλιστα ότι τους πολίτες τα τελευταία χρόνια τους απασχολούν τα έργα που δεν γίνονται, τους απασχολεί η υποβάθμιση της περιοχής. Τους ανησυχεί πχ μία πεσμένη γέφυρα για την οποία ο Περιφερειάρχης ξοδεύει χρήματα χωρίς να ξέρει (όπως λέει) αν πρέπει να την φτιάξει.

Τους απασχολεί πχ η σιδηροδρομική σύνδεση του Ν. Καβάλας και ο δρόμος Καβάλας – Δράμας, έργα τα οποία είναι χαμένα στο διάστημα και οι διοικούντες την περιφέρεια δεν έχουν ιδέα. Τους απασχολεί η δυτική προσαγωγός που είναι χωρίς ανάδοχο.

Το φράγμα του μαρμαρά, ομοίως χωρίς ανάδοχο. Τους απασχολεί η αδυναμία προώθησης έστω και ενός ουσιαστικού έργου για την περιοχή μας. Η διοίκηση της περιφέρειας και ο περιφερειάρχης κόντεψε να στερήσει από τους δήμους Νέστου και Παγγαίου 12,5 εκατομμύρια ευρώ λόγω αδυναμίας κατανόησης του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Τελικά υπό την πίεση μας σύρθηκε και το υπέγραψε. Ενώ, λοιπόν, συμβαίνουν όλα αυτά και πολλά άλλα, υπάρχει άραγε περιθώριο συζήτησης για χρίσματα;»

-Είστε κάθετος στην τοποθέτησή σας. Δεν αφήνετε περιθώρια διαφορετικών παρερμηνειών;

-«Όχι προτιμώ να είμαι συγκεκριμένος απέναντι στους πολίτες. Επιπλέον και υπεύθυνος ώστε να ζητώ να με εμπιστευθούν οι συμπολίτες μου. Επιτρέψτε μου εδώ να είμαι, επίσης, ξεκάθαρος. Διαβλέπετε ότι υπάρχει περίπτωση η διοίκηση είτε συνολικά, είτε ανά Π.Ε. να παρουσιάσει ή να θέσει υπό συζήτηση έναν συγκεκριμένο απολογισμό;

Είμαι βέβαιος όπως κι εσείς όπως και όλοι οι αναγνώστες σας πως καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν. Σκεφθείτε ότι εγώ ολοκληρώνοντας την θητεία μου το 2019 παρουσίασα με στοιχεία τι παρέλαβα και τι πέτυχα με αριθμούς και στοιχεία.

Η σημερινή διοίκηση δεν είναι σε θέση να το κάνουν, γιατί δεν έχουν ούτε έργο να παρουσιάσουν, ούτε διεκδίκησαν, ούτε πέτυχαν αλλά ούτε καν αντιλαμβάνονται την ουσιώδη αναγκαιότητα αυτής της επιλογής».

-Πως βλέπετε την ουσία των περιφερειακών εκλογών;

-«Δύο πράγματα. Δύο άξονες, μάλλον, είναι η απάντηση σε αυτό τον προβληματισμό. Κι αυτό είναι αν το δίλλημα είναι χρίσματα ή ουσία. Η επιλογή μου είναι η ουσία και η ανάπτυξη. Ναι στα έργα και στην ουσία.

Και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε μία διοίκηση η οποία να διέπεται από την λογική: σχεδιασμός – υλοποίηση έργων και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Θα μπορούσαμε να το διατυπώσουμε και ως: Όραμα – Υλοποίηση – Αξιολόγηση. Ρήξη και διεκδίκηση. Αυτά αποτελούν την λογική που επιλέγει η δική μας παράταξη η Περιφερειακή Σύνθεση».

-Και όσον αφορά την δική σας παρουσία, στις εκλογές, τι έχετε να επισημάνεται;

-«Διεκδικώ, ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μας, προβάλλοντας τις δύο ιδιότητες που με χαρακτηρίζουν. Το πρώτο είναι η συνέπεια και η επιλογή μου να μην συμβιβάζομαι με την μετριότητα και με ότι δεν με εκφράζει.

Το δεύτερο είναι ότι επειδή έχω ασκήσει διοίκηση στην ΠΕ Καβάλας, αλλά και σαν αναπληρωτής περιφερειάρχης, ξέρω να δουλεύω και να πετυχαίνω, ώστε να παράγω έργο προς όφελος της περιοχής.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσα τα έργα στο λιμάνι της Καβάλας (την επέκταση του λιμενοβραχίονα, την θωράκιση και την εγκατάσταση των πλωτών εξεδρών), την ανακαίνιση της ιχθυόσκαλας, τον δρόμο στο Παγγαίο, την παράκαμψη του Ελαιοχωρίου, το αρδευτικό της δυτικής πεδιάδας στο Νέστο και τόσα άλλα. Με το κεφάλι ψηλά λοιπόν, συνεπής, ασυμβίβαστος αλλά και παραγωγικός ζητώ την ψήφο των πολιτών».

-Όσον αφορά όλους αυτούς που έφυγαν από την παράταξή σας και εντάχθηκαν στην διοίκηση του κ. Μέτιου ή όσους χαρακτηρίσατε μισθοφόρους, θα θέλατε να πείτε κάτι;

-«Όχι τους βλέπω εντελώς απαξιωτικά και έτσι θα τους αντιμετωπίσουν και οι πολίτες στις εκλογές. Δεν αξίζει να κάνω κανένα σχόλιο για αυτούς. Ας μείνουν με τους μισθούς που εισέπραξαν».

-Σας ευχαριστώ

-«Κι εγώ σας ευχαριστώ»

Πηγή: xronometro.com

Διαβάστε επίσης