• 15 Μαΐου 2024,

Τι αλλάζει η Μ.Ε.Α. στη «διαδρομή» των απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας  

 Τι αλλάζει η Μ.Ε.Α. στη «διαδρομή» των απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας  

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η απόφαση με την οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ένα σημαντικό έργο του Δήμου Καβάλας. Είναι το έργο που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Αντικείμενο του είναι  η κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων – Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Θα υλοποιηθεί από τη ΔΙΑΜΑΘ ΑΕ,  εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται με ποσό άνω των τριάντα ενός εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2020 με προθεσμία περαίωσης το 2023. Δημιουργούνται έως 120 θέσεις εργασίας,  παράγεται με την επεξεργασία των απορριμμάτων καλής ποιότητας κόμποστ. Το έργο προβλέπει εκσκαφές , προμήθεια εξοπλισμού αλλά και κατασκευή κόμβου εκεί όπου θα λειτουργήσει η μονάδα. Πρόκειται για το γνωστό σημείο  πλησίον της Άσπρης Άμμου, εκεί όπου είχαν εγκατασταθεί τα αντίσκηνα των προσφύγων.

Χαρούμενες και ικανοποιημένες για την εξέλιξη, τόσο η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος Ευαγγελία Δρακονάκη ενημέρωσαν ήδη το νέο Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη.

Αλλάζει η διαδρομή των σκουπιδιών

Με τα σημερινά δεδομένα για το Δήμο Καβάλας,  απορριμματοφόρα μαζεύουν από τους κάδους στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης τα απορρίμματα. Στη συνέχεια  τα μεταφέρουν στο σταθμό μεταφόρτωσης, ο οποίος βρίσκεται στην πρώην αποθήκη πυρομαχικών της Άσπρης Άμμου. Εκεί ακόμη μεγαλύτερα φορτηγά αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το σύνολο των απορριμμάτων στο σκουπιδότοπο (ΧΥΤΑ).

Με τη λειτουργία του εργοστασίου αυτή η διαδρομή των απορριμμάτων αλλάζει. Πιθανότερο είναι να καταργηθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης που έτσι κι αλλιώς δεν έχει άδεια. Τα απορριμματοφόρα μάλλον θα μεταφέρουν τα σκουπίδια κατευθείαν στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία άλλωστε θα είναι σε μικρή απόσταση από τον υφιστάμενο σταθμό μεταφόρτωσης. Τούτο θα αποφασιστεί από τη ΔΙΑΜΑΘ,  η οποία στη διακήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου θα ορίσει τους όρους για το ποιος θα λειτουργήσει τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Αναμένεται αυτό να γίνεται από τον ιδιώτη που θα κατασκευάσει τη μονάδα.

Για την κατασκευή της θα δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας ενώ όπως ήδη σημειώσαμε στη λειτουργία της θα δημιουργηθούν μόνιμες πια θέσεις εργασίας έως 120. Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς θα υφίσταται το εργοστάσιο των απορριμμάτων θα πρέπει να πούμε ότι τα απορριμματοφόρα μεταφέρουν τα σκουπίδια στην είσοδο του. Εκεί σύγχρονα μηχανήματα κάνουν την πρώτη διαλογή σε ανακυκλώσιμα και μη υλικά. Στη συνέχεια τα απορρίμματα τοποθετούνται σε μεγάλα σιλό για τη βασική τους επεξεργασία. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο ενοχλητικής μυρωδιάς, μόνο στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας.

Τι αναφέρει η απόφαση έγκρισης

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (2016) για την εξυπηρέτηση των Δήμων της ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Δράμας προβλέπεται η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Καβάλα στη θέση Εσκί Καπού. Η ΜΕΑ θα δέχεται προς επεξεργασία:  (α) τα σύμμεικτα υπολειπόμενα ΑΣΑ των δήμων ΠΕ Δράμας και ΠΕ Καβάλας που υπολογίζονται σε 46.875 τόνους ετησίως και (β) τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα των Δ. Καβάλας και Νέστου, τα οποία υπολογίζονται σε 5.957 τόνους ετησίως. Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 52.832 τόνους /έτος.

Η ΜΕΑ περιλαμβάνει: α. Μονάδα υποδοχής, β. Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας, γ. Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, δ. Μονάδα παραγωγής ενέργειας, ε. Μονάδα ωρίμανσης, Στ. Μονάδα ραφιναρίας, ζ. κτίρια παραγωγικών διαδικασιών, η. χώρο ελέγχου-ρύθμισης διεργασιών, θ. Λοιπά έργα υποδομής.

Η επεξεργασία περιλαμβάνει συνοπτικά: Υποδοχή σύμμεικτων και προσωρινή αποθήκευση, διάνοιξη σάκων, προδιαλογή ογκωδών και άλλων ανεπιθύμητων, ακολουθεί η μηχανική διαλογή και διαχωρισμός σε ρεύματα (ανακυκλώσιμα, οργανικά προς αναερόβια χώνευση, υπόλειμμα). Το οργανικό κλάσμα μετά την αναερόβια χώνευση οδηγείται προς ωρίμανση και ραφινάρισμα. Το παραγόμενο βιοαέριο αποθηκεύεται σε αεροφυλάκιο και οδηγείται προς ενεργειακή αξιοποίηση. Τα προδιαλεγμένα οργανικά που συλλέγονται χωριστά οδηγούνται προς επεξεργασία ξεχωριστά από τα σύμμεικτα ώστε να παραχθεί καλή ποιότητας κομπόστ.

Για την κατασκευή της ΜΕΑ θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα: α) έργα οδοποιίας (γενικές διαμορφώσεις, έργα οδοποιίας, τεχνικά έργα εξυπηρέτησης) , β) οικοδομικά έργα (κτιριακές εγκαταστάσεις, έργα ΠΜ), γ) υδραυλικά & ηλεκτρομηχανολογικά έργα, δ)έργα επεξεργασίας στερεών, υγρών αποβλήτων & αέριων ρύπων.

Διαβάστε επίσης