• 28 Μαρτίου 2024,

Την ερχόμενη εβδομάδα οι πιο ζεστές μέρες του Καλοκαιριού στο Ν. Καβάλας

 Την ερχόμενη εβδομάδα οι πιο ζεστές μέρες του Καλοκαιριού στο Ν. Καβάλας

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Καβάλας κ. Σταύρος Κιβράκης σχολίασε χθες, μιλώντας στην Πρωινή, τα δεδομένα του καιρού. Στηρίχθηκε σχολιάζοντας τα, στις προβλέψεις των ειδικών.

Τις οποίες υιοθέτησε και επανέλαβε. Για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων σε κάθε Δήμο του Νομού Καβάλας ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει εν τω μεταξύ να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα που έχουν σχέση με την πανδημία. Με την πρόληψη του κορωνοϊού σε σχέση με τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Για αυτό και τόνισε ότι χθες αναμένονταν οδηγίες από την Αθήνα. Πάντως κάποιοι Δήμοι στο Ν. Καβάλας έκαναν ήδη σχετικές ανακοινώσεις περί λειτουργίας κλιματιζόμενων χώρων.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μακεδονία πιο ζεστές ημέρες θα είναι αυτές – οι πρώτες- της ερχόμενης εβδομάδας. Ζέστη φυσικά υπάρχει ήδη. Απλώς το θερμόμετρο θα παρουσιάσει κι άλλη άνοδο Δευτέρα και Τρίτη. Προσοχή, στη συνέχεια θα υποχωρήσει λίγο το θερμόμετρο αλλά η ζέστη φαίνεται να συνεχίζεται όλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Σταύρος Κιβράκης για τον καύσωνα που ήρθε ή έρχεται σε σχέση με όλα τα άλλα (πολίτες, αντιπυρική περίοδος κτλ) είπε στην Πρωινή:

«Για τον καύσωνα μίλησαν οι ειδικοί. Οι μετεωρολόγοι. Δική μας δουλειά είναι να επιστήσουμε την προσοχή στον κόσμο. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού. Είναι φαινόμενα που τα έχουμε ξαναζήσει.

Εμείς ίσως να το περάσουμε πιο ήπια. Στα βόρεια όπως και στις άλλες περιπτώσεις τα φαινόμενα είναι πιο ήπια. Δύσκολα είναι τα πράγματα στον ηπειρωτικό κορμό, στην κεντρική Ελλάδα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα… Το συγκεκριμένο κύμα κατά τους ειδικούς θα καλύψει όλα τα βαλκάνια.

Έχει όντως κάποια χαρακτηριστικά που το κάνουν να μοιάζει με τον καύσωνα του 2017. Το αποκορύφωμα θα είναι Δευτέρα Τρίτη. Μετά οι θερμοκρασίες θα είναι πιο φυσιολογικές αν και η ζέστη θα συνεχιστεί και στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση παρατεταμένης ζέστης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες. Τι τρώμε, πώς κινούμαστε κτλ. Για τυχόν απαραίτητους κλιματιζόμενους χώρους μιλήσαμε με τους Δήμους του Νομού.

Αν χρειαστεί θα δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι αν και υπάρχει η ιδιαιτερότητα, το θέμα με τον Covid. Θα δούμε. Θα πάρουμε σχετικές οδηγίες κι αν χρειαστεί θα υπάρξουν κλιματιζόμενοι χώροι. Το άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα αφορά την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

Αυτή η παρατεταμένη ξηροθερμική περίοδος επηρεάζει τη μεγάλη βλάστηση που είχαμε εξ αιτίας των βροχών τον Ιούνιο. Αυτή μετατρέπεται σε ισχυρό πυροθερμικό φορτίο. Και κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά μας.

Καλό στοιχείο είναι ότι δεν θα έχουμε ανέμους. Αλλά δεν ξέρουμε τι άλλο θα ακολουθήσει. Το Καλοκαίρι είναι μπροστά μας και να μην ξεχνάμε τις καταστροφικές φωτιές στη Θάσο το 2016 που έγιναν το Φθινόπωρο».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης