• 18 Μαΐου 2024,

Το 10ο, το 12ο και τα άλλα δημοτικά σχολεία- νηπιαγωγεία (συνέντευξη)

 Το 10ο, το 12ο και τα άλλα δημοτικά σχολεία- νηπιαγωγεία (συνέντευξη)

Χθες το πρωί το θέμα του 10ου δημοτικού σχολείου ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις η κ. Αθανασία Γαϊτανίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας, μίλησε στην Πρωινή.

Για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα σχολεία. Δημοτικά και νηπιαγωγεία. Στη διάρκεια των δηλώσεων της περιέγραψε ως νέα πρόταση αυτό που τελικά έγινε ως προς το 10ο δημοτικό.

Η συνέντευξη

Ερ: Γενικά είστε έτοιμοι για τον αγιασμό της Δευτέρας στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σε όλο το Νομό;

Απ: Σε γενικές γραμμές σε όλο το Νομό είμαστε έτοιμοι. Έχουν υπάρξει πολύ λίγα κενά από άδειες που προέκυψαν. Από αυτούς δηλαδή που δεν ανέλαβαν υπηρεσία αλλά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και αυτά θα καλυφθούν. Όλα τα σχολεία έχουν εκπαιδευτικούς και θα ανοίξουν. Ακόμη και η Λεκάνη και ο Κεχρόκαμπος, έχουν εκπαιδευτικούς.

Ερ: Τα βιβλία έχουν μοιραστεί παντού;

Απ: Τα βιβλία έχουν μοιραστεί. Γίνονται κάποιες συμπληρωματικές παραγγελίες από τους Διευθυντές και έρχονται και παίρνουν συμπληρωματικά.

Ερ: Θα λειτουργήσουν σε όλο το Νομό τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία όπως έκλεισαν τον Ιούνιο του 2022; Δεν έχουμε κάποια αλλαγή; Όλα αυτά επαναλειτουργούν;

Απ: Η λειτουργικότητα τους ανακοινώθηκε. Θα είναι οκταθέσιο ή επταθέσιο ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών. Αυτό μόνο άλλαξε.

Ερ: Το 12ο Δημοτικό Σχολείο ξέρουμε ότι θα λειτουργήσει τη Δευτέρα, επανέρχεται. Με το 12ο Νηπιαγωγείο τι γίνεται; Επανέρχεται ή όχι; Μας ρωτούν οι γονείς.

Απ: Είναι κάποια έργα ασφάλειας που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου πήγε και τα είδε και έκανε τις παρατηρήσεις της. Άρα είναι θέμα κάποιων  επόμενων ημερών. Εντός του μήνα θα γίνει και η μετακόμιση του Νηπιαγωγείου. Ατυχήματα από ελλιπή ολοκλήρωση κτιριακών υποδομών δε δικαιολογούνται στο χώρο των σχολείων. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ερ: Ανακύπτει ένα θέμα με το 10ο Δημοτικό. Διαμαρτύρονται οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Τι λέει η υπηρεσία σας;

Απ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διαμαρτύρονται.  Και εγώ αυτό άκουσα. Γιατί διαμαρτύρονται; Επειδή ήρθαν από άλλους φορείς όπως είναι από το σύλλογο εκπαιδευτικών, κάποιες προτάσεις; Είχαμε χθες (προχθές) το βράδυ και συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο. Ο κ. Δήμαρχος τελικά αποφάσισε να μείνουν τα δύο τμήματα της έκτης στον 1ο όροφο όπου δε θα γίνουν μελέτες και εργασίες. Δε υπάρχει επικινδυνότητα. Οι άλλες πέντε αίθουσες θα πάνε στο κτίριο το καινούριο του 12ου. Είναι μια καινούρια εξέλιξη, ύστερα από τις αντιδράσεις του 10ου γιατί ήρθαν σε επαφή και με το κ. Δήμαρχο.

Ερ: Εσείς λέτε ότι είναι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών  και για το ότι δε χωρά το τμήμα ένταξης. Έτσι ξεκίνησαν όλα;

Απ: Έτσι ξεκίνησαν γιατί οι επτά αίθουσες παραχωρήθηκαν. Λένε ότι δε φτάνουν οι επτά γιατί δεν περιλαμβάνουν τμήμα ένταξης. Αυτό φυσικά δεν το πληροφορήθηκα από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών του 10ου και τον πρόεδρο του συλλόγου πριν δυο μέρες που ήρθαν στο γραφείο. Δεν το έθεσαν τότε σαν προβληματισμό.

Ερ: Ο Δήμος Καβάλας τροποποίησε την πρωτοβουλία του. Κρατά δυο τάξεις στο 10ο και οι υπόλοιπες μετακομίζουν στο 12ο; Αυτό μας λέτε;

Απ: Ακριβώς.

Ερ: Υπάρχει θέμα να γίνει από επταθέσιο σε εξαθέσιο το 10ο; Επηρεάζει το τμήμα ένταξης που μας λέγατε;

Απ: Όχι. Το επταθέσιο είναι γιατί στην έκτη τάξη τη στιγμή αυτή που μιλάμε φοιτούν 27 μαθητές. Στους 25 μαθητές σπάει το τμήμα. Για 2 μαθητές δημιουργούμε ένα ακόμη τμήμα.

Όπως και στο 12ο τη στιγμή αυτή φοιτούν στην πρώτη τάξη 26 μαθητές. Για ένα μαθητή πρέπει να σπάσουμε το τμήμα. Γίνεται 7θέσιο. Δεν αλλάζουμε τη λειτουργικότητα. Προβληματίστηκα για τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Δεν άκουσα άμεσα από τους εκπαιδευτικούς. Είπανε ότι θα έρθει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών για αυτό το θέμα.

Ίσως μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερ: Οι γονείς κηδεμόνες του 12ου ή του 10ου ήρθαν στην υπηρεσία σας να σας πουν ότι διαφωνούν, αντιδρούν, ανησυχούν;

Απ: Εγώ δέχτηκα τηλεφώνημα με το που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στις 20 Ιουλίου από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, από τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 10ου δημοτικού σχολείου, ο οποίος ανέφερε με έντονο ύφος για την επικινδυνότητα του κτιρίου και πως επιτρέπω τα παιδιά να είναι εκεί και ποιες ενέργειες έπρεπε να κάνω. Του είπα να περιμένει και θα δούμε. Φυσικά υπήρχαν έγγραφα από την περσινή χρονιά της διευθύντριας του 10ου  στο οποίο ανέφερε τα προβλήματα  στην οροφή, για  ρωγμές, για επικινδυνότητα. Πέρσι πληροφορήθηκα για κάποιες ενέργειες που έγιναν στο 10ο για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών. Επειδή είναι το κτίριο είναι παλιό και αυτά είναι προσωρινά και ανά πάση μπορούν να προκύψουν πάλι προβλήματα, για αυτό ήμουν σύμφωνη και το έθεσα σαν όρο να εκκενωθεί το κτίριο και να πάνε με ίσους όρους στο κτίριο του 12ου. Η έκτη τάξη, τα δυο τμήματα θα μείνουν στο σχολείο απέναντι από το Δημαρχείο.

Διαβάστε επίσης