Το ακριβές αντίγραφο του αντιτορπιλικού «Δόξα» και τα θέματα του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου

 Το ακριβές αντίγραφο του αντιτορπιλικού «Δόξα» και τα θέματα του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου

Τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου Μάη το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας εμπλούτισε τα εκθέματα και τη συλλογή του με ένα ομοίωμα του αντιτορπιλικού «Δόξα».

Ενός εκ των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχε ενεργά στην απελευθέρωση της Καβάλας τον Ιούνιο του 1913. Σήμερα που η Καβάλα γιορτάζει την επέτειο απελευθέρωσης της, το συγκεκριμένο ομοίωμα συνδέει το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο με την ιστορία της πόλης.

Ο εκπρόσωπος των εθελοντών που λειτουργούν το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας κ. Χρήστος Τζανάκος είπε με την ευκαιρία: «Πρόκειται για ένα κομμάτι της ναυτικής ιστορίας της Καβάλας. Πρόκειται για ένα έκθεμα που έπρεπε να υπάρχει στο Ναυτικό Μουσείο της πόλης. Είναι ακριβές αντίγραφο. Ακριβές ομοίωμα στηριγμένο σε φωτογραφίες και στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού. Στο μέλλον θα έχουμε κι άλλες τέτοιες ίδιες, ευχάριστες εκπλήξεις για τους επισκέπτες του Δημοτικού Ναυτικού  Μουσείου».

Ο Χρήστος Τζανάκος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τους αυξημένους επισκέπτες στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο το προηγούμενο δίμηνο. Ειδικά μετά την χαλάρωση ή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι τους μήνες Απρίλιο και Μάιο το Δημοτικό Ναυτικό μουσείο επισκέφθηκαν περίπου χίλιοι μαθητές από διάφορα σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Πρόκειται για μία ευχάριστη ανταπόκριση της προσπάθειας από την μαθητική κοινότητα. Ο κ. Τζανάκος εκτιμά ότι οι επισκέπτες θα μπορεί να θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι αν το μουσείο προβάλλονταν.

Για το θέμα χαρακτηριστικά είπε:

«Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται να διατυπώσω και ένα παράπονο σχετικά με το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο. Προσπαθούμε να το κρατήσουμε και να το κρατήσουμε ζωντανό. Θα έπρεπε να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ο Δήμος Καβάλας και η δημοτική επιχείρηση «Δημωφέλεια».

Να το αναδείξουν περισσότερο και να το προβάλλουν περισσότερο. Από καιρό έπαψε να υπάρχει υπάλληλος εκπρόσωπος της δημοτικής επιχείρησης και έτσι η λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου στηρίζεται στη δική μου παρουσία στο χώρο. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που υπάρχει, η δημοτική επιχείρηση θα μπορούσε ακόμη και να ορίσει εισιτήριο για τους επισκέπτες του μουσείου».

*Στις 26 Μάη το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο ανακοίνωσε την παραλαβή του εκθέματος του πλοίου «Δόξα»:  «Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι γεμάτο από φουρτούνες, μπόρες και καταιγίδες αφίχθη σήμερα και αγκυροβόλησε στο ασφαλές αγκυροβόλιο του Ναυτικού Μουσείου το ακριβές αντίγραφο του Αντιτορπιλικού ΔΟΞΑ που στις 26 Ιουνίου 1913 κατέπλευσε στον Όρμο της Καβάλας, όπου ο πλωτάρχης Κριεζής μ’ ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάσθηκε και απελευθέρωσαν την Καβάλα χωρίς αντίσταση, «εν μέσω εξάλλου ενθουσιασμού των κατοίκων», όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής.

Κατασκευάσθηκε σχολαστικά με όλες τις λεπτομέρειες του από τον Υποναύαρχο Π.Ν. ε.α. κ. Ιωάννη Μάρκου».

*Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι: «Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τη Σημαιοφόρο Π.Ν και αγιογράφο Ελένη Αντωνακάκη και τον Αρχιπλοίαρχο ε.α. Π.Ν. Αντώνη Ψαρουδάκη στο Μουσείο μας οι οποίοι μόνο καλά λόγια και την έκπληξη τους δείξανε μετά την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου . Τελειώνοντας την επίσκεψη τους προσφέρθηκαν αναμνηστικά συμβολικά δώρα του Μουσείου, ευχαριστώντας τους συγχρόνως τόσο την κ. Αντωνακάκη για την αποδοχή της πρόσκλησης μας για παρουσίαση της θαυμάσιας Έκθεσης της στην Καβάλα όσο και το Σύζυγο της κ. Ψαρουδάκη για τις ατελείωτες δωρεές του στο Μουσείο μας».

Διαβάστε επίσης