• 19 Απριλίου 2024,

Το δημοκρατικό ήθος του κ. Ξανθόπουλου

 Το δημοκρατικό ήθος του κ. Ξανθόπουλου

Ο κ. Νίκος Ξανθόπουλος κατήλθε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (Μάιος 2019) ως υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την Καβάλα».
Πέτυχε την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας αφού η παράταξή του συγκέντρωσε 559 ψήφους επί συνόλου 36.759 ψηφισάντων (έγκυρα 34.779), ήτοι ποσοστό 1,61%.
Παρά την ισχνή αυτή επίδοση, ο αγρίως επικριθείς εκλογικός νόμος Σκουρλέτη, δεν του εξασφάλισε απλώς μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, έστω και την εσχάτη (την 41η στο 41μελές σώμα) αλλά και όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ξανθόπουλος με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου ως επικεφαλής της παράταξης του …εαυτού του, μπορεί π.χ. να παίρνει τον λόγο και να μιλά στη διάρκεια των συνεδριάσεων του σώματος πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι άλλοι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι που συγκέντρωσαν συντριπτικά περισσότερους ψήφους από όσους συγκέντρωσε συνολικά η παράταξή του. Έχει δηλαδή πολύ περισσότερα προνόμια από τον κ. Καλανταρίδη (που συγκέντρωσε 1.740 σταυρούς), την κ. Φραντζεσκάκη (1.275 σταυρούς), τον κ. Λ. Παππά (1.092 σταυρούς), τον κ. Κελαϊδάκη (805 σταυρούς), τον κ. Ιγνατιάδη (778 σταυρούς) κ.ο.κ.
Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι ο κ. Ξανθόπουλος με τους 569 σταυρούς που συγκέντρωσε συνολικά η παράταξή του, βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας έχοντας μάλιστα, όπως προαναφέραμε, όλα τα προνόμια των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τη ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας που κατέβηκαν στις εκλογές ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δεν εξελέγησαν τελικά, συγκέντρωσαν περισσότερους σταυρούς από όσους η παράταξη του κ. Ξανθόλπουλου. Όπως π.χ. η κ. Δαλακούδη (760 σταυρούς), ο κ. Κωταΐδης (671 σταυρούς), ο κ. Κελλίδης (659 σταυρούς), κ.ά.
Ο νόμος βέβαια είναι νόμος. Τελεία και παύλα. Και ο κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων πρέπει να είναι από όλους σεβαστός. Ωστόσο ένας άνθρωπος με στοιχειώδη αυτοσεβασμό, αυτογνωσία και αξιοπρέπεια, ένας αιρετός με ειλικρινή και ανιδιοτελή σεβασμό στα δημοκρατικά ήθη, οφείλει να λαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία υπ’ όψιν του και η παρουσία του στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να είναι ανάλογη.
Ακόμη και αν σου δίνει ο νόμος το δικαίωμα να παίρνεις τον λόγο και να μιλάς όσο ας πούμε και η πρώην δήμαρχος κ. Τσανάκα της οποίας η παράταξη συγκέντρωσε το 28,78% στις εκλογές, εσύ έχοντας στον νου σου το τι ακριβώς στην πραγματικότητα εκπροσωπείς μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να υπερβαίνεις τις όποιες ανθρώπινες αδυναμίες σου, τον εγωισμό σου, την ματαιοδοξία σου, την αλαζονεία σου και να είσαι αυτό που πραγματικά εκπροσωπείς μέσα στο σώμα, ήτοι το 1,61%. Σύντομος, λιτός, σεμνός, ταπεινός.
Σεβασμός επίσης στα δημοκρατικά ήθη είναι ότι ο κ. Ξανθόπουλος, που απείλησε ότι δεν θα συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που έγινε την Παρασκευή, αν συμμετείχε σ’ αυτή και ο κ. Κουνάκος, έπρεπε να σκεφτεί ότι ο πρώην αντιδήμαρχος και επί πολλά χρόνια αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση, έλαβε από μόνος του στις εκλογές του Μαΐου του 2019 όσους σταυρούς συγκέντρωσε όλη η παράταξη του κ. Ξανθόπουλου.
Επαναλαμβάνω και τελειώνω: ο νόμος είναι νόμος. Αλλά και το δημοκρατικό ήθος (και γενικότερα το ήθος) είναι χαρακτηριστικό των εντίμων και νομιμοφρόνων πολιτών.
Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης