Το κεφάλαιο κερνάει, το κεφάλαιο πίνει…

 Το κεφάλαιο κερνάει, το κεφάλαιο πίνει…

Με τον τίτλο «Το κεφάλαιο κερνάει, το κεφάλαιο πίνει…» δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» κείμενο του Δημήτρη Παπατολίδη, μέλους της ΚΕ και Γραμματέας ΑΜΘ του ΚΚΕ, έχοντας ως θέμα το 6ο «Αναπτυξιακό» Συνέδριο της κυβέρνησης στην Κομοτηνή. Στο κείμενό του ο κ. Παπατολίδης μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Μπροστά σε μια επικοινωνιακή καταιγίδα «καπιταλιστικής ανάπτυξης» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την προηγούμενη εβδομάδα στο 6ο περιφερειακό συνέδριο στην Κομοτηνή. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης πέρα από τα πέρα δώθε, τα μεγάλα λόγια για την «δίκαιη ανάπτυξη», το σκηνικό success story, αλλά και αλλαγής πορείας σε σχέση με το «διεφθαρμένο παρελθόν» και άλλες μεγαλοστομίες, παρουσίασαν ένα συνεκτικό σχέδιο που περιλάμβανε βασικές προτεραιότητες για το κεφάλαιο στην περιοχή.

Προτεραιότητα η γεωπολιτική αναβάθμιση με τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Αυτές οι διακηρύξεις δεν είναι καινούργιες, ο πρωθυπουργός  επανέφερε επί της ουσίας τα περί πολυδιάστατης εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής βάζοντας στο τραπέζι ανταγωνιστικά σχέδια όπως από τη μια τον πλωτό σταθμό LNG, τον διασυνδετήριο αγωγό IGB και από την άλλη το  ρώσικο αγωγό TourkStream.

Βέβαια κουβέντα δεν είπε πως αυτή η «γεωπολιτική αναβάθμιση» δεν έχει κριτήριο την ανάγκη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων για φτηνή θέρμανση ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αλλά στο επίκεντρο βρίσκεται ο μεγάλος καυγάς των βουβαλιών για το ποιος θα είναι προμηθευτής ενέργειας της ΕΕ, αν θα συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ρωσία, ή θα διαμορφωθούν εναλλακτικές πηγές με κύριο τροφοδότη τις ΗΠΑ (σχιστολιθικό αέριο) […]

[…]Για τη ΒΦΛ όπως και για την ΕΝΚΛΩ, αυτό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ήταν να γίνει η κυβέρνηση ντίλερ για να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές. Λες και τέτοιοι δεν ήταν οι Λαυρεντιάδης και ο Λαναράς που ταΐστηκαν με ζεστό κρατικό χρήμα για να πληρώσουν εν τέλει οι εργαζόμενοι το μάρμαρο. Μια και ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κρατική ενίσχυση σε αυτούς, να του θυμίσουμε, πως η κυβέρνηση του με υπουργό το Λαφαζάνη πήγε να περάσει φωτογραφική τροπολογία για τη ΒΦΛ για να παίρνει αφορολόγητο αέριο ο Λαυρεντιάδης καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους πως δε θα μεταβάλλει τους μισθούς και αναγκάστηκε να τα μαζεύει νύχτα. Επίσης δικοί του συνδικαλιστές διεκδικούσαν να δοθούν δάνεια και επιδοτήσεις στους διάφορους Λαναράδες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε νέους μποναμάδες για τους μεγαλοεπιχεριηματίες στο μάρμαρο, ανανεώνοντας τη νομοθεσία για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στον κλάδο. Σε έναν κλάδο που έχει μετρήσει 4 νεκρούς εργάτες και αρκετούς σακατεμένους στην περιοχή, με μειώσεις μισθών σε αρκετές επιχειρήσεις […]

 

Διαβάστε επίσης