Το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας γίνεται «smart» – Ο ΟΛΚ αποδέχθηκε πρωτοποριακή πρόταση της κ. Ελένης Τσουφλίδου

 Το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας γίνεται «smart» – Ο ΟΛΚ αποδέχθηκε πρωτοποριακή πρόταση της κ. Ελένης Τσουφλίδου

Η κινητικότητα που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κυρίως στην οδό Εθνικής Αντίστασης (παραλιακή οδός) οφείλεται σε εκτελούμενες εργασίες που μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή της χερσαίας ζώνης του κεντρικού λιμανιού σε μια «smart port» περιοχή.

Σχέδιο καινοτόμο, το υλοποιεί η εταιρία της συμπολίτισσας κ. Ελένης Τσουφλίδου. Ρόλο έπαιξε η θετική αντίδραση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, τα διοικητικά στελέχη του οποίου ενέκριναν και στήριξαν μια διαφορετική ιδέα.

Αυτή αφορά τη βελτίωση των κυκλοφοριακών δεδομένων στην περιοχή μεγάλης και μεσαίας κυκλοφορίας δρόμων που αρχίζει από το χώρο στάθμευσης του ΝΟΚ και φθάνει έως και τα κτίρια της Αίθουσας Επιβατών- Απεντομωτηρίου (ζώνη ευθύνης του ΟΛΚ). Την εξυπηρέτηση όσων σταθμεύουν, τη διευκόλυνση των πεζών αλλά και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το πλάνο είναι φιλόδοξο. Προς το παρόν θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, για τρεις διαφορετικές «smart» παρεμβάσεις. Κι έπεται συνέχεια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ΟΛΚ κατανόησε –μελετώντας την συγκεκριμένη πρόταση- την ανάγκη για την εφαρμογή συστημάτων «έξυπνης» πόλης και τα οφέλη που προκύπτουν και στο κοινωνικό σύνολο από την υιοθέτηση «έξυπνων» τεχνολογιών.

Έτσι θέτει σε ισχύ πλατφόρμα διαχείρισης smart city ενώ σύντομα θα λειτουργήσει η πρώτη «έξυπνη» εφαρμογή στάθμευσης. Το μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού λιμανιού έχει τις προδιαγραφές, διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές προσβασιμότητας από ΑμΕΑ (ράμπες, μεγάλες διαβάσεις και ειδικές θέσεις στάθμευσης). Υπάρχουν όμως προβλήματα. Οι ράμπες καθόδου και ανόδου αμαξιδίου σπάνια είναι ορατές και ελεύθερες.

Οι διαβάσεις μένουν κατά το ήμισυ ανοιχτές. Τα ίδια προβλήματα διαπιστώνονται και στις θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ, αυτές με μπλε διαγράμμιση. Και αυτά τα προβλήματα έρχεται να λύσει η συγκεκριμένη παρέμβαση.

Όλα όσα υπάρχουν στην οδό Ε. Αντίστασης θα ελέγχονται ηλεκτρονικά προκειμένου να χρησιμοποιούνται για τον λόγο για τον οποίο έγιναν. Ταυτόχρονα το σύστημα θα διευκολύνει και θα καθοδηγεί τους ελέγχους του τμήματος Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμεναρχείου Καβάλας.

Η ιδέα της κ. Τσουφλίδου στηρίχθηκε στη διεθνή πρακτική, στη σύγχρονη τεχνολογία. Ας μην ξεχνάμε ότι η εταιρία της γνωρίζει καλά το περιβάλλον στο οποίο θα δράσει αφού μισθώνει από τον ΟΛΚ τα δύο μεγάλα υπαίθρια πάρκινγκ. Του ΝΟΚ και του Τελωνείου.

Η ίδια εταιρία διαχειρίζεται περισσότερα από 15 μεγάλα παρκινκ σε όλη την Ελλάδα. Με την πολύτιμη συμβολή της κ. Τσουφλίδου το κεντρικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» κάνει ένα μεγάλο βήμα ώστε να αποτελέσει πρότυπο «πράσινου» και «έξυπνου» λιμανιού για όλη τη χώρα.

Το έργο που άρχισε και υλοποιείται, όταν θα μπει σε φάση λειτουργίας θα αποδείξει ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και χρηστών του λιμένα, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενεργειακής ζήτησης.

Αυτές τις ημέρες εγκαθίστανται συσκευές αισθητήρων σε 55 σημεία. Στην οδό Ε. Αντίστασης, Ε. Σταυρού, στους δρόμους μετά την κεντρική είσοδο του λιμανιού κτλ. Οι αισθητήρες διαθέτουν τεχνολογία Bluetooth. Συνδέονται με το Λιμεναρχείο Καβάλας, το οποίο θα ενημερώνεται αν στα 55 σημεία υπάρχει παράβαση.

Τα 55 σημεία επιλέχθηκαν συγκεκριμένα, αφορούν ράμπες διαβάσεων- θέσεις ΑμΕΑ. Τα επόμενα βήματα του προγράμματος είναι η μέτρηση περιβαλλοντικών παραμέτρων και τα συστήματα «έξυπνου» φωτισμού.

Από την εφαρμογή του «έξυπνου» φωτισμού αναμένεται μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 60% ενώ με το «έξυπνο» σύστημα μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων ο ΟΛΚ θα μπορεί να σχεδιάσει καλύτερα και να υλοποιήσει δράσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Διαβάστε επίσης