• 24 Απριλίου 2024,

Το ΚΙΝΑΛ θα επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της ΒΦΛ

 Το ΚΙΝΑΛ θα επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της ΒΦΛ

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου (χθες) συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ερώτηση της αντιπολίτευσης προς τον Πρωθυπουργό για τις εργασιακές σχέσεις και την εργατική νομοθεσία γενικότερα. Υπήρξε όπως άλλωστε αναμένονταν αναφορά στο πρόβλημα της ΒΦΛ. Αυτή έγινε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των οποίων το γνωρίζουν αρκετά καλά. Οι αναφορές δεν ήταν ειδικές αλλά γενικές κι ο Πρωθυπουργός δεν τους απάντησε, δεν είπε τίποτα σχετικό. Στην αίθουσα ήταν εκπρόσωποι του σωματείου, τους οποίους μνημόνευσαν αρχηγοί κι ειδικότερα ο κ. Βαρουφάκης. Η είδηση προέκυψε από την κ. Γεννηματά. Στην πρωτολογία της είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα επανέλθει στο θέμα. Μάλλον με νέα ερώτηση που το προσεχές διάστημα θα καταθέσει. Από τα πρακτικά της συζήτησης αντιγράφουμε τα κυριότερα αποσπάσματα- αναφορές στη ΒΦΛ:

Αλέξης Τσίπρας: «Στα Λιπάσματα Καβάλας -όπου μετά την εκλογή σας, το φιλεργοδοτικό κλίμα της νέας εποχής κυριάρχησε- η επιχείρηση ξαναγύρισε σε παράνομες πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που είχαν κοπεί μαχαίρι επί των ημερών μας, εκβιάζοντας μάλιστα παραμονή Πρωτοχρονιάς εκατόν τριάντα πέντε εργαζόμενους με απολύσεις, για να τους μεταφέρουν σε εταιρείες φαντάσματα με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα. Το κόλπο που σας έλεγα πιο πριν».

Φώφη Γεννηματά: «Βέβαια, το Υπουργείο Εργασίας κάνει πλάτες στα πρωτοφανή και ανεπίτρεπτα παιχνίδια του εργοδότη στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης αυτό, και ας λέει τώρα μεγάλα λόγια ο κ. Τσίπρας. Επί ημερών του τα άφησε όλα αυτά να εξελίσσονται. Θα επανέλθουμε στο θέμα, γιατί είναι μεγάλο και με πολύ σοβαρές προεκτάσεις».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Αντίστοιχα, στηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Με ευθύνη της Κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο αποτελεί τη μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία που έχει η χώρα, με όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μόνιμη σταθερή δουλειά, με  συλλογική σύμβαση, τουλάχιστον με όσα προέβλεπε ο Οργανισμός του 2009, μέτρα υγιεινής, ασφαλείας, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων».

 

 

 

Διαβάστε επίσης