Το κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης θα αδειάσει όταν λειτουργήσουν οι φυλακές στο Νικηφόρο της Δράμας

 Το κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης θα αδειάσει όταν λειτουργήσουν οι φυλακές στο Νικηφόρο της Δράμας

Προ 2 περίπου μηνών η Ένωση Αστυνομικών Καβάλας διαμαρτυρήθηκε για την παραμονή πολλών κρατούμενων στο κρατητήριο της Διεύθυνσης.

Και για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η διαμαρτυρία συνδυάστηκε με παρόμοια για τις Διευθύνσεις Ξάνθης και Ροδόπης. Αμέσως μετά τη δημόσια διαμαρτυρία υπήρξαν δύο σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Και οι δύο προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο.

Από την Ελληνική Λύση και το ΣΥΡΙΖΑ. Την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν οι βουλευτές Ελευθεριάδου (Καβάλας), Ζεϊμπέκ (Ξάνθης), Χαρίτου (Ροδόπης). Της Ελληνικής Λύσης ο κ. Χήτας από τη Θεσσαλονίκη. Και στις δύο ερωτήσεις απάντησε με το ίδιο κείμενο ο Υπουργός.

Πέρα από τα γνωστά περί των γενικότερων προσπαθειών που γίνονται ώστε να αδειάσουν τα κρατητήρια, αναφέρθηκε πιο σίγουρη λύση. Με τη λειτουργία των νέων φυλακών στο Νικηφόρο της Δράμας.

Αυτό αναφέρεται ότι θα γίνει φέτος. Δυστυχώς φαίνεται και στην καλύτερη περίπτωση, να γίνει ως το Καλοκαίρι. Η διαδικασία λειτουργίας των νέων φυλακών (πολυετής εκκρεμότητα) βρίσκεται στην επιλογή, εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού.

Η απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σε ό,τι αφορά στο διαλαμβανόμενο στην εν θέματι ερώτηση ζήτημα, σημειώνεται ότι στο υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής (Γ.Γ.Α.Π.) και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των αρμόδιων υφιστάμενων Υπηρεσιών τους [Σωφρονιστικό Κατάστημα (Σ.Κ.) Κομοτηνής και Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης], καταβάλλονται προσπάθειες για τη διευθέτηση αυτού.

Επίσης, από τη ΓΕ.Π.Α.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει ενημερωθεί, εγγράφως, για το υπόψη ζήτημα η Εισαγγελία Εφετών Θράκης, προκειμένου να προβεί στις δικές της, κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες, ενώ παράλληλα, την 24-10-2022, έλαβε χώρα συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης.

Αναφέρεται η επικείμενη λειτουργία -2- νέων Σωφρονιστικών Καταστημάτων ήτοι του Σ.Κ. Δράμας (εντός του έτους 2022) και του Σ.Κ. Κρήτη ΙΙ, στις Κουρούνες Λασιθίου. Πλέον αυτών, υλοποιούνται ενέργειες αφενός μεν για τη μετεγκατάσταση του συγκροτήματος Σ.Κ. Κορυδαλλού σε νέες εγκαταστάσεις, που θα αποτελέσουν το «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» (Δ.Σ.Σ.Α.), αφετέρου δε για την ανέγερση νέων Σ.Κ. στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Χαλκίδας και της Μεγαλόπολης».

Διαβάστε επίσης