• 20 Απριλίου 2024,

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας ξεκίνησε πρώτο και συνεχίζει τη δραστηριότητα του

 Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας ξεκίνησε πρώτο και συνεχίζει τη δραστηριότητα του

Πρώτος απ’ όλους τους τοπικούς συλλόγους επανήλθε σε μια αρκετά φυσιολογική δραστηριότητα το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας.

Αυτό έγινε και συνεχίζεται από τις αρχές Οκτώβρη. Τα μέτρα που εφαρμόζονται και η εμπειρία που αποκτάται ήταν το θέμα συνέντευξης της προέδρου του Λυκείου κ. Μαρίνας Φιλιππίδου.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως πάει αυτές τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη η επαναλειτουργία των τμημάτων στο Λύκειο Ελληνίδων; Γίνονται προσπάθειες να επανέλθουν και άλλοι σύλλογοι και υπάρχουν διαμαρτυρίες για τον Πυθαγόρα που είναι κλειστός.

Απ: Απ` ότι γνωρίζω οι ίδιοι οι σύλλογοι θέλουν ο Πυθαγόρας να είναι κλειστός. Οι σύλλογοι το αποφάσισαν. Εμείς αποφασίσαμε να ανοίξουμε όπως ανοίξαμε και πέρσι. Το τολμήσαμε και πέρσι. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Πέρσι μείναμε ανοιχτοί μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, που έγινε το lockdown. Φέτος τηρούμε όλα τα μέτρα, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τηρούμε βιβλίο εισερχομένων- εξερχομένων, έχουμε τις αποστάσεις, φορούμε όλοι μάσκα και οι χορευτές και το προσωπικό και οι δάσκαλοι. Παρόλο που σύμφωνα με την ΚΥΑ θα μπορούσαμε σε μια ομάδα που όλοι είναι εμβολιασμένοι ενήλικες να μη φοράμε μάσκα. Εμείς όμως αποφασίσαμε να φοράμε μάσκα. Οι γονείς έρχονται, φέρνουν τα παιδιά τους αλλά δεν μπαίνει κανείς μέσα στο κτίριο. Έχουν έρθει αρκετά παιδιά χωρίς βέβαια να είμαστε στα επίπεδα του 2019. Λειτουργούνε όλα τα τμήματα μας δηλαδή και τα τμήματα χορού από τα μικρά παιδιά μέχρι και τις ενήλικες. Το θεατρικό εργαστήρι για τα μικρά παιδιά και τους εφήβους. Ακόμη το τμήμα της ζωγραφικής, το δημιουργικό εργαστήρι και η εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων.

Ερ: Ισχύει ότι σε μια πρόβα ενός χορού δεν μπορείς να πιαστείς, απαγορεύεται, χέρι με χέρι;

Απ: Βασικά για τα μαθήματα διδασκαλίας χορού ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τις ερασιτεχνικές σχολές χορού, τις σχολές δραματικής τέχνης και τις ανώτερες επαγγελματικές σχολές. Αναφέρει μέσα να αποφεύγετε τη σωματική επαφή αλλά όπου είναι αναγκαία μπορεί να γίνεται. Πριν και μετά πρέπει να χρησιμοποιείται στα χέρια το αντισηπτικό. Εμείς δεν το χρησιμοποιούμε καθόλου. Χορεύουνε με αποστάσεις ή με μαντήλια ώστε να έχουμε την αναγκαία απόσταση. Αυτό κάναμε και πέρσι, δεν είχαμε επαφή. Δεν κρατούσαμε χέρια. Βέβαια δεν είναι ότι καλύτερο αφού είχαμε συνηθίσει με πιασμένα χέρια αλλά από το να μη χορεύουμε καθόλου είναι καλύτερο, οπότε χορεύουμε με αποστάσεις.

Ερ: Σίγουρα δικαιώνεται η απόφαση σας ενώ από την άλλη πλευρά ήταν η πρώτη απόφαση που άνοιξε το δρόμο να κάνουν το ίδιο και άλλοι σύλλογοι. Ίσως είναι λάθος που μένει κλειστός ο Πυθαγόρας; Μήπως εκεί είναι το λάθος;

Απ: Κοιτάξτε πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Δε θα μπει κανείς μέσα αν δε δείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το rapid. Είναι ελάχιστοι βέβαια αφού οι ενήλικες σε μας είναι όλοι εμβολιασμένοι. Δε θα μπει κανείς χωρίς να γίνει θερμομέτρηση.  Είναι δύσκολος ο έλεγχος. Είναι ρίσκο για μας. Εμείς από πέρσι είχαμε μπει σε αυτή τη διαδικασία ότι θα το κάνουμε.  Θέλουμε να διατηρήσουμε όσα μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει. Από την άλλη τα έξοδα μας είναι πολλά, δεν μπορεί να μείνει το κτίριο μας κλειστό. Πάρα πολλοί γονείς θέλουν να φέρνουν τα παιδιά τους. Το ζητούσαμε και εμείς πέρσι. Φέτος ακόμη περισσότερο.

Ερ: Είναι ορατές κάποιες εκδηλώσεις ή είναι νωρίς ακόμη;

Απ: Είναι πάρα πολύ νωρίς. Εμείς βήμα-βήμα όπως κάνουμε μέχρι τώρα. Δε ξέρω τι θα ισχύει το χειμώνα. Είναι πολύ νωρίς. Βέβαια εμείς τολμήσαμε και κάναμε και μια εκδήλωση. Και τότε υπήρχε ο φόβος για τα μέτρα, για το πόσος κόσμος θα έρθει αλλά και για το γεγονός ότι θα γινόμασταν πηγή μετάδοσης. Ήταν πολύ τολμηρό για μας, επειδή είχα ακούσει και διάφορα να ενημερώσω ότι ας πούμε είπαν ότι μας έδωσε το χώρο, το κάστρο ο Δήμος, δεν μας τον παραχώρησε κανένας, και δωρεάν όλα τα πληρώσαμε. Δεν είχαμε από κανέναν βοήθεια. Μάλιστα για το Κάστρο πληρώσαμε 140 ευρώ και κάναμε και συμβόλαιο. Τολμήσαμε, είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε αφού όλοι ξεκινάνε. Τα περισσότερα Λύκεια σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει και κάνανε και εκδηλώσεις. Εμείς ακολουθώντας αυτή την τακτική και αφού μας επιτρέπουν τα μέτρα θα προχωρήσουμε.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου και δεν αφορά την τρέχουσα περίοδο.

Διαβάστε επίσης