Το μήνυμα της ομάδας των Παραμυθάδων: Μένουμε σπίτι όλοι μαζί

 Το μήνυμα της ομάδας των Παραμυθάδων: Μένουμε σπίτι όλοι μαζί

Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει μια τεράστια κρίση. Το φαινόμενο της πανδημίας από τα βέλη του SARS-CoV-2, αλλά και τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών (που έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα), έχουν σπείρει αρνητικά συναισθήματα στην πλειοψηφία του κόσμου. Ο πανικός ως μια απλή λέξη, κατάφερε να δραπετεύσει από το ετυμολογικό λεξικό κι αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Αρχίζει να μεταμορφώνεται σε ένα τρομακτικό πλάσμα, σαν αυτά που διαβάζουμε στα βιβλία της μυθολογίας, με εννιά κεφάλια, σκληρό δέρμα φιδιού, με γαμψά και κοφτερά νύχια, που ζέχνει και πετάει φωτιές από το στόμα. Κι ο άνθρωπος, απέναντί του στέκει κοκαλωμένος, κυριευμένος από τον φόβο και έτοιμος να βροντοφωνάξει Ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Και κάπως έτσι, η ομόνοια και η αλληλεγγύη, εξαφανίζονται από την εικόνα της καθημερινότητάς μας.

Ήταν κάποτε ένας γέρος που οσφρίστηκε τον θάνατο να τον πλησιάζει. Φώναξε τότε τους εννιά γιους του και κάθισαν κάτω από την ανθισμένη αμυγδαλιά του κήπου τους. Έκοψε κλαδιά από το όμορφο δέντρο. Δεν έχω περιουσία για να σας αφήσω κληρονομιά, παρά μόνο μια συμβουλή, τους είπε και τους μοίρασε από ένα κλαδί. Μπορείτε να το σπάσετε; Τους ρώτησε κι αυτοί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια έσπασαν τα κλαδιά που κρατούσαν. Τότε ο γέρος έφερε καινούργια κλαδιά. Τα έδεσε μεταξύ τους με ένα κομμάτι σπάγγο δημιουργώντας ένα σώμα. Το άφησε στο κέντρο και τους προκάλεσε να το σπάσουν. Προσπάθησαν όλοι, ένας-ένας, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, μα κανείς δεν κατάφερε.

Βλέπετε; Αν είστε αγαπημένοι και δεμένοι μεταξύ σας, κανείς δεν θα μπορέσει να σας «σπάσει». Αν αποκοπείτε όμως ο ένας από τον άλλον, τότε εύκολα κάποιος θα μπορέσει να σας τσακίσει.

Λίγες μέρες μετά, ο γέρος πατέρας έκλεισε τα μάτια του και ταξίδεψε για τον άλλο κόσμο. Όσο για τους εννιά γιους του…εσείς τους κάνετε ότι θέλετε. Είτε τους κρατάτε αλληλέγγυους, είτε τους χωρίζετε, τραβώντας ο καθένας τον δρόμο του.

Κάπως έτσι κι εμείς καλούμαστε να κινηθούμε σήμερα. Είτε εγωιστικά φερόμενοι, είτε με ενδιαφέρον προς την κοινότητα. Δεν είμαστε άτρωτοι αλλά μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι. Να συμμορφωθούμε με τους κανόνες που βοηθούν στο να βγούμε από την κατάσταση αυτή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τις λιγότερες απώλειες.

Αν πρέπει να μείνουμε μέσα στο σπίτι, ας μείνουμε στο σπίτι κι ας το δούμε σαν μια ευκαιρία για να κερδίσουμε όλες εκείνες τις στιγμές που χάσαμε από την οικογένειά μας. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε, αξιοποιώντας το κάθε λεπτό που περνάει. Έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο αμέτρητες προτάσεις και ιδέες για το πως μπορούμε να περάσουμε τον χρόνο μας. Από την πλευρά μας, στην σελίδα μας θα βρείτε αρκετά παραμύθια και μύθους για να διαβάσετε, αλλά και για να ακούσετε -αφού κάποια από αυτά έχουν ηχογραφηθεί.

Το πιο δυνατό όπλο μας όμως θα είναι η αλληλεγγύη. Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, ας απομονωθούμε, αλλά ας μην αποξενωθούμε. Καλή δύναμη σε όλους!

 

Διαβάστε επίσης