• 6 Μαΐου 2024,

Το μίσος και η αγάπη προς τους πολιτικούς μέσω της περιπέτειας της υγείας της Φ.Γεννηματά- Συνέντευξη του αναπληρωτή γραμματέα ΚΙΝΑΛ Καβάλας κ. Π.Μαμτσαδέλη

 Το μίσος και η αγάπη προς τους πολιτικούς μέσω της περιπέτειας της υγείας της Φ.Γεννηματά- Συνέντευξη του αναπληρωτή γραμματέα ΚΙΝΑΛ Καβάλας κ. Π.Μαμτσαδέλη

Ο συμπολίτης δικηγόρος Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, αναπληρωτής γραμματέας ΝΕ ΚΙΝΑΛ Καβάλας, έδωσε πολλές συνεντεύξεις το προηγούμενο διάστημα. Απευθύνθηκαν σε αυτόν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ώστε να μάθουν τα νέα του κόμματος. Αφορμή η περιπέτεια με την υγεία της Φώφης Γεννηματά. Ο κ. Μαμτσαδέλης αφού σχολιάζει αυτό καθεαυτό το γεγονός, διατυπώνει προβληματισμό. Για το διαδικτυακό μίσος προς τους πολιτικούς και – σε περιπτώσεις όπως τα προβλήματα υγείας της κ. Γεννηματα- τις εκδηλώσεις αγάπης προς αυτούς.

Η συνέντευξη

Ερ: Ας μιλήσουμε για τα πρόσφατα γεγονότα με την ασθένεια και την απόσυρση της υποψηφιότητας της κ. Γεννηματά.

Απ: Δυστυχώς η εξέλιξη είναι δυσάρεστη. Σοκαριστική θα έλεγα για τους περισσότερους από μας. Όχι μόνο στο Κίνημα Αλλαγής. Όπως κατάλαβα από τις αντιδράσεις του κόσμου, σοκαριστική για όλη την κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει στην κ. Γεννηματά δυστυχώς συμβαίνει σε πάρα πολύ κόσμο. Άλλοι δίνουν οι ίδιοι τη μάχη. Άλλοι έχουν φίλους, γνωστούς ή και συγγενείς που δίνουν αυτήν την μάχη. Αυτοί οι άνθρωποι ξέρετε έχουν ένα μεγαλείο ψυχής, μια μαχητικότητα που μας κάνει να τους θαυμάζουμε. Να τους αγαπάμε λίγο περισσότερο από όλους τους άλλους συνανθρώπους μας. Ελπίζουμε αυτή η γενναιότητα κι αυτή η μαχητικότητα που έχει επιδείξει η κ. Γεννηματά σε όλη της τη ζωή – προσωπική και πολιτική- θα είναι αυτά τα εργαλεία, τα εφόδια που θα έχει διαθέσιμα αυτήν την στιγμή ώστε να ξεπεράσει εκ νέου αυτό το εμπόδιο. Να νικήσει στη μάχη που δίνει και να επιστρέψει σύντομα κοντά μας και υγιής.

Ερ: Διαδικασίες και υποψηφιότητες, πώς έχουν τα δεδομένα;

Απ: Σήμερα (εννοεί την περασμένη Παρασκευή) είναι η τελευταία μέρα της προθεσμίας που είχε θέσει η αρμόδια επιτροπή για να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί του Κινήματος Αλλαγής τις υπογραφές που απαιτούνταν. Συνεδριάζει και λέγονταν ότι θα δοθεί μια προθεσμία αφού όπως ξέρετε έχουμε και κάποιες νέες υποψηφιότητες. Όπως έχουν τα πράγματα κι αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι κατά τα άλλα οδεύουμε κανονικά για εκλογή νέου προέδρου. Στις γνωστές ημερομηνίες 5 και 12 Δεκεμβρίου. Πιθανότατα όμως να δοθεί αυτή η μικρή παράταση στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Στη συγκέντρωση των υπογραφών ώστε να μην αποκλειστεί κανείς. Δεδομένου του ότι είχαμε μια εξέλιξη που αλλάζει κατά πολύ τον χάρτη. Αλλάζει πολύ τα δεδομένα. Άρα προχωράμε κανονικά αλλά με νέες συνθήκες. Και νέα δεδομένα.

Ερ: Κάποιος που υπογράφει υπέρ υποψηφίου και τον στηρίζει δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για κάποιον άλλο υποψήφιο.

Απ: Ναι. Όσοι υπέγραψαν υπέρ της κ. Γεννηματά έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν για άλλο υποψήφιο.

Ερ: Πώς είναι η κατάσταση στην οργάνωση της Καβάλας; Σίγουρα τα στελέχη επηρεάστηκαν από την περιπέτεια της κ. Γεννηματά.

Απ: Στο Νομό Καβάλας ο κόσμος μας είχε αρχίσει να κινητοποιείται. Σε ικανοποιητικό βαθμό, δεδομένων βέβαια και τον συνθηκών. Ας μη ξεχνάμε ότι ακόμη έχουμε πανδημία. Στην Καβάλα ήταν να γίνει συγκέντρωση Ανδρουλάκη αλλά αναβλήθηκε και λόγω κακοκαιρίας και λόγω πανδημίας. Από εκεί και πέρα όντως σοκαριστήκαμε όλοι με την υγεία της κ. Γεννηματά. Δεν γνωρίζαμε κάτι. Μέχρι και πριν από 10 μέρες και παρά το ότι η ίδια γνώριζε την ασθένεια της, ήταν δραστήρια. Είχε αποφασίσει και ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφια πρόεδρος. 10 μέρες πριν, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υποστήριζε την υποψηφιότητα της. Προσωπικά με σόκαρε αυτό που σας είπα πριν. Η μαχητικότητα της. Παρότι γνώριζε ότι έχει αυτήν την ασθένεια, δεν το έβαλε κάτω. Ίσως γιατί όπως όλοι άνθρωποι, όταν δυσκολευόμαστε βρίσκουμε διέξοδο σε αυτά που αγαπάμε. Έτσι κι η κ. Γεννηματά ήθελε να βρει διέξοδο στην προσφορά της. Στην αγάπη της για το Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής κατά μεγάλο βαθμό είναι δικό της δημιούργημα. Η ανταπόκριση του κόσμου από κάθε παράταξη, ήταν όντως αυτή που θα έπρεπε να είναι. Σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση. Ειδικά τους πολιτικούς που έχουν γίνει αντικείμενο μίσους τα τελευταία 10 χρόνια, ενός αρρωστημένου μίσους,  θα έπρεπε να τους σεβόμαστε. Ακόμη κι αν δεν ταυτιζόμαστε μαζί τους. Να μην τους μισούμε τόσο πολύ και να μην φθάνουμε σε αυτό το σημείο. Να φθάνει ένας άνθρωπος σε αυτήν την κατάσταση και τότε μόνο να εκφράζουμε την συμπαράσταση μας. Το σεβασμό μας. Ως ανθρώπου. Όχι ως πολιτικού, από ιδεολογικής πλευράς. Αλλά ως ανθρώπου.

Ερ: Να υπάρχει αυτοσυγκράτηση κι ένα λογικό όριο στη διαφωνία μας… Ακόμη και στον καυγά μας.

Απ: Ακριβώς. Να το πω πιο πρακτικά. Κάτω από τις αναρτήσεις που αφορούν το τι πιστεύει ο καθένας, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά, να μην υπάρχει αυτό το μίσος. Να μην υπάρχει αυτό το κλίμα. Να μην εκφραζόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Είναι δικαίωμα του καθενός αλλά όχι και να μισούμε ο ένας τον άλλον γιατί απλά εκφράζουμε κάτι διαφορετικό! Από το 2010 μέχρι και σήμερα οι πολιτικοί έγιναν αντικείμενο ενός αρρωστημένου μίσους. Γεγονός πραγματικά ακατανόητο.

Ερ: Εντάξει, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τέτοιοι…

Απ: Όχι. Υπάρχει μια μειοψηφία. Η οποία είναι σημαντική. Αυτή η μειοψηφία δυστυχώς εκφράζεται πιο έντονα από την πλειοψηφία σε κάθε στάδιο της καθημερινότητας μας. Σε κάθε θέμα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια δογματική λύση στο πρόβλημα. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από μια κοινωνία που κερδίζει. Μόνο αυτή το σταματά. Είδα αυτή την μεταστροφή όσον αφορά το πρόσωπο ενός πολιτικού που τόσομίσος δέχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον λόγω αυτού που περνά (η Φώφη Γεννηματά) πόση αγάπη δέχεται. Φυσικά όχι από τους ίδιους ανθρώπους. Θέλω να πω ότι δεν χρειάζεται να φθάνει ένας άνθρωπος σε αυτό το σημείο για να τον αγαπήσουμε και να τον σεβαστούμε… Μπορεί να διαφωνούμε μαζί του αλλά δεν χρειάζεται και να τον μισούμε!

*Φωτογραφία αρχείου από την επίσκεψη στην Καβάλα της Φώφης Γεννηματά τον Ιούλιο του 2020.

Διαβάστε επίσης