• 3 Μαΐου 2024,

Το Νταβός και η επίθεση στους Μαπούτσε

 Το Νταβός και η επίθεση στους Μαπούτσε

Moira Millan, foto Desinformémonos

22 Ιανουαρίου 2024

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου, φαίνεται ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας της αγοράς είναι αρκετά διχασμένοι σχετικά με τη θαυμάσια μοίρα και την πρόοδο της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

Ενώ συζητούσαν για το πώς να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη από τις επενδύσεις και το κύριο πιάτο της λεγόμενης τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι η παράδοση στην ελβετική συνέλευση των πλουτοκρατών, προσποιήθηκαν επίσης πως ανησυχούν για τις αυξανόμενες ανισότητες προκειμένου να «βελτιωθεί ο κόσμος».

Έτσι, δηλώθηκε πανηγυρικά ότι «το Νταβός 2024 θα γιορτάσει την έναρξη του δικτύου γνώσης και ηγεσίας των ιθαγενών λαών σε δέκα κέντρα επιρροής, έναν χώρο για την προώθηση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω της γηγενούς-αυτόχθονης γνώσης».

Όχι μόνο, είναι πραγματικά ανησυχητικό αν διαβάσετε ότι το Φόρουμ πιστεύει ότι «οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι οι φύλακες του ενός τρίτου της επικράτειας του κόσμου και οι πολιτιστικές και πνευματικές πρακτικές τους επιτρέπουν να προστατεύουν και να καλλιεργούν το περιβάλλον και τις κοινότητές τους».

Ως εκ τούτου, ο άνθρωπος-κλειδί για να σβήσει την ακόρεστη δίψα για εδάφη από τα οποία να αντλεί αξία και να κάνει αυτές τις σοβαρές υποκρισίες κερδοφόρες φαίνεται να είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι-Javier Milei, ultra υπερασπιστής του άκρατου φιλελευθερισμού, προορισμένος να ακυρώσει ό,τι απομένει από τα δικαιώματα της Xώρας κάνοντας χρήση της δημαγωγίας και του αλυσοπρίονου.

Ωστόσο, μετά την τελετή του Νταβός, οι ορίζοντες των αυτόχθονων πληθυσμών που αντιστέκονται στην Παταγονία είναι ακόμη πιο σκοτεινοί. η Moira Millan, σε αυτή τη συνέντευξη, ισχυρίζεται ότι ο Μιλέι θα εφεύρει σύντομα προσχήματα που θα οδηγήσουν σε μια τρομερή κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της επικράτειας και της καταστολής του λαού μαπούτσε, η οποία είναι ήδη πολύ βίαιη σήμερα.

Ο νέος πρόεδρος, από την άλλη, δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει περιφρόνηση για όλα όσα αντιπροσωπεύουν τα συλλογικά δικαιώματα, την ουσία του αγώνα που δίνουν οι μαπούτσε εδώ και αιώνες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πάντα ισχυρίζεται ότι συμφιλιώνει τα ασυμβίβαστα. Κάτω από το σύνθημα πως θέλει να «βελτιώσει τον κόσμο», ισχυρίζεται ότι θέλει να υπερασπιστεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική ισότητα και ο ιδρυτής της, ο Ελβετός επιχειρηματίας Klaus Schwab, συνήθως υποδεικνύει ως προτεραιότητα στις ομιλίες του ενώπιον χιλίων διαχειριστών εκπροσώπων πολυεθνικών, τραπεζιτών και ορισμένων ΜΚΟ, την «πρόκληση ενάντια στην ανισότητα».

Ο λεγόμενος φιλανθρωκαπιταλισμός είναι ένα κεντρικό μέρος της ιδεολογικής φόρμουλας του Νταβός, όπως εξήγησα στο βιβλίο Ένας Ρεπόρτερ στο Μαγικό Βουνό: Πως οι Οικονομικές Ελίτ του Νταβός Βυθίζουν τον Κόσμο A Reporter on Magic Mountain: How the Davos Economic Elite Sink the World.

Εν τω μεταξύ, η προτεραιότητα των κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεων στο Νταβός είναι η βελτιστοποίηση της επενδυτικής κερδοφορίας της παγκόσμιας πλουτοκρατίας, που εκπροσωπείται από εκατοντάδες μέλη τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων που είναι παρόντα στη συνάντηση στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο.

Για να εμβαθύνω σε αυτά τα θέματα, μιλάω με τη Moira Millán, μια από τις πιο γνωστές φωνές του κινήματος μαπούτσε, που γεννήθηκε στην επαρχία Chubut πριν από 55 χρόνια. Η Millán θα έρθει στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα για να δώσει διαλέξεις σχετικά με την ιδέα της περί γαιοκτονίας: τη δολοφονία της γης και των κατοίκων της από πολυεθνικούς επενδυτές που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Νταβός.

Μας απάντησε από την απελευθερωμένη περιοχή μαπούτσε στο Chubut, στην Αργεντινή, γράφει ο Andy Robinson. Σε μια συνάντηση που εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη των αυτόχθονων πληθυσμών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «Το Νταβός 2024 θα γιορτάσει την έναρξη του δικτύου γνώσης και ηγεσίας των ιθαγενών λαών σε δέκα κέντρα επιρροής, έναν χώρο για την προώθηση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω της αυτόχθονης γνώσης».

Η Fany Kuiru, της εθνοτικής ομάδας Huitoto – Περού, Κολομβία – είναι η γενική συντονίστρια του νέου αυτόχθονου προγράμματος του Νταβός. Άλλοι καλεσμένοι θα είναι ο Ayunar Domingo Peas Nampichkai, ηγέτης του λαού Achuar στον Αμαζόνιο του Ισημερινού, και οι Nixiwaka και Outani Yawanawá, των Yawanawá, στην βραζιλιανική Αμαζονία.

«Οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι οι φύλακες του ενός τρίτου της γης του κόσμου και οι πολιτιστικές και πνευματικές πρακτικές τους τους επιτρέπουν να προστατεύουν και να καλλιεργούν το περιβάλλον και τις κοινότητές τους», υποστηρίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Για το λόγο αυτό «οι φωνές των αυτόχθονων είναι ζωτικής σημασίας».

Οι συναντήσεις που πρότεινε να πραγματοποιηθούν ο Milei στο Νταβός με επενδυτές που ενδιαφέρονται για την έκρηξη του πετρελαϊκού fracking στο κοίτασμα Vaca Muerta στο Neuquén –ένα από τα τελευταία σύνορα του πολέμου κατά των μαπούτσε τον 19ο αιώνα– ή για τον τουρισμό πολυτελείας στο Bariloche, στη γη mapuche της Παταγονίας, έδειξε την άλλη πλευρά, τη σκοτεινή, της συνάντησης.

Τελικά, ο Milei τροφοδότησε «έναν βίαιο λόγο εναντίον των μαπούτσε που καταλαμβάνουν εδάφη όπως στη Villa Mascardi come a Villa Mascardi”, σύμφωνα με όσα μου είπε ο Marcelo Cayumil, μέλος της νομικής ομάδας της Συνέλευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια συνέντευξη στο San Carlos de Bariloche. στην Παταγονία των Άνδεων, σκηνικό μιας γενοκτονίας κατά των Μαπούτσε πριν από 150 χρόνια.

Στην Villa Mascardi, 30 χιλιόμετρα νοτιότερα –μια αρχαία αποστολή ιησουιτών, τώρα τουριστικός προορισμός–, μια επιχείρηση στρατιωτικής αστυνομίας που εγκρίθηκε το 2017 από την σημερινή Υπουργό Ασφάλειας της κυβέρνησης Milei, Patricia Bullrich, η οποία κατείχε την ίδια θέση στην κυβέρνηση Macri Mauricio, έβαλε τέλος στις ζωές δύο διαδηλωτών που υποστήριζαν μια οικογένεια μαπούτσε που είχε καταλάβει ένα οικόπεδο στην περιοχή.

Ο μαπούτσε Ραφαέλ Ναχουέλ-Rafael Nahuel πέθανε από πυροβολισμό στην πλάτη. τον Santiago Maldonado αντιθέτως εξαφάνισαν και το σώμα του βρέθηκε μόλις 90 μέρες αργότερα, στις όχθες του ποταμού Neuquén, την ίδια μέρα με τη δολοφονία του Nahuel.

Ο Milei μιλάει συχνά για μια φιλελεύθερη «χρυσή εποχή» στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η βιομηχανία κρέατος μετέτρεψε την Αργεντινή σε μια εξαγωγική δύναμη. Δεν τσιγκουνεύτηκε τους επαίνους ούτε για τον στρατηγό και αρχηγό του κράτους Χούλιο Αρτζεντίνο Ρόκα-ulio Argentino Roca (1898-1904), παραθέτοντας μια δήλωση από την πρώτη του ομιλία: «Η ελευθερία των ανθρώπων και το μεγαλείο των λαών» μπορούν να επιτευχθούν μόνο με «υπέρτατες προσπάθειες και θυσίες επώδυνες.

Κανένας σοβαρός ιστορικός δεν θα αρνιόταν ότι η μεγαλύτερη θυσία εκείνων των χρόνων δόξας ήταν αυτή των 20 χιλιάδων αυτόχθονων θυμάτων που δολοφονήθηκαν στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρόκα, την Κατάκτηση της Ερήμου, η οποία χρησίμευσε για να αδειάσει το εσωτερικό και το νότο από τον πληθυσμό που τους κατοικούσε. πουλώντας έτσι 42 εκατομμύρια εκτάρια σε τιμή ευκαιρίας σε 1.800 ιδιοκτήτες γης, κυρίως κτηνοτρόφους.

Ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν περισσότερο ήταν ο πρόεδρος της Sociedad Rural, της ένωσης ιδιοκτητών γης. Χιλιάδες μαπούτσε εκτοπίστηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιουργήθηκε στο νησί Σαν Μαρτίν. Άλλοι κατέληξαν στο Museo de la Plata στο Μπουένος Άιρες, εκτεθειμένοι σαν ζώα σε ζωολογικό κήπο.

Ενάμιση αιώνα αργότερα, στην Παταγονία γίνεται ξανά η τελευταία επίθεση εναντίον των Μαπούτσε. Η αντιπρόεδρος του Milei, Victoria Villarruel – εξαιρετικά συντηρητική και με στενούς δεσμούς με τον στρατό – ενθάρρυνε τη χρήση σκληρής γροθιάς κατά των καταλήψεων για την ανάκτηση της γης των μαπούτσε, υπογραμμίζοντας ότι «η συντριπτική πλειονότητα των σφετερισμών λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικά παραγωγικές γαίες».

Πιστεύεις Moira Millán ότι η επίσκεψη της Victoria Villarruel στη στρατιωτική σχολή του Bariloche και οι δηλώσεις της για τις καταλήψεις των «ψευδο-mapuche» αποτελούν ένδειξη ότι θέλουν να στρατιωτικοποιήσουν περαιτέρω τα μέτρα κατά των καταλήψεων γης και άλλων δραστηριοτήτων των Mapuche στο νότο;

Η αντιπρόεδρος Villarruel υποσχέθηκε, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της, στh Sociedad Rural, το σώμα του αργεντίνικου λατιφούντιουμ, [τα μεγάλα αγροκτήματα] ότι θα έδινε τέλος στην ανάκτηση εδαφών από τον λαό μαπούτσε.

Η αρνητικότητα της (σχετικά με την εξόντωση της Conquista del Desierto, Κατάκτησης της Ερήμου στμ) και ο ρατσισμός της είναι σύμφωνοι με τις σκέψεις του Javier Milei. Η επίσκεψή της στο Bariloche και αυτές οι δηλώσεις είναι ένα μήνυμα στον τομέα που εκπροσωπεί.

Η κυβέρνηση Milei θα εφεύρει τις απαραίτητες δικαιολογίες για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης και της καταστολής στο Puelmapu –το τμήμα του Wallmapu– ή επικράτειας Mapuche– που βρίσκεται ανατολικά της οροσειράς των Άνδεων– εναντίον του λαού Mapuche.

Ο Ντιέγκο Φρούτος-Diego Frutos, ιδιοκτήτης ακινήτου στη Villa Mascardi, ζήτησε μεγαλύτερη σκληρότητα από την αστυνομία. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν και άλλες στρατιωτικές ενέργειες σύντομα;

ο Frutos είναι μέρος της Sociedad Rural-Ένωσης Ιδιοκτητών Γης του Bariloche. Μαζί με άλλους γαιοκτήμονες, σχηματίζουν ένα είδος σύγχρονης Κου Κλουξ Κλαν, στην οποία επιτρέπεται από τη δικαιοσύνη να δυσφημεί, να απειλεί και ακόμη και να σκοτώνει κάθε γυναίκα ή άνδρα μαπούτσε που προσπαθεί να επιβεβαιώσει εκ νέου τα δικαιώματά τους. Η φωνή του, με μια ομιλία γεμάτη ρατσιστικό μίσος, διαδόθηκε ευρέως από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένθερμος οπαδός της Bullrich, νυν υπουργού Ασφαλείας.

Θέλει λοιπόν η κυβέρνηση Μιλέι να «εντείνει τη σύγκρουση με τους Μαπούτσε στο νότο» για να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη;

Η κλιμάκωση της βίας στο Πουελμάπου μπορεί να συμβεί μόνο από και λόγω της εξουσίας εναντίον μας. Η δημιουργία εγκληματικών πράξεων από την κυβέρνηση και τους διοικούντες τη δικαιοσύνη και στη συνέχεια να κατηγορούν τους Μαπούτσε ήταν μια συνεχής πρακτική ακόμη και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της τρέχουσας, οπότε σίγουρα δεν θα εκπλαγώ αν αυτές οι στρατηγικές ενταθούν.

Το Σύνταγμα της Αργεντινής προστατεύει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κοινοτήτων. Ο Μιλέι, όμως, μιλάει μόνο για ιδιωτική περιουσία-ατομική ιδιοκτησία. Τι σημαίνει αυτό για τους ισχυρισμούς-διεκδικήσεις των Μαπούτσε;

Ο Μιλέι εκφράζει περιφρόνηση για οτιδήποτε αντιπροσωπεύει συλλογικά δικαιώματα και, προφανώς, αντιτίθεται στον σεβασμό και την αναγνώριση της συλλογικής ιδιοκτησίας των αυτόχθονων πληθυσμών.

Η θέση αυτή όχι μόνο αντίκειται στους νόμους περί δικαιωμάτων, είναι εγκληματική και φυσικά παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στην κοινή ιδιοκτησία. Οι σχέσεις μεταξύ του Κράτους και των αυτόχθονων λαών θα γίνουν ακόμη πιο τεταμένες. Μάλλον κάποιοι αυτόχθονες τομείς δεν θα επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων μας, άλλοι θα προσαρμοστούν στις συνθήκες.

Και πώς μπορούμε να απαντήσουμε στα σχέδια των Milei, Villarruel και Bullrich;

Νομίζω ότι το πιο λογικό είναι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και θάρρος να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας και να δημιουργήσουμε προτάσεις που κάνουν απτό ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας.

Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να οικοδομήσουμε συνελεύσεις για καλή διαβίωση, per il buen vivir, σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρο, να σκεφτούμε μηχανισμούς περιορισμού και αυτοπροστασίας της κοινότητας. Αυτή η κυβέρνηση επιτίθεται σε όλες τις ζωές και σε όλες τις μορφές ζωής.

Η έκδοση του ηγέτη μαπούτσε Φακούντο Τζόουνς Χουάλα-Facundo Jones Huala στη Χιλή έχει να κάνει με την αλλαγή της κυβέρνησης ή είναι ανεξάρτητη απόφαση;

Η έκδοση είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων, τόσο το Κράτος της Αργεντινής όσο και της Χιλής μας επιτίθενται από τη στρατιωτική εισβολή στο έδαφός μας. Αυτή η έκδοση θα είχε χορηγηθεί ακόμη και εάν ο Μάσα ή ο Μπούλριχ, Masa o Bullrich είχαν κερδίσει τις εκλογές αντί του Μιλέι.

Ο Frutos, όπως και άλλοι ρατσιστές, θα ψάξουν να βρουν τρόπο να εξοντώσουν τον λαό μου, αλλά όσο κι αν επενδύσουν για να μας στρατιωτικοποιήσουν, να μας καταπιέσουν, να μας κατασκοπεύσουν, να μας κυνηγήσουν…

Δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας νικήσουν, γιατί η Μαπού-Mapu (η Γη) είναι ο κύριος σύμμαχός μας. Μας καθοδηγεί, μας μιλάει και μας προστατεύει, διότι αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε τη ζωή. Αυτοί οι εισβολείς καπιταλιστές γνωρίζουν μόνο τη σκληρότητα και τον θάνατο, οι υπερβολικές και μικροπρεπείς φιλοδοξίες τους θα είναι ο κύριος λόγος της κατάρρευσής τους.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος   Comune-info

Διαβάστε επίσης