«Το περιαστικό δάσος είναι σε πολύ κακό χάλι»

 «Το περιαστικό δάσος είναι σε πολύ κακό χάλι»

Ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας προετοιμάζει τις καθιερωμένες θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις του για την επικείμενη γιορτή της Αγίας Σοφίας. Αυτές θα γίνουν στην μικρή εκκλησία και στο εντευκτήριο του (δίπλα στην εκκλησία).

Ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Χαϊνάς σχολιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιαστικό δάσος αλλά και τα δύσκολα οικονομικά του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι εκδηλώσεις προετοιμάζετε στο εντευκτήριο σας, εντός του περιαστικού δάσους;

Απ: Ως συνήθως 17 Σεπτεμβρίου είναι η γιορτή της Αγία Σοφίας Πίστεως Ελπίδας και Αγάπης και θα ακολουθήσει εορταστικό πρόγραμμα. Την παραμονή, την Πέμπτη δηλαδή το απόγευμα στις 6 το απόγευμα θα γίνει πανηγυρικός εσπερινός, ανήμερα το πρωί θα γίνει θεία λειτουργία. Δυστυχώς τα μέτρα και τα πρωτόκολλα μας επιβάλλουν πάλι τους κανόνες με αποστάσεις, με μάσκες, λίγα άτομα μέσα στην εκκλησία. Επειδή η εκκλησία μας είναι μικρή, σχεδόν καθόλου. Παρόλα αυτά εμείς θα τιμήσουμε την Αγία Σοφία μας και καλούμε και όλους τους Καβαλιώτες να παραβρεθούν.

Ερ: Προέρχεστε από ένα καλοκαίρι όπου ουσιαστικά δεν μπορέσατε να κάνετε εκδηλώσεις.

Απ: Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις. Κάναμε μια βραδιά ταβέρνας πιο πολύ για να βρεθούμε και να δούμε τα χαμόγελα των ανθρώπων μας. Που μας στερήσανε με τις μάσκες. Αυτό συνεπάγεται πολλά προβλήματα στο σύλλογο  και κυρίως στο οικονομικό. Οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει γιατί λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας ο κόσμος ήταν κλεισμένος και βρήκε διέξοδο να ανεβαίνει στο βουνό, στο χώρο του εντευκτηρίου και της εκκλησίας μας με αποτέλεσμα να κάνει και πολλές ζημιές. Παιδιά ξηλώσανε πλάκες, ξηλώσανε τούβλα, σπάσανε ξύλα από παγκάκια κτλ. Βρήκανε διέξοδο, γέμισε ο τόπος με αυτοκίνητα και παιδιά αλλά δεν ήταν και πολύ προσεκτικά. Κάποια από αυτά. Συνέχεια καθαρίζαμε το χώρο από σκουπίδια. Παρόλα αυτά και ο καιρός δημιούργησε και πολλά προβλήματα. Όλη αυτή η ιστορία με τις βροχές και το χαλάζι, δημιουργήθηκαν προβλήματα και στο κτίριο του εντευκτηρίου και στην πλατεία και στο ξύλινο εξοπλισμό, στα παγκάκια κτλ. Γι` αυτό ζητάμε τη βοήθεια του Δήμου. Να μας συμπαρασταθεί γιατί τα έξοδα είναι πάρα πολλά και τα έσοδα του ομίλου δυστυχώς δεν υπάρχουν .

Ερ: Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την κατάσταση του περιαστικού δάσους στην Καβάλα, συνέχεια και των καταστροφικών  πυρκαγιών. Πως θα περιγράφατε την κατάσταση μιας δασικής περιοχής ποτ είναι σε μικρή απόσταση  από τα σπίτια μας;

Απ: Δυστυχώς το περιαστικό δάσος είναι σε πολύ κακό χάλι. Είναι εγκαταλελειμμένο. Υπάρχουν πάρα πολλά δένδρα ξερά, νεκρά μέσα στα πεύκα τα ζωντανά. Από κάτω από τα δένδρα δεν μπορείς ούτε να περπατήσεις. Τα φρύγανα είναι τόσα πολλά που κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να γίνει δουλειά στο περιαστικό δάσος. Δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους συλλόγους. Ο σύλλογος αυτή τη στιγμή, ο κάθε σύλλογος, μπορεί να καθαρίσει το χώρο γύρο από το εντευκτήριο του. Δεν μπορεί να μπει μέσα στο δάσος. Δεν το επιτρέπει και το Δασαρχείο να μπεις λίγο πιο μέσα και να κάνεις τέτοιες εργασίες. Πρέπει όλοι οι Καβαλιώτες, πρέπει όλοι οι άρχοντες της πόλης να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα αυτό. Εμείς φέτος χαλάσαμε μια ψησταριά που είχαμε εκεί, αν και εμείς πιστεύαμε ότι ήταν καλύτερη η ασφάλεια που υπήρχε η ψησταριά και κάποιοι ψήνανε μέσα στην ψησταριά. Τώρα ψήνουν δυστυχώς έξω από την ψησταριά και ο κίνδυνος παραμονεύει.

Ερ: Είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στα δάση και θυμάστε πόσο διαφορετικό ήταν το Δασαρχείο Καβάλας πριν 15-20 χρόνια όταν και είχε περισσότερο προσωπικό , είχε εργάτες. Τώρα όταν λέμε Δασαρχείο Καβάλας εννοούμε κάποια γραφεία και κάποιες υπηρεσίες.

Απ: Δυστυχώς έτσι ακριβώς είναι. Κάποτε το Δασαρχείο μας βοηθούσε, μας άκουγε και έδινε λύσεις.

Δυστυχώς τώρα σηκώνουν τα χέρια σε όποιο αίτημα μας. Σηκώνουνε τα χέρια, λένε ότι δεν έρχονται χρήματα, δεν έχουμε ανθρώπους, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τι γίνεται; Περιμένουμε το Θεό να μας σώσει; Δε ξέρω. Είναι πρόβλημα αυτό.

Διαβάστε επίσης