• 13 Μαΐου 2024,

«Το πρόβλημα της καύσης καλαμιών επανήλθε»

 «Το πρόβλημα της καύσης καλαμιών επανήλθε»

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το απόγευμα της Δευτέρας, συζητήθηκε ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Καβάλας Παντελή Λσκαρίδη αναφορικά με το πρόβλημα καύσης των καλαμιών. Στην ερώτηση απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, που υποβάθμισε το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ελέγχεται και ότι αρμόδιος να επιληφθεί αυτού είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ερώτηση Λασκαρίδη αναφέρονταν στα μέτρα που θα ληφθούν για φέτος από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στις ενέργειες που είχε κάνει κατά την περσινή περίοδο. Ο πρώτος που υποβάθμισε το ερώτημα ήταν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου χαρακτηρίζοντας την ερώτηση Λασκαρίδη υποθετική.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης εξήγησε ότι πυρκαγιές σε καλαμιές και γεωργικά υπολείμματα στην περιοχή του Δοξάτου αντιμετωπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και με τη βοήθεια των μηχανημάτων του έργου του αγωγού ΤΑΡ.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος που απάντησε επί της ουσίας στην ερώτηση Λασκαρίδη, αποφάνθηκε ότι το πρόβλημα περιορίστηκε. Το σωστό μέσο, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, είναι η πρόληψη. Συμφώνησε με τη γενικότερη άποψη, ότι η καύση των γεωργικών υπολειμμάτων δεν απαλλάσσει την καλλιέργεια του καλαμποκιού από το έντομο «ντιαβρότικα». Επέμενε ότι το πρόβλημα ανήκει στην αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ και συμπλήρωσε ότι οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Καβάλας ενημερώνουν τους αγρότες αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Όποιος βάζει φωτιά θα πρέπει να τιμωρηθεί, διότι καταστρέφει τα Τενάγη, υπογράμμισε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και συμπλήρωσε: «Ότι κι αν κάνουμε δε θα καταφέρουμε να υποκαταστήσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εμείς καταφέραμε να μην πλημμυρίζουν τα Τενάγη κι αυτή είναι η επιτυχία μας».

Ο Παντελής Λασκαρίδης αρνήθηκε ότι η ερώτησή του έχει υποθετικό χαρακτήρα. Η πρόληψη, είπε, αποδίδει όταν οι ενέργειες είναι συντονισμένες. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι ενέργειες ατόνησαν τελευταία με αποτέλεσμα το πρόβλημα της καύσης των καλαμιών να επανέλθει στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Εντωμεταξύ, σήμερα στη Δράμα το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, οργανώνει ημερίδα για το έντομο «ντιαβρότικα». Η ημερίδα ενδέχεται να επαναληφθεί στην Καβάλα και στις Σέρρες. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης δήλωσε ότι για την καύση καλαμιών η προσπάθεια συντονισμού που άρχισε από το παράρτημα συνεχίζεται, καταλήγοντας με την ελπίδα και την ευχή ότι οι φορείς θα ανταποκριθούν σε όσα υποσχέθηκαν πως θα πράξουν.

Διαβάστε επίσης