• 26 Απριλίου 2024,

Το σημείο στο οποίο άπαντες συμφωνούν ως προς τη ΒΦΛ

 Το σημείο στο οποίο άπαντες συμφωνούν ως προς τη ΒΦΛ

Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και δη τα αντικυβερνητικά, επιμένουν να ασχολούνται με την υπόθεση της ΒΦΛ έχοντας προφανή στόχο να πλήξουν την Κυβέρνηση. Το πραγματικό ενδιαφέρον τους για την παραγωγή λιπασμάτων στην Καβάλα είτε δεν υπάρχει, είτε είναι πολύ μικρό.

Οι διάφορες δημοσιεύσεις επιμένουν ότι η δραστηριότητα Λαυρεντιάδη είναι παράνομη κι αναπτύχθηκε με την ανοχή της Κυβέρνησης Τσίπρα. Όλα όσα γράφτηκαν και γράφονται συνδέουν την Κυβέρνηση και τον Λαυρεντιάδη μέσω του Μανώλη Πετσίτη. Η Κυβέρνηση διαψεύδει αλλά οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Το Σάββατο ιστοσελίδα της Αθήνας έγραφε για χρήματα της ΒΦΛ που «βγήκαν» στην Κύπρο, αναφέρονταν σε ονόματα συνεργατών και δικηγόρων του κ. Λαυρεντιάδη που βοήθησαν ώστε τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν σε εταιρίες της Κύπρου κι έτσι η ΒΦΛ να εμφανίζει εικόνα προβληματικής εταιρίας. Γεγονός που τα δημοσιεύματα ισχυρίζονταν ότι την βοηθά να ζητά μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση από τη ΔΕΠΑ, το φυσικό αέριο της οποίας έχει ανάγκη ως πρώτη ύλη.

Το θέμα της ΒΦΛ «ξεφεύγει». Σοβαρεύει κι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό και για την ίδια και για την τοπική οικονομία. Η ΝΔ «σιγοντάρει» αφού την προηγούμενη εβδομάδα η εκπρόσωπος της Μαρία Σπυράκη ξανάκανε το θέμα επίκαιρο με δήλωση της. Ουδείς έχει διαφωνία προκειμένου όλα τα στοιχεία να έρθουν στο φως. Παρατηρούμε ωστόσο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όταν είχε την ευκαιρία (2016-2017) δεν έκανε τίποτα προκειμένου να φθάσει στην αλήθεια, την οποία πρώτοι υποστήριξαν οι τότε απολυμένοι. Τώρα δεν είναι αργά. Ίσα ίσα, δεν είναι καθόλου αργά. Αρκεί η αποκάλυψη της αλήθειας (όποια κι αν είναι αυτή) να μην επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου. Ενός πραγματικού οικονομικού πνεύμονα της Καβάλας. Σε αυτό το σημείο τοπικά άπαντες συμφωνούν. Η πολιτική διάσταση της υπόθεσης από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αυτό δεν το καθιστά τόσο σίγουρο. Με λίγα λόγια από εκεί που κανείς δεν έκανε τίποτα ή σχεδόν τίποτα για τη ΒΦΛ οδηγηθήκαμε στο αντίθετο άκρο. Αυτή η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τις οποίες η τοπική κοινωνία φοβάται. Αυτές μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο ακόμη και το μέλλον του εργοστασίου.

Την Παρασκευή περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι της ΒΦΛ πήγαν με λεωφορεία στην Αθήνα (φωτογραφία) όπου έκαναν συμβολική διαμαρτυρία την ώρα που η ΒΦΛ ζήτησε από το δικαστήριο να συνεχίσει να πληρώνει με επιταγές το φυσικό αέριο που προμηθεύεται. Οι πρώην απολυμένοι απείχαν από την κινητοποίηση. Στο βάθος άπαντες οι εργαζόμενοι έχουν τον ίδιο στόχο, να συνεχίσουν να εργάζονται. Την προηγούμενη εβδομάδα οι πρώην απολυμένοι έλαβαν επιταγές για την εξυπηρέτηση της συμφωνίας του Δεκέμβρη του 2017 ενώ αθηναϊκές ιστοσελίδες γράφουν ότι πρώτη φορά τις προηγούμενες ημέρες «…η ELFE κατέβαλε -τοις μετρητοίς – 400.000 ευρώ στη ΔΕΠΑ για την προπληρωμή αερίου, κάτι που είχε να συμβεί για πολλούς μήνες». Η απόφαση του δικαστηρίου της Παρασκευής αναμένεται σήμερα.

 

 

Διαβάστε επίσης