• 24 Απριλίου 2024,

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ΠΕ Καβάλας απέρριψε το σχέδιο περίφραξης της Αλάνας

 Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ΠΕ Καβάλας απέρριψε το σχέδιο περίφραξης της Αλάνας

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση των μελών του χθες, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Καβάλας απέρριψε το αίτημα Άλεξ Χατιντάτζι για την περίφραξη της Αλάνας.

Μελετώντας τα σχετικά σχέδια διαπίστωσε- σύμφωνα με πληροφορίες- διάφορα αόριστα σημεία του. Αυτά φέρονται να αφορούν τους ελεύθερους δρόμους και τους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους γενικά. Φυσικά ο επιχειρηματίας μπορεί να επανέλθει αλλά πολύ πιο συγκεκριμένα.

Σίγουρα προκαλείται καθυστέρηση στην βασική και πρώτη εργασία, περίφραξης του οικοπέδου. Η περίφραξη όπως είναι το νόημα της απόφαση του Συμβουλίου, θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Πριν την απόφαση του Συμβουλίου το ρεπορτάζ ανέφερε τα ακόλουθα:

Η περίφραξη της Αλάνας δεν αφορά τη συνολική έκταση του οικοπέδου

Στη χθεσινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Καβάλας επρόκειτο να ασχοληθεί με την περιβόητη υπόθεση της Αλάνας, επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα του νέου ιδιοκτήτη της Αλάνας για την περίφραξη της.

Ο αλλοδαπός επιχειρηματίας υλοποιώντας τα πρώτα βήματα του φιλόδοξου σχεδίου του φαίνεται να θέλει: 1) Να περιφράξει την έκταση που αντί 18 εκ ευρώ αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ 2) Να την καθαρίσει 3) Να την έχει κατάλληλα προετοιμασμένη και να την παρουσιάζει σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράζουν τα σπίτια που προτίθεται να κατασκευάσει.

Όλο αυτό το σχέδιο που είναι λογικό και αναμενόμενο «σκοντάφτει» σε διάφορα προβλήματα. Αφετηρία των οποίων είναι το ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η περίφραξη θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος της Αλάνας. Όχι όλο.

Μια έκταση περίπου 43,5 στρεμμάτων σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να μείνει ελεύθερη. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό ο Α. Χατιντάτζι το γνωρίζει. Διαπραγματεύεται με το Δήμο Παγγαίου το που θα υπάρχει η ελεύθερη έκταση.

Προτείνει να υπάρχει ελεύθερη έκταση στη δυτική πλευρά της Αλάνας, πλησίον της γνωστής τάφρου. Όμως η υπηρεσία κάνει άλλη προσέγγιση. Ο επιχειρηματίας επιθυμεί επίσης μια Αλάνα που δεν θα έχει καθόλου αυτοκίνητα, ούτε καν στους κάθετους προς τη θάλασσα δρόμους που είναι υποχρεωμένος να αφήσει ανοιχτούς.

Η πρόταση του Α. Χατζιντάτζι επρόκειτο να απασχολήσει χθες το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Αν το Συμβούλιο την ενέκρινε, τότε ότι άρχισε θα συνεχιστεί. Όπως άρχισε (και μέσα σε λίγες ώρες σταμάτησε) την περασμένη Παρασκευή.

Αν το Συμβούλιο απέρριπτε χθες την πρόταση του τότε ο επενδυτής πρέπει όλα να τα κάνει από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει από την αρχή για να λάβει τις προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις. Συμπεριλαμβανομένης της άδειας και του Συμβουλίου της Αρχιτεκτονικής.

Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ν. Ηρακλείτσας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, κ. Δημήτρης Μπαταλογιάννης μίλησε για το θέμα στην Πρωινή. Ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα. Ζήτησε να ξεκινήσει νόμιμα η επένδυση.

Σημείωσε ότι τόσο η παραλία της Αλάνας όσο και ο υπό κατασκευή πεζόδρομος δίπλα της, πρέπει να είναι περιοχές ελεύθερες για όλους. Καταλήγοντας και σύμφωνα με όσα προηγήθηκαν, ο κ. Μπαταλογιάννης είπε ότι «… η τοπική κοινωνία γενικά ανησυχεί για την υπόθεση».

Σχετικά με το επεισόδιο της Τρίτης στο γραφείο του Δημάρχου Παγγαίου, αφορμή του ήταν ο τρόπος που εκφράστηκε ο επιχειρηματίες για τους γείτονες του. Ωστόσο ο λόγος της διαφωνίας του με την υπηρεσία είναι αυτός που ήδη αναφέρθηκε. Τι θα περιφράξει στην Αλάνα και τι θα αφήσει ελεύθερο.

Διαβάστε επίσης