• 23 Απριλίου 2024,

Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει ιδιώτες για την Αλάνα

 Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει ιδιώτες για την Αλάνα

Ειλημμένη απόφαση είναι για το ΤΑΙΠΕΔ η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Αλάνας στη Νέα Ηρακλείτσα.

Σύμφωνα μάλιστα με το βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη, ο σχετικός διαγωνισμός θα βγει στον «αέρα» αυτόν τον μήνα. Έως το τέλος Ιουνίου, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πληροφορία του κ. Λαζαρίδη στηρίζεται σε πρόσφατη επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρη Ξενόφο. Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι πληροφορίες του κ. Λαζαρίδη, μια ματιά στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αρκεί. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην Αλάνα με τη σημείωση ότι πρόκειται για επικείμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Πριν τις σχετικές δηλώσεις Μακάριου Λαζαρίδη, μόλις δύο μέρες νωρίτερα, είχε αναφερθεί στην Αλάνα και η δημοτική σύμβουλος Καβάλας κ. Ευαγγελία Δρακονάκη. Ως υπηρεσιακός παράγοντας του Δήμου Παγγαίου είχε μιλήσει για κινητικότητα προκειμένου η ΕΤΑΔ να πετύχει την ωρίμανση της πολεοδόμησης της. Η ΕΤΑΔ εμπλέκεται στην υπόθεση αφού αναφέρεται ως σύμβουλος αξιοποίησης.

Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ δεν περιγράφεται (όχι ακόμη) η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Οι πληροφορίες Λαζαρίδη κάνουν λόγο για μακροχρόνια μίσθωση μέσω σχετικού διαγωνισμού. Το ακίνητο είναι και μεγάλο (149 στρέμματα) και προνομιακό αλλά η συγκυρία – λόγω του κορωνοϊού- μάλλον δεν ευνοεί.  Αρκετές φορές στο παρελθόν το δημόσιο προσπάθησε να βρει επενδυτές για την Αλάνα. Η δε τοπική αυτοδιοίκηση επιχείρησε να πάρει στην αρμοδιότητα της την έκταση αφού αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχε η πρόταση κατασκευής ενυδρείου.

Για την Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας τα στοιχεία που παρέχει ήδη σε κάθε ενδιαφερόμενο το ΤΑΙΠΕΔ (μέσω της ιστοσελίδας του) είναι τα ακόλουθα: Παραθαλάσσιο ακίνητο αποτελούμενο από δύο όμορα αδόμητα οικόπεδα στη Νέα Ηρακλείτσα πλησίον της Καβάλας.  Το ακίνητο, χωροθετημένο στον απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του Παλαιού, είναι επίπεδο, έχει αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. και διαθέτει απεριόριστη θέα στον κόλπο της Καβάλας και  στα ανατολικά παράλια της νήσου Θάσου. Η Νέα Ηρακλείτσα είναι ένας παραλιακός οικισμός που συνδυάζει χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, και αποτελεί περιοχή παραθεριστικής κατοικίας. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από την βόρεια Ελλάδα, τις χώρες της Βαλκανικής και την Ευρώπη.
Τοποθεσία: Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Αλάνες», εντός του οικισμού της Νέας Ηρακλείτσας. Έχει άμεση πρόσβαση από (και προς) την Εγνατία Οδό, την παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας ενώ από το δυτικό όριο του διέρχεται η παραλιακή οδός που συνδέει τη Νέα Ηρακλείτσα με την πόλη της Καβάλας. Απέχει 14 χλμ. από την Καβάλα, 45 χλμ. από τον διεθνή αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» και 140 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Τα πλησιέστερα λιμάνια εξυπηρέτησης είναι της Καβάλας και της Νέας Περάμου (2.5 χλμ.). Η ακριβής θέση και τα όρια του ακινήτου απεικονίζονται στο χάρτη Google.

Αξιοθέατα & Σημεία Ενδιαφέροντος:  Αξιοθέατα Καβάλας (Κάστρο, Υδραγωγείο κ.λπ), Παραλίες Καβάλας (Αμμόλοφοι, Τόσκα, Παλαιό Τσιφλίκι, Κεραμωτή κ.λπ), Αρχαιολογικοί Χώροι Φιλίππων και Αμφίπολης, Θάσος, Εθνικό πάρκο Νέστου, Δέλτα Νέστου και Λίμνη Βιστωνίδα, Άγιον Όρος

Επόμενα βήματα αξιοποίησης:  Ολοκλήρωση Ωρίμανσης, Διαγωνισμός

Αξιοποίηση του ακινήτου σύμφωνα με με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς.

Σύμβουλοι αξιοποίησης: Νομικός Σύμβουλος: KLC Law Firm & ΕΤΑΔ.

 

Διαβάστε επίσης