• 21 Μαΐου 2024,

Το βασικό πρόβλημα της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ είναι η μηνυτήρια αναφορά του σωματείου

 Το βασικό πρόβλημα της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ είναι η μηνυτήρια αναφορά του σωματείου

Το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου Καβάλας κι αυτών που διοικούν τη ΔΕΥΑΚ ήταν και παραμένει η μηνυτήρια αναφορά του σωματείου σχετικά με την προμήθεια του περιβόητου λογισμικού της επιχείρησης. Μέσω του οποίου επετεύχθη (αργά αλλά σταθερά) η οριστική αλλαγή της εταιρίας με την οποία η ΔΕΥΑΚ συνεργάζεται και στην έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης. Πρόκειται για μια συνεργασία επωφελής για τον ιδιώτη που την αναλαμβάνει αφού έτσι γίνεται στενός σταθερός συνεργάτης της ΔΕΥΑΚ. Αυτή η αλλαγή δεν προήλθε από αποτέλεσμα δημόσιου διαγωνισμού. Αφορά αποφάσεις του Προέδρου, αποφάσεις απευθείας αναθέσεων.

Μικρότερο αλλά παράλληλο πρόβλημα οι κακές σχέσεις του προέδρου της επιχείρησης με πολλούς εργαζόμενους. Μια κατάσταση που συνεχώς χειροτερεύει, η οποία ουσιαστικά προκάλεσε την μηνυτήρια αναφορά. Την οποία ήδη ερευνά η δικαιοσύνη.

Ο Δήμος Καβάλας κι η Δήμαρχος προσωπικά υποχρεώθηκαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΚ προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα. Κι ενώ η λύση είναι μπροστά τους- η αλλαγή προέδρου- επιχειρούν με άλλους τρόπους να βελτιώσουν την κατάσταση, να ξεπεράσουν υπαρκτούς κινδύνους που έχουν σχέση με όλα τα πιο πάνω.

Την Πέμπτη το απόγευμα και το βράδυ η Δήμαρχος ήταν στο κτίριο της Λορντ, για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Σαφώς και έγινε σοφότερη από μια πολύωρη και έντονη διαδικασία την οποία παρακολούθησε. Το σχέδιο δράσης που είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο Δημαρχείο, εξελίσσεται (αλλού εύκολα κι αλλού δύσκολα) αλλά το αποτέλεσμα του είναι αμφίβολο. Δεν αποκλείεται στο τέλος να διαπιστωθεί ότι αυτό που θα πετύχουν θα είναι μια… τρύπα στο νερό. Αμέσως θα εξηγήσουμε τους λόγους αυτής της πιθανόν ασήμαντης «επιτυχίας» τους.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ενημερώθηκε για την έκθεση των ορκωτών λογιστών επί παλαιότερης οικονομικής χρήσης. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι παρατηρήσεις που διατυπώνονται σε αυτήν δεν είναι ικανές να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης (όπως η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου θα ήθελαν). Στο θέμα της παραλαβής του πολυσυζητημένου λογισμικού η απόφαση δεν ήταν μόνο κατά πλειοψηφία. Ήταν με οριακή πλειοψηφία. Καθοριστική αποδείχθηκε η ψήφος του εκπροσώπου στη διοίκηση της δημοτικής παράταξης του Βαγγέλη Παππά. Η πρόταση Τσοχαταρίδη, πριν την παραλαβή να γίνει έλεγχος του λογισμικού από ειδική επιτροπή, απορρίφθηκε. Αρχικά φάνηκε να συμφωνεί μαζί της και ο Γιώργος Γραμμένος. Στη διάρκεια της συζήτησης ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Τσακίρης φέρεται να υποστήριξε ότι το επίμαχο λογισμικό είναι άριστο, αποδίδοντας τα διάφορα λάθη στους χειριστές του προγράμματος!

Τέλος η διοίκηση αποφάσισε πάλι κατά πλειοψηφία να διενεργήσει Ε.Δ.Ε. που στόχο θα έχει να διερευνήσει ισχυρισμούς της εταιρίας που προμήθευσε το λογισμικό! Η εταιρία έστειλε εξώδικο στη ΔΕΥΑΚ με το οποίο ισχυρίζεται ότι η δημόσια συζήτηση περί του ίδιου θέματος την δυσφημεί. Η ΔΕΥΑΚ ενώ θα μπορούσε (ή και θα έπρεπε) να «προσπεράσει» το γεγονός (δεν την αφορά άμεσα), αποφάσισε στο πλαίσιο του εξώδικου να συγκροτήσει επιτροπή που θα ψάξει αν όλα όσα ισχυρίζεται η εταιρία αληθεύουν.

«Βαθύτερος» στόχος της διοίκησης φαίνεται να είναι άλλος. Θα ψάξει το πώς έγγραφα της υπηρεσίας περιλαμβάνονται στην μήνυση του σωματείου. Ουσιαστικά θα προσπαθήσει να αναδείξει ένα άλλο ζήτημα, που αφορά τα στοιχεία που συνοδεύουν την μηνυτήρια αναφορά του σωματείου και πως (νόμιμα ή όχι) αυτό τα είχε στη διάθεση του!

Με λίγα λόγια η Δήμαρχος κι οι συνεργάτες της συνεχίζουν την τακτική Ξανθόπουλου. Συντηρούν «μέτωπα» με πολλούς και διάφορους, ακολουθούν (προς το παρόν) επιθετική τακτική προς το σωματείο πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγουν τα χειρότερα. Ακόμη κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα άλλη επιλογή δεν υπάρχει, το αποτέλεσμα της «αντεπίθεσης» είναι αμφίβολο.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης παρέστη ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης που μεταξύ των άλλων είπε ότι όταν διοικούσε ήθελε να έχει σύμμαχο στην προσπάθεια του το προσωπικό. Κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έκανε και συνεχίζει ο Ν. Ξανθόπουλος, παρασύροντας προς την ίδια κατεύθυνση ακόμη και την ίδια τη Δήμαρχο. Σημειώνουμε ότι από τη συνεδρίαση της Πέμπτης απουσίαζαν τρία μέλη της πλειοψηφίας ενώ αντίθετοι στην Ε.Δ.Ε. και στην παραλαβή του λογισμικού ήταν Χανδρουλίδης- Τσοχαταρίδης- Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Στο ερώτημα τι θα γίνει από εδώ και πέρα, υπάρχει διπλή απάντηση: Η ΔΕΥΑΚ θα απασχολήσει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και το σωματείο θα επιμείνει στις απόψεις του, ετοιμάζοντας κι αυτό τις επόμενες του κινήσεις. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι πιθανόν να επιδεινωθεί αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί όσους συνδράμουν τον πρόεδρο και την αδιέξοδη τακτική του. Καλύπτοντας ταυτόχρονα την ολοφάνερη αδυναμία του να διοικήσει, να συνεργαστεί ομαλά με το προσωπικό. Όπως δηλαδή κάνουν συστηματικά τόσο καιρό όλοι οι άλλοι συνεργάτες της κ. Τσανάκα.  

Διαβάστε επίσης