• 13 Μαΐου 2024,

Τοπική επιχείρηση επιστρέφει χρήματα του ΕΣΠΑ λόγω μη τήρησης των όρων προγράμματος

 Τοπική επιχείρηση επιστρέφει χρήματα του ΕΣΠΑ λόγω μη τήρησης των όρων προγράμματος

Ποσό μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ καλείται να επιστρέψει στο δημόσιο τοπική επιχείρηση, η οποία το 2010 εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού- μεταποίησης- υπηρεσιών». Ο έλεγχος που έγινε από ιδιώτη για λογαριασμό του δημοσίου, απέδειξε ότι η εταιρία δεν τήρησε βασικούς όρους του προγράμματος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει επιστροφή των χρημάτων που αυτή εισέπραξε ως επιχορήγηση. Σχετική απόφαση για την επιστροφή του ποσού υπογράφηκε χθες από τον γενικό γραμματέα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου των Οικονομικών.
Η επιχείρηση που εδρεύει στην Καβάλα διαπιστώθηκε ότι «…δεν τήρησε τις συνολικές θέσεις απασχόλησης κατά την διετία μετά την ημερομηνία της Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης της Πράξης». Ο δεύτερος λόγος της δημοσιονομικής ανάκτησης του ποσού αφορά το ότι «…η δικαιούχος επιχείρηση γνωρίζοντας τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις, δεν προσκόμισε το σύνολο των προβλεπόμενων εγγράφων τα οποία θα πιστοποιούσαν την αμετάβλητη χρήση της επένδυσης και
τη μη μεταβίβαση ή/και εκμίσθωση πάγιων περιουσιακών στοιχείων της επένδυσης». Ουσιαστικά ο έλεγχος απέδειξε ότι η εταιρία μπορεί και να διέκοψε τη λειτουργία της αν και επωφελήθηκε της επιδότησης.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η επιστροφή του ποσού πρέπει να γίνει εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αλλιώς το χρέος θα βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ και θα επιβληθεί η είσπραξη του, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Διαβάστε επίσης