Τρόποι αντιμετώπισης και διευκόλυνσης πληρωμής των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος- Οι προτάσεις του Γιάννη Παναγιωτίδη

 Τρόποι αντιμετώπισης και διευκόλυνσης πληρωμής των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος- Οι προτάσεις του Γιάννη Παναγιωτίδη

Οι επαγγελματίες της πόλης και του Νομού Καβάλας λαμβάνουν αυτό το διάστημα εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος. Βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη.

Βλέπουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσά που πρέπει να πληρώσουν. Βρίσκονται αρκετοί μπροστά σε αδιέξοδο αφού τα χρήματα είναι πολλά. Πολύ περισσότερα από τους προηγούμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Για το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς ζητήσαμε την γνώμη του κ. Γιάννη Παναγιωτίδη (φωτογραφία). Πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας και μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου. Μας απάντησε με κριτική προς την Κυβέρνηση και κυρίως με προτάσεις. Η βασική, να υπάρξει μια ειδική και ευνοϊκή διαδικασία ρύθμισης των ποσών και πληρωμής τους με δόσεις. Έως ότου η ενέργεια επανέλθει σε λογικές τιμές.

Ο κ. Παναγιωτίδης θεωρεί ότι έμμεση βοήθεια μπορεί να υπάρξει με την πληρωμή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, τώρα που υπάρχει ανάγκη, αλλά και με τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας. Ζητά επίσης νέα πίεση από τα Επιμελητήρια προς την ΑΑΔΕ ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση (υπόσχεση Πιτσιλή), να γίνουν άμεσα και εύκολα οι συμψηφισμοί.

Ο κ. Παναγιωτίδης δήλωσε συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων:

«Είναι αλήθεια ότι αυτό το διάστημα υπάρχουν διαμαρτυρίες επαγγελματιών της πόλης και του Νομού αφού υπάρχει θέμα με τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν. Είναι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσά. Αυξημένα σε ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο του 50%!

Οι επαγγελματίες περίμεναν αυξήσεις αλλά όχι τόσο μεγάλες. Σημειώνω ότι στους λογαριασμούς δεν έχει φανεί ακόμη η επιδότηση που υποσχέθηκε το κράτος. Η αύξηση στα πόσα είναι μεγάλη ειδικά σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες καταναλώσεις. Και εννοώ κυρίως την εστίαση. Η οποία αυτή ειδικά την περίοδο υπολειτουργεί. Λόγω των μέτρων. Το κράτος δεν έχει αποσαφηνίσει πώς θα στηρίξει μέσω επιδότησης τους λογαριασμούς ρεύματος επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Κι ενώ πιστεύω ότι αυτή η επιδότηση θα φανεί στα νοικοκυριά, εκτιμώ -καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της επιδότησης- ότι για τις επιχειρήσεις δεν θα είναι αρκετή. Το πρόβλημα στην αγορά της Καβάλας είναι γενικότερα μεγάλο και εξ αυτού του λόγου. Και εξαιτίας του ότι η εστίαση ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους επαγγελματίες στο πρόβλημα των λογαριασμών ρεύματος με άμεσα μέτρα.

Προτείνω να θεσμοθετηθούν ειδικοί διακανονισμοί, ιδιαίτερα ευνοϊκοί για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος. Και όσο η τιμή της ενέργειας παραμένει αυξημένη. Μπορεί επίσης ο επαγγελματίας να βοηθηθεί αν πληρωθεί τώρα η μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Γνωρίζω ότι διαδικαστικά όλα είναι έτοιμα.

Πρέπει να τρέξει το θέμα η Περιφέρεια ώστε οι πληρωμές να γίνουν τώρα. Τώρα που οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη. Αλλά και οι συμψηφισμοί της απλήρωτης επιδότησης εργασίας, κι αυτοί πρέπει να γίνουν τώρα πράξη. Για να βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ υποσχέθηκε εφαρμογή συμψηφισμού τον Ιανουάριο. Περιμένουμε.

Υποσχέθηκε μία εύκολη διαδικασία που κανονικά έπρεπε να είναι ήδη έτοιμη. Να λειτουργεί. Για αυτό και πιστεύω ότι πρέπει τα Επιμελητήρια όλης της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης να επανέλθουν. Να υπενθυμίσουν τις υποσχέσεις της ΑΑΔΕ και να πιέσουν ώστε αυτές να γίνουν πράξη».

Διαβάστε επίσης