Αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος πληρώνει και η ΔΕΥΑΚ

 Αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος πληρώνει και η ΔΕΥΑΚ

Το μήνα Δεκέμβρη η ΔΕΥΑ Καβάλας πλήρωσε πρώτη φορά αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της γνωστής ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων που προκαλεί.

Αυτό δήλωσε χθες στην Πρωινή ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης. Ο κ. Χρόνης περιμένει την στήριξη του κράτους, για την οποία πιέζουν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας. Άλλωστε το πρόβλημα είναι κοινό. Παντού ίδιο.

Η συνέντευξη

Ερ: Μας είχατε πει ότι δεν υπήρχε αλλαγή στους λογαριασμούς ρεύματος όταν σας ρωτήσαμε την τελευταία φορά. Αυτό είχε γίνει προς τα μέσα του Νοέμβρη. Από τότε άλλαξε κάτι;

Απ: Στα μέσα του Νοέμβρη δεν υπήρχε ουσιαστικά κάποια αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Τον αμέσως επόμενο μήνα αλλάξανε όλα άρδην. Ο μπαμπούλας του ενεργειακού κόστους κινδυνεύει να μας καταπλακώσει όλους και να μας πνίξει όλους. Ουσιαστικά οι λογαριασμοί της μέσης τάσης που ήρθανε για το μήνα Νοέμβριο, μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, διπλασίασαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Για τη ΔΕΥΑ Καβάλας πλέον μέσα σε ένα μήνα από τις 108.000 ευρώ που πληρώσαμε τον περασμένο μήνα, πληρώσαμε 218.000 ευρώ. Ακριβώς διπλάσια και κάτι τιμή.  Αυτό το ποσό είναι μόνο στη μέση τάση. Έχουμε 9 παροχές στη μέση τάση δηλαδή εκεί που έχουμε τις υψηλές καταναλώσεις ουσιαστικά. Οι μεγάλοι λογαριασμοί ήρθαν περίπου στο διπλάσιο ποσό.

Ερ: Πάντως το κράτος δεν απορρόφησε την αύξηση όπως λέγατε τότε. Δεν υπάρχει συνδρομή ή υπόσχεση του κράτους να απορροφήσει κάτι;

Απ: Υπάρχει υπόσχεση να απορροφηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Αυτό υποσχέθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον, ότι θα βοηθήσει όλες τις ΔΕΥΑ με την απορρόφηση αυτού του κόστους. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα αλλά η υπόσχεση εξακολουθεί να υπάρχει.

Ερ: Θα σας βοηθήσει οικονομικά για να μπορείτε να πληρώνεται, θα πληρώσει για λογαριασμό σας; Τι μέτρα είναι αυτά;

Απ: Δεν το έχει εξειδικεύσει ακόμη. Ήδη υπάρχει ένα τέλος το οποίο βοηθάει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δεν φτάνει για να καλύψει αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε στην τιμή του ρεύματος. Η υπόσχεση είναι ότι θα βοηθήσουν, δεν έχουν εξειδικεύσει ακόμη τον τρόπο. Δε μας έχουν πει αν θα μας δώσουν ένα ποσό ή θα μας δώσουν κάτι σαν την επιστρεπτέα προκαταβολή ή κάτι άλλο.

Ερ: Το θέμα είναι πόσο μπορεί να αντέξει η ΔΕΥΑ Καβάλας να πληρώνει αυτούς τους αυξημένους λογαριασμούς.

Απ: Καμία ΔΕΥΑ δεν μπορεί να αντέξει. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό αυτή η αύξηση, καμία ΔΕΥΑ δεν μπορεί να αντέξει. Από τα 2 εκατομμύρια που δώσαμε εμείς μέσα σε μια χρονιά (το 2021),  θα χρειαστούμε να δώσουμε 3,7 εκ ευρώ αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Οι μεγάλες καταναλώσεις έχουν και τη μεγάλη αύξηση.

Ερ: Είδατε τι κάνει η ΔΕΥΑ Θάσου, η οποία ψάχνει να βρει αυτούς που της χρωστάνε. Τα βεβαιώνει στην εφορία για να πάρει ένα εκατομμύριο ευρώ.

Απ: Η ΔΕΥΑ Καβάλας το κάνει αυτό εδώ και δυο χρόνια. Βεβαίως επωφεληθήκαμε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Καβάλας είχαν αγγίξει τα τέλη του 2019, τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πέσει στα 4 εκατομμύρια. Οι διακανονισμένες είναι στο 1,3 εκ ευρώ.  Δε σταματάει η προσπάθεια αυτή βέβαια. Ήδη έχουμε ένα προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, μια δεκάδα ακόμη από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που οφείλουν, θα τα στείλουμε στην εφορία. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή για να μαζέψουμε τις οφειλές που υπάρχουν. Η χρονιά που μας πέρασε είναι αλήθεια ότι πήγε καλά για την ΔΕΥΑ Καβάλας. Ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών. Μιλάω εισπρακτικά. Σε ότι αφορά τις καταναλώσεις ενέργειας μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, γιατί πιάσαμε και διορθώσαμε αρκετές βλάβες, αλλάξαμε και εξοπλισμό ηλεκτρομηχανικό. Γενικά η χρονιά του 2021 για την ΔΕΥΑ Καβάλας είναι από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί. Ελπίζω να βοηθήσει το Υπουργείο ή τουλάχιστον να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα. Το Υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι αυτή η αύξηση δεν θα συνεχιστεί για πολύ, μέχρι και τα μέσα Μαρτίου και μετά θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ερ: Βλέπουμε ότι η ΔΕΥΑΚ παρακολουθεί από κοντά το έργο του φυσικού αερίου. Γιατί γίνεται αυτό;

Απ: Καταρχήν έχουμε να κάνουμε και εμείς ένα πολύ μεγάλο έργο στην περιοχή που θα περάσει το φυσικό αέριο. Δεύτερο θέλουμε να πάμε μαζί στην ίδια περιοχή, να μην ενοχλούμε τον κόσμο δυο φορές. Να περάσει δηλαδή το φυσικό αέριο και αμέσως μετά εμείς.  Να γίνει αποκατάσταση και να τελειώνουμε. Μην πηγαίνουμε, σκάβουμε και αποκαθιστούμε δυο φορές τους ίδιους δρόμους.

Ερ: Τι έργο θα κάνετε εσείς εκεί που σκάβουν το φυσικό αέριο;

Απ: Η ΔΕΥΑΚ είπαμε ότι έχει μια μεγάλη εργολαβία 14,5 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου για την ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Καβάλας. Αυτό πιάνει από την περιοχή της Νεάπολης μέχρι και το Περιγιάλι. Θα επεκταθεί σε όλη την πόλη. Επειδή το φυσικό αέριο θα περάσει απ` όλη την πόλη, για αυτό θα βοηθήσει και εμάς και τους ίδιους να πάμε να κλείσουμε το δρόμο στην ίδια περιοχή ταυτόχρονα, να κάνουμε τις δουλειές μας και μετά να φύγουμε.

Διαβάστε επίσης