• 25 Απριλίου 2024,

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε όλο το Ν. Καβάλας

 Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε όλο το Ν. Καβάλας

Το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Διομήδης» επηρέασε το Ν. Καβάλας με τα φαινόμενα την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη το πρωί. Κατά γενική ομολογία λιγότερο απ’ ότι αναμένονταν.

Λιγότερο σε σχέση με άλλες περιοχές στην κεντρική Ελλάδα. Φεύγοντας ο «Διομήδης» μας άφησε το κρύο του. Τις χαμηλές του θερμοκρασίες, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Χθες ήταν μια ιδιαίτερα κρύα ημέρα (και φυσικά και νύχτα) ενώ από σήμερα και ελαφρώς η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες. Παρόλα αυτά όλοι συζητούν για το επόμενο κύμα κακοκαιρίας, με τα ίδια χαρακτηριστικά. Προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Πάλι με κρύο, ίσως και με χιονοπτώσεις.

Πρόβλημα παγετού υπήρξε χθες σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και εντός πόλης. Στην Καβάλα στις «ορεινές» συνοικίες. Στην άνοδο για Προφήτη Ηλία, πάνω από τον Άγιο Λουκά κτλ. Στην Καβάλα αναφέρθηκαν θερμοκρασίες και -3 βαθμοί κελσίου. Στον υπόλοιπο Νομό ακόμη και -6. Το βασικό πρόβλημα του παγετού πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους οδηγούς που κι αυτήν την φορά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Για την αντιμετώπιση του παγετού σκορπίστηκε αλάτι στα πιο επικίνδυνα σημεία. Συνήθως εκεί που τα νερά της βροχής διατρέχουν επαρχιακούς δρόμους. Αυτό έγινε συστηματικά και ευρέως από την τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΔΕ Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου. Ο κ. Πριονίδης (αρμόδιος αντιδήμαρχος) επέβλεψε τη διαδικασία που έφθασε ως το Μυρτόφυτο. Η ΠΕ Καβάλας με την Πολιτική Προστασία έκαναν κι αυτές το ίδιο. Σημειώνουμε ότι λόγω της κακοκαιρίας δεν λειτούργησαν δεύτερη μέρα χθες τα σχολεία στο Δήμο της Θάσου. Την απόφαση έλαβε ο Δήμαρχος του νησιού έγκαιρα. Από το απόγευμα της Τετάρτης.

Απαραίτητες οδηγίες προστασίας των δικτύων ύδρευσης

Χθες η ΔΕΥΑ Καβάλας ενημέρωσε τους καταναλωτές, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές οδηγίες για την προστασία των δικτύων ύδρευσης από τις χαμηλές θερμοκρασίες:

Στα δίκτυα ύδρευσης κατοικιών:

  • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ., ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια. Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
  • Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης: Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο.
  • Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό. Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή.
  • Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό. Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Διαβάστε επίσης