• 19 Απριλίου 2024,

ΒΦΛ: Έως το τέλος του έτους τα πλυντήρια αερίων ρύπων

 ΒΦΛ: Έως το τέλος του έτους τα πλυντήρια αερίων ρύπων

Πριν από λίγους μήνες και ειδικότερα την άνοιξη του 2018 συζητήθηκαν αναλυτικά στην Καβάλα και στη Νέα Καρβάλη τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος των εταιρειών ανατολικά της πόλης. Τότε είχε ανακύψει η είδηση για την πρωτοβουλία της ΒΦΛ να λάβει επιπλέον μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι έφτασε η στιγμή ώστε η ΒΦΛ να προμηθευτεί και να θέσει σε λειτουργία τα περίφημα «πλυντήρια» για τα οποία συζητούσαμε τον Απρίλιο και τον Μάϊο του 2018.

Η καλοκαιρινή περίοδος τελείωσε, δηλαδή η περίοδος διακίνησης των σύνθετων λιπασμάτων στις αγορές του εξωτερικού όπως η Κίνα, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Διαπιστώνεται αύξηση παραγωγής και εξαγωγών περίπου 10% γεγονός που σχετίζεται και με την καλύτερη λειτουργία των μονάδων παραγωγής.

Το φθινόπωρο, οι εταιρείες στρέφονται προς την εσωτερική αγορά όπου σημειώνεται ζήτηση και υπάρχουν προ-παραγγελίες. Υπολογίζεται ότι σήμερα στο εργοστάσιο εργάζονται περισσότερα από πεντακόσια άτομα. Εκτός από τη ΒΦΛ δραστηριοποιούνται επίσης οι εταιρείες PFIC, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, Revera, Ελλαγρολίπ. Η Revera είναι μια νέα εταιρεία που ασχολείται με τη συντήρηση και την παροχή υπηρεσιών ενώ η Ελλαγρολίπ είναι εμπορική εταιρεία που διακινεί το λίπασμα, το οποίο παράγεται στη Νέα Καρβάλη.

Αναφορικά με το θέμα των «πλυντηρίων», πρόκειται για ένα σύστημα με πολλά μηχανήματα. Ένα πλυντήριο αερίων ρύπων. Το σύστημα αγοράστηκε από την Ισπανία και θα μεταφερθεί στη Νέα Καρβάλη ώστε να εγκατασταθεί στο εργοστάσιο το Νοέμβριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η λειτουργία του υπολογίζεται εντός του έτους. Σημαντική διαδικασία για το ίδιο θέμα είναι η άδεια που θα πρέπει να εξασφαλισθεί από την πολεοδομία Καβάλας.

Οι εταιρείες της ΒΦΛ ετοιμάζουν την υποβολή της αίτησης συγκεντρώνοντας όλα τα δικαιολογητικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η άδεια για τη λειτουργία των «πλυντηρίων» να υποβληθεί στην πολεοδομία Καβάλας με το νέο νόμο, δηλαδή με ηλεκτρονικό τρόπο.

 

******

Διαβάστε επίσης