• 20 Απριλίου 2024,

Βότκα και τζιν με οινόπνευμα από την Καβάλα

 Βότκα και τζιν με οινόπνευμα από την Καβάλα

Κείμενο του Δημήτρη Δελεβέγκου στην «Καθημερινή»


Ο όμιλος οινοπνευματωδών ποτών Alexandrion, με έδρα τη Ρουμανία και παρουσία στην Ελλάδα, εκτός από τον τίτλο που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο, έχει ως λογότυπο τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή: ο ιδρυτής της μεγαλύτερης στη Ρουμανία ποτοποιίας και μιας από τις μεγαλύτερες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Σύρος Ναουάφ Σαλάμεχ (φωτογραφία), είναι θαυμαστής του αρχαίου Ελληνικού Μακεδονικού Βασιλείου, ενώ έχει πραγματοποιήσει, πριν από πολλές δεκαετίες, τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα.

Σήμερα, ετοιμάζει την επόμενη κίνησή του –αποτελεί, όπως διαβεβαιώνουν όσοι γνωρίζουν τον 56χρονο επιχειρηματία, στρατηγικό, πλην ανεκπλήρωτο, στόχο πολλών ετών–, την κατασκευή ενός αποστακτηρίου στην Καβάλα, την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που έχει συσχετιστεί με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στη βιομηχανική περιοχή Καβάλας, έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) με ετήσια δυναμικότητα περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα. Αυτού του είδους η αιθυλική αλκοόλη λαμβάνεται με απόσταξη ή με ώσμωση ύστερα από αλκοολική ζύμωση ζαχαρούχων και αμυλούχων γεωργικών προϊόντων, όπως τα ζαχαρότευτλα, η μελάσα, το καλαμπόκι ή το σιτάρι.

Πρόκειται, σε αντίθεση με τη συνθετική αιθυλική αλκοόλη –κατάλληλη μόνο για βιομηχανικές χρήσεις ή ως απολυμαντικό χεριών–, για ένα διαυγές απόσταγμα τουλάχιστον 95% αλκοολικών βαθμών, το οποίο, έχοντας απαλλαγεί από χημικά κατάλοιπα, χρησιμοποιείται ως συστατικό στα «λευκά» ποτά –τη βότκα, το τζιν και το ούζο– αλλά και από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών. Η αύξηση, παγκοσμίως, της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών έχει ενισχύσει τη ζήτηση και για την καθαρή αιθυλική αλκοόλη, με την Ελλάδα να μην διαθέτει σύγχρονα αποστακτήρια και μονάδες παραγωγής της.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Σύρος επιχειρηματίας θα επενδύσει, εκτός από τα 35 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη φάση του έργου, συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μονάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το έργο θα ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Βασική, άλλωστε, προϋπόθεση προκειμένου ένα καινούργιο project (που δεν αποτελεί επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων) να χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση, βάσει του υπό διαβούλευση νέου καθεστώτος, είναι ο προϋπολογισμός του να είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα της Καβάλας υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας, με τον όμιλο Alexandrion να σχεδιάζει τη μετατροπή των υπολειμμάτων που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της απόσταξης σε ζωοτροφές. Υπολογίζεται πως το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης θα καλύπτει τις ανάγκες του ομίλου Alexandrion, που παράγει περίπου 42.000 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο, σημαντικό τμήμα των οποίων κατευθύνεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Η σχεδιαζόμενη επένδυση του ρουμανικού ομίλου έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί επισήμως στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε Ευρώπη και Αμερική

Η κατασκευή του αποστακτηρίου στην Καβάλα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ της Alexandrion για την κατασκευή οκτώ αποστακτηρίων σε Ευρώπη και Αμερική. Μέσω των νέων αυτών επενδύσεων, ο Ναουάφ Σαλάμεχ εκτιμά ότι ο ρουμανικός όμιλος, που εμφάνισε το 2020 έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή την περίοδο, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη η Alexandrion κατασκευάζει δύο μονάδες απόσταξης, από τις οποίες η μία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, ενώ στη Ρουμανία η Alexandrion κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο και δρομολογεί την υλοποίηση ενός ακόμη.

Πώς τον έπεισαν οι Κρητικοί

O όμιλος Alexandrion, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέλιο Σάββα και γενικό διευθυντή τον Αρη Γκόγκο, αποτελεί τη μετεξέλιξη του πιο παλαιού εργοστασίου ποτοποιίας στη Ρουμανία που ιδρύθηκε το 1789 και το αγόρασε ο Σύρος επιχειρηματίας το 2000. Μέχρι τότε η επιχειρηματική δραστηριότητά του ανιχνεύεται ως επί το πλείστον στη χώρα μας. Ο επιχειρηματίας που γεννήθηκε το 1965 στη Μαρμαρίτα, βορειοδυτικά της Συρίας, σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στη Ρουμανία για να σπουδάσει Ιατρική, αν και πάντοτε ήθελε να γίνει σκηνοθέτης. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1992, ήρθε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως γιατρός για να μεταπηδήσει γρήγορα στον επιχειρηματικό στίβο.

Εκείνη την περίοδο ένας Κύπριος επιχειρηματίας τού πρότεινε να συνεργαστούν με στόχο την εξαγωγή σοκολάτας στην Ουκρανία. Το εγχείρημα είχε καλές αποδόσεις, καθώς ο Σύρος επένδυσε 12.000 ευρώ για την αγορά δύο φορτηγών, κίνηση που του απέφερε κέρδος 6.000 ευρώ. Έτσι, ο κύβος ερρίφθη και ο 28χρονος τότε Ναουάφ Σαλάμεχ αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας, παίρνοντας δάνειο 1 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας του. Εκείνο το διάστημα, όμως, ο Ναουάφ Σαλάμεχ δέχτηκε μια νέα επιχειρηματική πρόταση, να επενδύσει στην κρητική ποτοποιία «Αλκον», που απασχολούσε μόλις δύο άτομα (από τα οποία ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης) και παρήγαγε το μπράντι Alexandrion και τη βότκα Kreskova. Αφότου επισκέφθηκε το εργοστάσιο, το καλοκαίρι του 1994, η απάντησή του στην πρόταση ήταν εμφατικά αρνητική, αλλά, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος, τον μετέπεισαν η οικειότητα και ο φιλόξενος χαρακτήρας των Κρητικών.

«Στον δρόμο όλοι οι περαστικοί χαιρετούσαν τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Αυτό μου θύμισε τον τόπο που γεννήθηκα. Σε μια απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων χαιρέτησα και με χαιρέτησαν 50 άτομα, συγγενείς και φίλοι του ιδιοκτήτη. Αυτή υπήρξε η στιγμή που αποφάσισα να κάνω δουλειές με τους δύο Έλληνες», συνηθίζει να αφηγείται ο Σύρος επιχειρηματίας. Σε αυτό το υπόβαθρο, το 1994 αγόρασε προς 17.000 ευρώ την πλειοψηφία των μετοχών της κρητικής ποτοποιίας και ξεκίνησε να εξάγει τα ποτά στη Ρουμανία. Το 2000 πρότεινε και έπεισε τους συνεταίρους του να μεταφέρουν την παραγωγή στη Ρουμανία, γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του ομίλου Alexandrion, που διατήρησε τον τίτλο τού μπράντι της κρητικής ποτοποιίας. Ο Σαλάμεχ ξεκίνησε να κατασκευάζει τα αποστακτήρια στο Μπρασόβ, ενώ αγόρασε δύο ακόμη εργοστάσια, από τα οποία το ένα λειτουργούσε από το 1789. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ακολούθησε η περαιτέρω ανάπτυξη του Alexandrion Group, που ευνοήθηκε από την είσοδο της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2009 οι Έλληνες μέτοχοι αποσύρθηκαν από την εταιρεία, το 2017 η Alexandrion δημιούργησε γραφεία στην Κύπρο και στη Βραζιλία, ενώ το 2018 ξεκίνησε η επέκτασή της στις ΗΠΑ.

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης