Ξ. Κροκίδης: «Είναι λίγα τα δύο ΤΟΜΥ στην Καβάλα»

 Ξ. Κροκίδης: «Είναι λίγα τα δύο ΤΟΜΥ στην Καβάλα»

24 άτομα πρόκειται να προσληφθούν στα δύο ΤΟΜΥ της Καβάλας, σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας. Οι δύο μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας θα λειτουργήσουν στο ΚΑΠΗ του Αγίου Λουκά και στο παλιό νοσοκομείο. Τα δύο ΤΟΜΥ θα λειτουργούν από το πρωί ως το βράδυ με στόχο να περιορίσουν την κίνηση στο νοσοκομείο όπου τελικά θα εξυπηρετούνται μόνο τα σοβαρά περιστατικά.

Το πρωί της Δευτέρας, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ρωτήθηκε σχετικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και μας είπε.

ΕΡ: Είναι θετικό νέο η λειτουργία των δύο ΤΟΜΥ;

ΑΠ: Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει δηλώσει πως η λειτουργία θα είναι θετική αφού μετά τη διάλυση του πρώην ΙΚΑ δεν υπάρχει καμία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους πολίτες. Σαφώς και θα έπρεπε κάτι να γίνει. Γι’ αυτό και θεωρήσαμε πως η λειτουργία των ΤΟΜΥ ήταν ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, πρόκειται για ριψοκίνδυνο βήμα, εάν λάβουμε υπόψη την προκήρυξη επί της οποίας εκφράζονται ενστάσεις και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας. Οι ενστάσεις αφορούν στο γεγονός ότι μέσω της προκήρυξης δίνεται προτεραιότητα σε κάποιους εργαζόμενους, αποκλείοντας κάποιους άλλους.

ΕΡ: Τι σημαίνει ακριβώς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

ΑΠ: Αυτή είναι η πρώτη επαφή με το γιατρό όταν εμφανίζεται κάποιο σύμπτωμα. Αν κι έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, κάτι που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, παρόλα αυτά τα προβλήματα υγείας θα πρέπει αρχικά να ελέγχονται από τον οικογενειακό γιατρό. Εκείνος θα αποφασίσει εάν θα απαιτηθεί ο περαιτέρω ιατρικός μας έλεγχος με εργαστηριακές εξετάσεις ή εάν θα απαιτηθεί η επίσκεψή μας σε εξειδικευμένο γιατρό.

ΕΡ: Εσείς πότε εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσουν τα δύο ΤΟΜΥ στην Καβάλα;

ΑΠ: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, το φθινόπωρο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων κι ενδεχομένως εντός του Οκτωβρίου να επιχειρηθεί η λειτουργία τους. Αυτό όμως είναι αρκετά δύσκολο διότι μάλλον δε θα σημειωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους των γιατρών. Υποθέτω ότι δε θα δηλώσουν συμμετοχή πολλοί παθολόγοι και παιδίατροι. Περιμένουμε φυσικά την καταληκτική ημερομηνία στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Νομίζω ότι ρεαλιστικότερη ημερομηνία λειτουργίας είναι το τέλος του έτους

Πάντως, τα δύο ΤΟΜΥ για την Καβάλα είναι λιγοστά, αφού στα Χανιά, την εκλογική περιφέρεια του κ. Πολάκη θα λειτουργήσουν πέντε ανάλογες δομές. Τα ΤΟΜΥ θα έπρεπε να είναι περισσότερα αφού ούτε το πολύκεντρο του Αγίου Λουκά έχει τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς, ούτε ο χώρος του παλιού νοσοκομείου είναι εύκολα προσβάσιμος από όλους.

Διαβάστε επίσης