• 29 Μαρτίου 2024,

Υψηλοί τόνοι στην Οικονομική Επιτροπή- Ενίσχυση της προσφυγής για τον ΤΑΡ – Ονομασία πλατείας Ζυγού – Κάδοι

 Υψηλοί τόνοι στην Οικονομική Επιτροπή-  Ενίσχυση της προσφυγής για τον ΤΑΡ – Ονομασία πλατείας Ζυγού – Κάδοι

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής, η οποία λόγω της αυξημένης θεματολογίας της, διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Τα θέματα που ξεχώρισαν στη συζήτηση έχουνε σχέση με την προσφυγή του Δήμου Καβάλας, για τον αγωγό ΤΑΡ, την ονομασία της πλατείας του Ζυγού και τους κάδους για τους οποίους ο Μάκης Παπαδόπουλος επιμένει να ζητά περισσότερα στοιχεία, εννοώντας αυτούς που εκποιήθηκαν, ευρισκόμενοι στο στρατόπεδο «Κωτσάλου» στις 5 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση ήταν μία διαρκής αντιπαράθεση της Διοίκησης με τον κ. Μ. Παπαδόπουλο, με αποκορύφωμα τη συζήτηση για τους κάδους απορριμμάτων, αν και ο επικεφαλής του «Τόπου της ζωής μας», πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης τα ψήφιζε. Δηλαδή αρκετές αποφάσεις ήταν ομόφωνες.

Η ένταση ανάμεσα στον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Ηλ. Καλανταρίδη, δημιουργήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης. Εγκρίθηκε ομόφωνα το πρακτικό κατακύρωσης της σύμβασης στο διαγωνισμό «υπηρεσίας συντήρησης και επισκευής κάδων απορριμμάτων».

Το έργο θα κάνει η εταιρία Κονιάρης, που θα συντηρήσει 348 κάδους. Μ΄ αυτήν την αφορμή ο Μ. Παπαδόπουλος επανήλθε στην εκποίηση κάδων που έγινε στις 5 Ιουνίου, απ΄ αυτούς που είχαν απομακρυνθεί και ήταν στοιβιασμένοι στο στρατόπεδο «Κωτσάλου».

-Πόσους πήρανε τότε, ρώτησε τον Ζήση Μπόνια.

-Δεν ξέρω, απάντησε ο αντιδήμαρχος.

-Θέλω τιμολόγια και ζυγολόγια για την εκποίηση τότε, επέμενε ο Μ. Παπαδόπουλος και σε υψηλούς τόνους του απάντησε ο Ηλ. Καλανταρίδης: «Θα τα δείτε όταν έρθει η ώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η συνεδρίαση άρχισε με δύο πολύ ενδιαφέροντα έκτακτα θέματα. Το πρώτο αφορά την ονομασία της πλατείας του Ζυγού, σε πλατεία «Σίμου και Βασιλείου Ζαχόπουλου». Η απόφαση πάρθηκε το 2013, από το τοπικό συμβούλιο Ζυγού, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής ονοματοδοσίας του Δήμου Καβάλας.

Λίγους μήνες αργότερα η απόφαση για την ονομασία της πλατείας του Ζυγού ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη, χαρακτήρισε αυτήν υπερβολική. Ο Δήμος Καβάλας επανήλθε. Προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, υπέρ των αποφάσεων των οργάνων του και στις 19 Σεπτέμβρη η προσφυγή του Δήμου θα κριθεί στο δικαστήριο.

Όμως δεν υπήρχε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τα έξοδα της δικαστικής προσφυγής. Το θέμα επανήλθε για να καλυφθεί το κενό, αλλά μόλις προχθές η τοπική κοινότητα του Ζυγού αποφάσισε ομόφωνα να μην επανέλθει ο Δήμος Καβάλας. Ουσιαστικά να μην επιμείνει στο αίτημα η πλατεία του χωριού να πάρει το όνομα του Σ. και του Β. Ζαχόπουλου. Η πλειοψηφία της Οικονομικής επιτροπής αποδέχθηκε την απόφαση του τοπικού συμβουλίου, άρα δικηγόρος του Δήμου Καβάλας, θα παραστεί στο δικαστήριο στις 19 Σεπτεμβρίου, για να δηλώσει ότι ο Δήμος Καβάλας παραιτείται της προσφυγής του.

Ο Μ. Παπαδόπουλος διαφώνησε. Ζήτησε να επιμείνει ο Δήμος στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2013, να γίνει σεβαστή η μνήμη του Σίμου και του Βασίλη Ζαχόπουλου.

Χθες ανακοινώθηκε κι εγκρίθηκε ομόφωνα στην οικονομική επιτροπή, ότι η προσφυγή του Δήμου Καβάλας κατά του αγωγού ΤΑΡ, που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενισχύεται με πρόσθετους λόγους. Αυτοί αφορούν το γεγονός ότι ο αγωγός ΤΑΡ περνά σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων από Ιαματικές πηγές. Υπάρχει σχετική νομοθεσία και τοπογραφικό της Δημωφέλεια ότι ο αγωγός περνά σε απόσταση 800 μέτρων, από τις Ιαματικές πηγές των Λασπόλουτρων.

Σχετικό εξώδικο στείλαμε στον αγωγό τον Αύγουστο, είπε η κα Ιωσηφίδου. Ζητάμε, συμπλήρωσε, αλλαγή της όδευσης.

Ο Μ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», θυμίζοντας ότι πρώτος με ανακοίνωσή του επεσήμανε το πρόβλημα της γειτνίασης του αγωγού με τα λασπόλουτρα. «Πρώτοι εμείς διαπιστώσαμε το πρόβλημα, απλώς αργήσαμε ν΄ ανακοινώσουμε την παρέμβασή μας», είπε ο Ηλ. Καλανταρίδης.

Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκαν προτάσεις ανάληψης υποχρέωσης με αντίστοιχες πιστώσεις. Ξεχωρίζει το ποσό των 9.000 ευρώ για την προμήθεια βιβλίων για τις ανάγκες της δημοτικής βιβλιοθήκης. Ο Δήμος Καβάλας θα πληρώσει 30.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για νέες κολώνες φωτισμού ή μετακίνηση υφιστάμενων.

Εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις αποτιμήσεις πεζοδρομίων και τοποθέτηση κάδων 2017. Ανάδοχος είναι ο κ. Πρασίνης με έκπτωση 59,4%. Στο έργο βελτιώσεων οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης ανάδοχος είναι ο κ. Αρτζόγλου με έκπτωση 53%.

Τέλος στο έργο προμήθειας χρωμάτων και βερνικιών, ανάδοχος είναι ο κ. Βιδάκης.

Διαβάστε επίσης