• 19 Μαΐου 2024,

Βαθμολογία κάτω από τη βάση – Δίνει ο Λεωνίδας Παππάς στη διοίκηση Τσανάκα

 Βαθμολογία κάτω από τη βάση – Δίνει ο Λεωνίδας Παππάς στη διοίκηση Τσανάκα

Κατά το δυνατόν συνεπέστερος προσπάθησε να σταθεί ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του δήμου Καβάλας Λεωνίδας Παππάς στα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της διοικήσεως Τσανάκα, χωρίς πάντα να τα καταφέρνει. Ο λόγος ήταν απλός. Ως δικηγόρος κι ελεύθερος επαγγελματίας είχε τακτοποιήσει αναλόγως τα εργασιακά του ωράρια προκειμένου να παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών σε καθορισμένες ημέρες και ώρες. Όταν όμως το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα ανατρεπόταν αιφνιδιαστικά, αυτονόητα ο κ. Παππάς δεν κατάφερνε να συνδυάσει τα καθήκοντά του. Εξάλλου, όπως πολλάκις έχει υπογραμμίσει και ο ίδιος, προτεραιότητά του είναι το επάγγελμά του από το οποίο εξαρτάται και η επιβίωσή του.

Καλούμενος λοιπόν να κριτικάρει τον πρώτο χρόνο της δημοτικής αρχής, ο Λεωνίδας Παππάς αναφέρεται στην επιβεβλημένη τακτικότητα των συνεδριάσεων και στην αναγκαία τήρηση των προγραμμάτων, απευθυνόμενος κυρίως στο συνάδελφό του δικηγόρο και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο. Ο κ. Παππάς αναγνωρίζει ότι στο δεύτερο κομμάτι της β’ δημαρχιακής θητείας του Κωστή Σιμιτσή, αρκετές συνεδριάσεις του σώματος διεξάγονταν άλλη ημέρα εκτός Δευτέρας, στοιχείο που αποτελούσε και τότε αιτία προσωπικής του διαμαρτυρίας.

Σχολιάζοντας γενικότερα τα πεπραγμένα του πρώτου έτους της δημάρχου και των συνεργατών της, ο Λεωνίδας Παππάς επισημαίνει: «Η κ. Τσανάκα ήταν πολύ τυχερή στην πρώτη χρονιά της, διότι οι καβαλιώτες ως Έλληνες πολίτες κι εξαιτίας των πολιτικοοικονομικών συνθηκών της χώρας δεν ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με τα τεκταινόμενα του δήμου Καβάλας. Οι εκλογικές διαδικασίες, το δημοψήφισμα, η τραπεζική αργία, οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις απορρόφησαν το χρόνο και την προσοχή των δημοτών, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ασχοληθούν με τις εξελίξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η βαθμολογία της δημοτικής αρχής βρίσκεται κάτω από τη βάση, με εξαίρεση μίας ή δύο μεμονωμένων περιπτώσεων συνεργατών. Στην αρχή της θητείας της κ. Τσανάκα είχαμε εκτιμήσει ότι ήταν εύλογο και δεοντολογικό να αναγνωρισθεί περίοδο χάριτος και προσαρμογής στη νέα τότε διοίκηση. Τόσο λοιπόν η δική μας ομάδα όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σταθήκαμε ιδιαιτέρως επιεικείς σ’ αυτούς του δώδεκα μήνες. Στο εξής όμως η κριτική και η άσκηση αντιπολιτευτικής τακτικής θα είναι σκληρότερα.

Το στενόχωρο και το δυσάρεστο είναι πως η δημοτική αρχή δε διαθέτει πλάνο, σχεδιασμό και στρατηγική. Η διοίκηση εμφανίζεται κουρασμένη ήδη από πολύ νωρίς. Η ίδια η δήμαρχος παραδέχθηκε ότι κουράστηκε να αναζητά τους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να προωθήσει τα καβαλιώτικα ζητήματα. Αυτό όμως είναι ένα μέρος των δημαρχιακών της καθηκόντων. Αν λοιπόν κουράστηκε από το πρώτο έτος τότε τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η χαμηλή βαθμολογία που αποδίδω στη διοίκηση του δήμου οφείλεται και στο γεγονός ότι επί συγκεκριμένων τομέων όπως για παράδειγμα ο πολιτισμός τα πήγε άσχημα, προφανώς διότι οι επιλογές προσώπων ήταν εσφαλμένες. Στο ΔΗΠΕΘΕ και στο ΔΩΚ παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα και μάλλον καταγράφηκε οπισθοδρόμηση αντί για πρόοδο. Δυσάρεστα μας εξέπληξε η δήμαρχος και στο πεδίο το οποίο θεωρούσε ως “γήπεδό της”, στην κοινωνική πολιτική δηλαδή. Αρκεί να θυμίσω το κοινωνικό παντοπωλείο που στην ουσία δε λειτούργησε. Δεν υπήρξαν νέες ιδέες στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής ειδικά σε μία χρονική συγκυρία τόσο δύσκολη για τους πολίτες, που μαστίζονται από τις οικονομικές δυσκολίες. Θα περίμενα από μία γυναίκα με κοινωνική ευαισθησία να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Ελπίζω η πολύ κακή πρώτη χρονιά της δημοτικής αρχής να αποτελέσει ένα σοκ για τους διοικούντες ώστε να επανέλθουν δριμύτεροι και να συνεχίσουν πολύ θετικότερα. Μακάρι η συνέχεια της θητείας να είναι τόσο καλή ώστε ο ρόλος μας στην αντιπολίτευση να σταθεί περιορισμένος. Δυστυχώς όμως βάσει της πικρής μου εμπειρίας δεν προβλέπω ότι θα είναι κάτι εύκολο».

 

Διαβάστε επίσης