• 28 Μαρτίου 2024,

Δίνει στο Δήμο από 200.000 έως 400.000 ευρώ

 Δίνει στο Δήμο από 200.000 έως 400.000 ευρώ

Απολογιστική συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες στο νέο λιμάνι οι εκπρόσωποι του οργανισμού λιμένα Καβάλας. Ήταν ουσιαστικά μία αναφορά σε ότι αφορά όλα τα ανοιχτά θέματα του οργανισμού, με ιδιαίτερη βέβαια προτεραιότητα στο γνωστό θέμα των 56 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή που δόθηκε η συνέντευξη τύπου, η γνωστή διαμάχη με το Δήμο Καβάλας.

Ο Αδάμ Κοσμίδης που μίλησε βασικά στη συνέντευξη τύπου, έχοντας δίπλα του το Μηνά Τάτση, το Γιώργο Λιόλιο, το Χρήστο Ηλιάδη, δεν είπε κάτι καινούριο. Απλά αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Οργανισμού προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν καινούρια πρόσωπα στο υπουργείο ναυτιλίας και Αιγαίου, καινούργιος γραμματέας αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Αδάμ Κοσμίδης είπε στους δημοσιογράφους, ότι ο Οργανισμός μπορεί, συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση, με το Δήμο Καβάλας, να διαθέσει για τα 56 στρέμματα τα οποία κατ΄ αρχήν δεν χρειάζεται, αλλά συζητά να τ΄ αγοράσει, ποσό από 200 – 400 χιλιάδες ευρώ. Ζήτησε από το δήμαρχο ν΄ απαντήσει στη γραπτή πρόταση που έλαβε από τον Οργανισμό. Ζήτησε μάλιστα η απάντηση αυτή να είναι γραπτή.

Στην αρχή των δηλώσεών του είπε τα εξής: «Σήμερα πρωτοτυπούμε, δίνουμε συνέντευξη τύπου στο νέο λιμάνι, σ΄ ένα παρεξηγημένο λιμάνι, που δεν είναι ούτε ιχθυόσκαλα, ούτε γούρνα. Όπως βλέπετε πρόσφατα έγινε έργο περίφραξης. Εγκαταστάθηκε φυλάκιο στο οποίο θα εργάζεται ιδιωτική σεκιούριτυ. Λόγω του διεθνούς κανονισμού ασφαλείας. Ίδια μέτρα ασφαλείας θα ισχύουν και στο κεντρικό λιμάνι, μόλις έρχεται κρουαζιερόπλοιο. Στη νησίδα που δημιουργήθηκε στην είσοδο του νέου λιμανιού, θα φυτευθούν ελιές.

Το έργο που εκτελείται στο νέο λιμάνι, είναι αυτό του αποσπασμένου κυματοθραύστη μήκους 120 μέτρων, στην προέκταση του υπάρχοντος, ο οποίος θα γίνει κρηπίδωμα.

Στην περιοχή του νέου λιμανιού υπάρχει η εκκρεμότητα, ενός γηπέδου 150 στρεμμάτων, ένα έργο που άφησε στη μέση η εταιρία «Θόλος». Από τη διεύθυνση λιμενικών έργων του υπουργείου γνωρίζουμε ότι σύντομα το έργο αυτό θα επαναδημοπρατηθεί.

Ζητάμε από το υπουργείο να χρηματοδοτηθεί η μελέτη για να κατασκευαστούν κτίρια στη χερσαία ζώνη του νέου λιμανιού. Σχετική συνάντηση θα έχουμε την Τετάρτη, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου υποδομών στην Αθήνα».

Αμέσως μετά ο Αδάμ Κοσμίδης μίλησε για το επίμαχο θέμα των 56 στρεμμάτων, για το οποίο υπάρχει η διαμάχη με το Δήμο Καβάλας. Είπε: «Τα 56 στρέμματα είναι πρανές, με μία στενή λωρίδα στη βάση, που μπορεί να αξιοποιηθεί για πέντε έξι μέτρα μόνο κι αυτό για την κατασκευή ενός αυλακιού. Ζητάμε ο δήμαρχος κι ο δήμος Καβάλας ν΄ απαντήσει γραπτώς στην πρότασή μας. Σας θυμίζω ότι στην περιοχή σε πρόσφατη απαλλοτρίωση ενός οικοπέδου της ΒΦΛ, πληρώθηκε 2100 το στρέμα, ενώ η αντικειμενική αξία αναφέρεται στις 2000 ευρώ το στρέμμα.

Από το ταμείο μας μπορούμε να διαθέσουμε από 200 – 400 χιλιάδες ευρώ, για την αγορά των 56 στρεμμάτων. Προτείνουμε αυτό να είναι το αντικείμενο μίας συζήτησης ανάμεσα σε επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει κι ο οργανισμός λιμένα Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Για τα 18 στρέμματα θα δεχθούμε να πληρώσουμε την απόφαση που θα αναφέρει το δικαστήριο. Αλλά πιστεύουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι κοντά στην αντικειμενική αξία».

Ο κ. Αδάμ Κοσμίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι, την Πέμπτη θα βρίσκεται στο υπουργείο ναυτιλίας και Αιγαίου, για πρώτη συνάντηση με το νέο υπουργό Κώστα Κουσουρούλη, στον οποίο στέλνει ο οργανισμός λιμένα έγγραφο με όλα τα ανοιχτά του θέματα.

Το ίδιο έγγραφο θα παραλάβει και ο νέος γενικός γραμματέας λιμένων και λιμενικής πολιτικής κ. Μουτζούρης.

Ο Αδάμ Κοσμίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ΟΤΑ, δηλαδή οι δήμοι που διεκδικούν λιμάνια θα πρέπει να απευθύνονται στην κυβέρνηση, καθώς το θέμα πρέπει ν΄ αντιμετωπισθεί κυβερνητικά και με αλλαγή της νομοθεσίας.

Σχετικά με την αξιοποίηση των αποθηκών, ο κ. Κοσμίδης είπε ότι απομένει μόνο η εγκριτική αποφαση από το γενικός γραμματέα λιμένων, στη συνέχεια ο ιδιώτης αρχίζει τη δουλειά με πρώτο μέλημά του την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα «Τζέσικα», είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε ιδιώτης σε αυτό, είναι ιδιαίτερα ελκυστική, κι ότι το «Τζέσικα» μάλλον θα τη χρηματοδοτήσει.

Είπε επίσης ότι είναι έτοιμο για να δημοπρατηθεί από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το έργο των πλωτών εξεδρών. Μπορεί να γίνει πράξη σε ένα χρόνο από σήμερα. Ο Οργανισμός ετοιμάζει ενημερωτική εκδήλωση το Σεπτέμβριο, για τη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού, όπου θα καλέσει να μιλήσουν εκπρόσωποι των μελετητών του έργου και της ΕΡΓΟΣΕ.

«Θα είμαστε εδώ όσο χρειάζεται» είπε ο κ. Κοσμίδης, εννοώντας ότι δεν αποκλείεται αλλαγή του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΚ, λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης.

«Εμείς στηρίζουμε πολλά θέματα του Δήμου Καβάλας. Θέλουμε ο Δήμος να είναι ισχυρός. Αλλά εάν δεχόμασταν να πληρώσουμε τα χρήματα που ο Δήμος ζήτησε, από τη μία αυτό δε θα γινόταν από το κράτος, δε θα δέχονταν να πληρώσει αυτά τα χρήματα, από την άλλη ο ΟΛΚ θα ήταν ένας οργανισμός δίχως αύριο». Η παραπανω φράση ανήκει στον Χρήστο Ηλιάδη, ο οποίος μίλησε αμέσως μετά την εισαγωγή του Αδάμ Κοσμίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης