• 19 Μαΐου 2024,

Γενική συνέλευση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – Χωρίς αστυνόμευση αφού δεν υπάρχουν κίνδυνοι

 Γενική συνέλευση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ – Χωρίς αστυνόμευση αφού δεν υπάρχουν κίνδυνοι

Στις 11:00 αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αφού το Πρωτοδικείου Καβάλας είχε απορρίψει το αίτημα της Ενεργειακής Αιγαίου προκειμένου ο χώρος της συνελεύσεως να είναι το εκθεσιακό κέντρο της Καβάλας. Ο Μαθιός Ρήγας ζήτησε αστυνομική προστασία ώστε να παραστεί στη γενική συνέλευση εκφράζοντας φόβους για τη σωματική του ακεραιότητα. Ο πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ Βαγγέλης Παππάς ειδοποιήθηκε από την ασφάλεια και του ζητήθηκε να συζητήσει με την υπηρεσία περί των θεμάτων που έθεσε ο κ. Ρήγας.

Η υπηρεσία εξέφρασε το αίτημα να παρίσταται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της γενικής συνελεύσεως, κάτι όμως που χαρακτήρισε ως απαράδεκτο ο κ. Παππάς. Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να αστυνομεύονται οι εγκαταστάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας. «Ούτε η παρουσία των ΜΑΤ, ούτε η παρουσία της ασφάλειας, αλλά ούτε και η παρουσία ανδρών εταιρείας σεκιούριτι είναι αποδεκτές εντός των χώρων του εργοστασίου κι αυτό θα πρέπει άπαντες να το κατανοήσουν», παρατήρησε ο Βαγγέλης Παππάς.

Τρία άτομα έχουν ορισθεί εκ μέρους της Ενεργειακή Αιγαίου προκειμένου να παρίστανται στη γενική συνέλευση και σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ: «Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο και είναι ελεύθερα να προσέλθουν και να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση, όπως ακριβώς ορίζεται από το καταστατικό».

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του κ. Ρήγα, ότι έχει δεχθεί απειλές και γι’ αυτό φοβάται, ο Βαγγέλης Παππάς απάντησε: «Ο κ. Ρήγας έχει πάρα πολλά και μάλλον συνεχίζει να λέει ότι του κατέβει, ώστε να δημιουργήσει κατάσταση. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το σημερινό κλίμα το δημιούργησαν κάποιες τοπικές εφημερίδες». Κατά τον κ. Παππά, η εταιρεία διαθέτει διοικητικό συμβούλιο και για όσο διάστημα αυτό υφίσταται, διατηρεί και την κυριαρχία βάσει των κανονισμών και των νόμων.

Η διαδικασία της γενικής συνελεύσεως δρομολογήθηκε όπως ακριβώς προβλέπεται από το καταστατικό της εταιρείας. Αναφερόμενος στην επιστολή των ΕΛΠΕ, ο Βαγγέλης Παππάς παρατήρησε ότι αν και αυτή απευθύνεται στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ωστόσο παραδόξως δίνει απάντηση στην Ενεργειακή. Άρα η επιστολή στάλθηκε «κατά παραγγελία και στο παρά πέντε» πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι την έλαβαν μετέπειτα από τον τοπικό δημοσιογράφο, ο οποίος τη διένειμε στο δικαστήριο. «Όλες αυτές οι συμπεριφορές θα κριθούν», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Ερωτώμενος για τη διασφάλιση και πώληση του πετρελαίου, ο πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ μας είπε: «Ένα παιχνίδι παίχθηκε και με το πετρέλαιο. Όταν στα τέλη του Φεβρουαρίου η Ενεργειακή Αιγαίου ζήτησε την πώλησή του, εμείς διευκρινίσαμε ότι θα το πουλούσαμε στα ΕΛΠΕ. Τότε λοιπόν η Ενεργειακή έσπευσε να ανανεώσει τη σύμβαση που υπήρχε από την προηγούμενη χρονιά προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις. Η απάντηση των ΕΛΠΕ έφτασε στις αρχές Απριλίου άρα μάλλον κάποιοι από το υπουργείο ενεπλάκησαν ώστε να δώσουν λύση στο τιμολογούμενο πετρέλαιο. Η απάντηση τους είναι για εμάς και μία διασφάλιση.

Το δεύτερο στοιχείο που προσφέρει σιγουριά είναι η δική μας δράση. Στα δικαστήρια οδηγηθήκαμε επειδή αυτό μας υπέδειξε το υπουργείο, έτσι ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα βάσει δικαστικής αποφάσεως. Τόσες εξελίξεις έχουν μεσολαβήσει κι όμως το υπουργείο κωφεύει, επιδεικνύοντας παγερή αδιαφορία. Επομένως, η αδιαφορία μάλλον εσκεμμένη είναι προκειμένου να επιλύσουμε τη διαφορά μας με την Ενεργειακή».

Χθες το πρωί ο Βαγγέλης Παππάς υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε άλλη παρουσία στο εργοστάσιο πλην των τριών εκπροσώπων της Ενεργειακής, θα πυροδοτήσει ένταση. «Εάν αυτό επιδιώκουν, εμείς θα το καταγράψουμε για να αποδείξουμε ποιος είναι τελικά εκείνος που προκαλεί. Προβλέπουμε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης επεισοδίων τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία. Εμείς όμως ως εργαζόμενοι θα διαφυλάξουμε τη συμπεριφορά και τις κινήσεις μας, προκειμένου να εκτεθούν τελικά όσοι σχεδιάζουν τα επεισόδια. Αυτονόητα θα προκληθούν οι εργαζόμενοι εάν καταφθάσουν στις εγκαταστάσεις αστυνομικοί και σεκιουριτάδες. Γι’ αυτό επομένως και λάβαμε τα μέτρα μας, διευκρινίζοντας ότι μέσα από την πύλη μπορούν να εισέλθουν μόνο οι τρεις εντεταλμένοι εκπρόσωποι της Ενεργειακής. Οτιδήποτε άλλο κι αν επιχειρηθεί, τότε θα προκληθεί η αντίδραση των εργαζομένων».

Στο εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του ιδιώτη επενδυτή από το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει η Ενεργειακή, επομένως νεότερες εξελίξεις δεν υπάρχουν. Καμία διαφοροποίηση ή βελτίωση δε σημειώθηκε και σε επίπεδο χρεών κατά τη διάρκεια των δύο – τριών τελευταίων εβδομάδων. Ενώ για το θέμα απόδοσης ΦΠΑ που έλαβε η Ενεργειακή από τα τιμολόγια της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ τα οποία όμως δεν πληρώθηκαν, ο υπάλληλος της αρμόδιας εφορίας δήλωσε αδυναμία να πραγματοποιήσει έλεγχο αφού δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού του.

Ο Βαγγέλης Παππάς διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι έχουν θέληση κι αγωνιστικότητα και σκοπεύουν να παλέψουν. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: «Θα μας πουν λαμόγια, απατεώνες, τραμπούκους. Όταν όμως γραφτεί με ηρεμία το τέλος της ιστορίας, όσοι πήραν το μέρος της άλλης πλευράς, θα κατανοήσουν πως διέπραξαν ένα έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων. Σήμερα μας ζητούν να υποχωρήσουμε προκειμένου να πληρωθούμε. Δεν δεχόμαστε όμως, γιατί εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε στην Καβάλα, εις βάρος της οποίας δεν μπορούμε να ασελγούμε. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την τοπική οικονομία.

Εάν εμείς συνεχίζουμε να υπάρχουμε και μετά το 1999 το χρωστούμε στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Άρα δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το τομάρι μας. Μας ενδιαφέρει η αποπληρωμή των προμηθευτών γι’ αυτό και δεν υποχωρούμε. Πρώτα θα πληρωθεί η Καβάλα κι ύστερα θα πληρωθούν οι μισθοί μας. Ο αγώνας θα ενταθεί μετά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, προσλαμβάνοντας και άλλα χαρακτηριστικά. Τότε δε θα μπορούν να μας προσάψουν αποκλειστικό ενδιαφέρον για τις καρέκλες. Προφανώς όμως κάποιοι επιδιώκουν τη σύσταση μιας διοικήσεως όπου δε θα μετέχουν οι εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί τους πάντως, να εξαφανίσουν δηλαδή την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, δε θα περάσουν. Όσα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι από το 1999 έως σήμερα δε θα επιτρέψουμε να καταστραφούν».

 

=

 

 

Διαβάστε επίσης