• 7 Μαΐου 2024,

Η νέα έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού και το e mail

 Η νέα έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού και το e mail

Στις 4.40 τα ξημερώματα της Δευτέρας ειδοποιήθηκαν τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για μικρής έκτασης φωτιά κοντά στην εκκλησία του Άη Γιάννη, επί της οδού Φιλίππου. Στο σημείο βρέθηκαν γρήγορα τόσο αστυνομικοί όσο και πυροσβέστες. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά. Όλα τα υπόλοιπα άρχισαν αμέσως μετά. Στόχος αγνώστων έγινε ο χώρος του Αυτόνομου Στεκιού Καβάλας. Ο δράστης ή οι δράστες προσέγγισαν την περιοχή, σήκωσαν το στορ κι έβαλαν ανάμεσα στο στορ και στην βιτρίνα 3 γκαζάκια. Αυτά εξερράγησαν μετά από λίγα λεπτά. Εκτός από τον θόρυβο στο ίδιο σημείο εκδηλώθηκε φωτιά. Οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από διπλανό κατάστημα (γραφείο), μέσα στο οποίο εκείνη την ώρα εργάζονταν μηχανικοί. Αυτοί ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η Αστυνομία δεν έχει άλλα στοιχεία στη διάθεση της αφού κανείς δεν είδε πρόσωπα ή έστω κάποιους να αποχωρούν από την περιοχή.

Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι «απάντηση» αυτής που έγινε πάλι στην Καβάλα, στις 11 Μαρτίου. Τότε στόχος αγνώστων έγιναν τόσο τα γραφεία της Πατριωτικής Κίνησης όσο και της Χρυσής Αυγής. Οι αρχές ανησυχούν μήπως με αυτόν τον τρόπο «ανοίγει» μια βεντέτα, η οποία δεν αποκλείουν να συνεχιστεί. Κι αν όλα μέχρι αυτού του σημείου φαίνονται φυσιολογικά (είναι άραγε;), υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει ότι όλα ίσως είναι μια απλή παρεξήγηση.

Μετά τις δύο εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών στις 11 Μαρτίου ουδείς ανέλαβε την ευθύνη. Ώσπου την 1η Απριλίου στάλθηκε στην εφημερίδα μας σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Σε εκείνο το κείμενο εμφανίζονταν να αναλαμβάνει την ευθύνη ομάδα που έχει την ονομασία Αντιφασιστική Πολιτοφυλακή Σπάρτακος. Κατά τους αστυνομικούς το συγκεκριμένο e mail προς την Πρωϊνή (που δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου στην εφημερίδα μας) δεν αποκλείεται να είναι φάρσα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν πολλά πράγματα κι όχι μόνο η ημερομηνία που στάλθηκε το μήνυμα. Αυτός που έγραψε το κείμενο με το οποίο αναλαμβάνεται η ευθύνη της έκρηξης των αυτοσχέδιων μηχανισμών περιγράφει τάχα το περιστατικό, πλην όμως κάνει βασικά λάθη σε αυτή τη περιγραφή. Επίσης, η ίδια ανακοίνωση δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα indymedia, όπως έγινε σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά με το e mail και την δημοσίευση του φάνηκε να υπάρχει υπεύθυνος των εκρήξεων στις 11 Μαρτίου. Λίγες μέρες μετά δόθηκε η συνέχεια. Δηλαδή το προχθεσινό περιστατικό στην οδό Φιλίππου.

*Το δελτίο της Αστυνομίας αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Εμπρησμός

Την 8-4-2013 / 04.40 στην Καβάλα, άγνωστοι δράστες, τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από (3) φιάλες Βουτανίου (γκαζάκια) εμποτισμένο με άγνωστο υλικό, σε ισόγειο κατάστημα όπου στεγάζεται το αυτόνομο στέκι αντιεξουσιαστών Καβάλας, τον πυροδότησαν με αποτέλεσμα από την έκρηξη να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στην κεντρική είσοδο αυτού καθώς και σε παρακείμενο κατάστημα.

Πυρκαγιά κατεσβέσθη από την Π.Υ. Ενεργείται προανάκριση από το Τ.Α. Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης