• 28 Μαρτίου 2024,

Δημαρχιακή περιοδεία στα σχολεία του δήμου Καβάλα

 Δημαρχιακή περιοδεία στα σχολεία του δήμου Καβάλα

Μία μόλις ημέρα πριν χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, οι αντιδήμαρχοι Χριστόδουλος Μιχαλάκης και Θόδωρος Μουριάδης, καθώς και ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Κυριάκος Σταυρίδης περιόδευσαν στις σχολικές μονάδες του δήμου Καβάλας όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικότατες οικοδομικές παρεμβάσεις προϋπολογισμού πολλών χιλιάδων ευρώ. Η περιοδεία που καταγράφηκε από τα τοπικά ΜΜΕ άρχισε από το κτίριο του 10ου δημοτικού σχολείου της Δημαρχίας.

Εκεί ο Δήμαρχος εξήγησε τη σπουδαία δουλειά που πραγματοποιήθηκε φέτος στα σχολεία της Καβάλας, ως συνέχεια μιας παραδόσεως που απαιτεί τη μέγιστη φροντίδα των σχολικών μονάδων ώστε οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να λειτουργούν υπό άριστες συνθήκες. Εκείνο που φέτος επιχείρησε ο δήμος ήταν να συντηρήσει σε βάθος τα υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα ώστε να μην κριθούν απαραίτητες οι επαναλήψεις τις επόμενες χρονιές. Παράλληλα επιχειρήθηκε να συντηρηθούν με χρήματα του ΕΣΠΑ και σε μεγάλο βαθμό, τα προβληματικά κτίρια. Στις παρεμβάσεις αυτές ο δήμος είχε ως στήριγμα τη βοήθεια ιδιωτών.

Στο 10ο δημοτικό σχολείο για παράδειγμα αν και είχαν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στο εσωτερικό του κτιρίου για την ανακαίνιση και το βάψιμο των χώρων, απέμειναν προβλήματα στον εξωτερικό χώρο. Το εν λόγω κτίριο μετρά εκατό και πλέον χρόνια ζωής, στη διάρκεια των οποίων λειτουργεί αδιάλειπτα. Οι φθορές και τα σάπια επιχρίσματα έχρηζαν επεμβάσεων. Έτσι καθαρίστηκαν οι σοβάδες και αποκαλύφθηκαν οι πέτρες προκειμένου να μην εισέρχεται η υγρασία στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι εξωτερικοί τοίχοι βάφτηκαν με νέο και φωτεινό χρώμα, επιδιορθώθηκε το πρόβλημα της στέγης ενώ ανακαινίστηκε και η τουαλέτα που στρώθηκε με πλακάκια προσφοράς του επιχειρηματία ειδών υγιεινής κ. Πούλου.

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου ανέλαβε τη μελέτη του έργου και οι απασχολούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας δούλεψαν με μεράκι και την αποπεράτωσή του. Αγώνας δρόμου εξελίχθηκε ώστε το κτίριο να είναι έτοιμο και να υποδεχθεί του μαθητές την ημέρα του αγιασμού.

Επόμενη στάση της περιοδείας ήταν το 3ο γυμνάσιο επί της οδού Σκρα, όπου η παρέμβαση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και περιλαμβάνει εκτός από τη δόμηση του νέου κτιρίου όπου θα στεγάζεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το γυμναστήριο και τα εργαστήρια, αλλά και την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού στο παλιό κτίριο όπου παρατηρούνταν ζήτημα στατικότητας ακόμη και κίνδυνος κατάρρευσης, την αλλαγή κουφωμάτων και το βάψιμο με σύγχρονα οικολογικά χρώματα. Μια ακόμη κατευθυντήρια γραμμή στις εργασίες ήταν η χρήση κουφωμάτων και υλικών που καθιστούν το κτίριο ενεργειακό και με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης για λόγους οικονομίας.

Το έργο προϋπολογίζεται στο ποσό των 3.800.000 ευρώ και η ολοκλήρωση τοποθετείται τον ερχόμενο Μάη. Πυρετωδώς εργαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα συνεργεία, ωστόσο το εύρος των παρεμβάσεων είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι εργασίες θα συνεχιστούν. Πάντως εσωτερικά οι χώροι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους μαθητές, πλην της μεγάλης αίθουσας του αμφιθεάτρου, το οποίο κατασκευάζεται στην ανατολική πλευρά του παλιού κτιρίου.

Ακόλουθα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτιριακό συγκρότημα δημόσιου ΙΕΚ (πρώην τεχνικό λύκειο, Περιγιάλι), το οποίο ήταν έτοιμο σχεδόν να καταρρεύσει γι’ αυτό και είχε πάψει η λειτουργία του. Η ανακαίνιση του κόστισε 700.000 ευρώ κι επεκτάθηκε στον στατικό φορέα του κτιρίου που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Μάλιστα η τεχνική υπηρεσία δεν μπορούσε καν να φανταστεί το σύνολο των προβλημάτων που θα προέκυπταν με την έναρξη των εργασιών. Ενεργειακή αναβάθμιση εξασφαλίζεται και στο 3ο γυμνάσιο για την εξασφάλιση οικονομίας του πετρελαίου θέρμανσης. Νέες αίθουσες δημιουργούνται στο κτιριακό συγκρότημα ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες απαιτήσεις των μαθητών. Με δεδομένο ότι οι εργασίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φρόντισε για τη φιλοξενία κάποιων μαθητών στα διπλανά κτίρια. Η αποπεράτωση τοποθετείται χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε χρόνο ρεκόρ ετοιμάσθηκε ο μισθωμένος χώρος όπου θα στεγαστεί φέτος το 6ο Νηπιαγωγείο Καβάλας στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και Σαππαίων. Ο νέος χώρος ήρθε προς αντικατάσταση μιας παλιάς μονοκατοικίας χωρίς αυλή. Η συμφωνία με τον ιδιοκτήτη επετεύχθη πριν από 1,5 μήνα κι έτσι τα συνεργεία εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να προλάβουν το χρόνο. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεν η τελετή του αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς στο φρεσκοσυντηρημένο κτίριο, το οποίο όμως θα παραμείνει άδειο για μία ημέρα. Την Τετάρτη ειδικότερα θα παραδοθούν τα καινούργια έπιπλα. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο παρκάκι της περιοχής όπου υπάρχουν και κούνιες για τη ψυχαγωγία των παιδιών.

Μέχρι πέρσι οι μικροί μαθητές στεγαζόταν σε μονοκατοικία με σκαλοπάτια και χωρίς αυλή, οπότε μάλλον αδικημένοι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν. Φέτος όμως θα είναι από τους ευνοημένους. Ο αρχικός αριθμός των 30 παιδιών αναμένεται να αυξηθεί, αφού οι δύσκολες συνθήκες στέγασης ανάγκαζε τους γονείς να εγγράφουν τα πιτσιρίκια σε γειτονικά νηπιαγωγεία, ταλαιπωρία που στο εξής θα σταματήσει.

Η πίεση χρόνου και το ασφυκτικό πρόγραμμα του κ. Σιμιτσή δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του συνολικού προγράμματος της περιοδείας, όπως αυτό είχε ανακοινωθεί αρχικά. Έτσι για άλλη ημέρα απέμεινε η επίσκεψη στο 12θεσιο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα.

 

=

 

Διαβάστε επίσης