• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ημερίδα

Αρκετοί τοπικοί φορείς απουσίαζαν την Παρασκευή το πρωί από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο κι είχε θέμα της την φυματίωση. Το ΚΕΕΛΠΝΟ που οργάνωσε το γεγονός ξέχασε να καλέσει πολλούς και διάφορους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ενώ αναφέρονταν ως ομιλητής κατά την έναρξη της ημερίδας ο κ. Γρανάς, στο διοικητήριο δεν έφθασε καμία απολύτως πρόσκληση. Έτσι ο Αντιπεριφερειάρχης δεν εμφανίστηκε ποτέ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καβάλας και φυσικά δεν απεύθυνε χαιρετισμό.

 

Άφιξη στο εργοστάσιο

Συνταξιούχοι της ΒΦΛ συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην πύλη του εργοστασίου. Στο πλαίσιο διαμαρτυρίας τους –επειδή είναι απλήρωτοι- περίμεναν την άφιξη του κ. Μπεχράκη. Σκόπευαν να τον σταματήσουν και να του ζητήσουν εξηγήσεις. Ο κ. Μπεχράκης όμως ήταν άφαντος. Μετά από αρκετή ώρα αναμονή, οι συνταξιούχοι έμαθαν ότι ο κ. Μπεχράκης ήταν ήδη στο γραφείο του! Ήταν λοιπόν απορίας άξιο πως και από πού πέρασε εντός του εργοστασίου. Όταν μετά από ώρα τον συνάντησαν τον κατηγόρησαν ότι πήγε στη ΒΦΛ από την πίσω πόρτα. Δηλαδή από άλλο δρόμο και όχι από την κεντρική πύλη. Αυτός τους διέψευσε. Τους είπε ότι έφθασε με μοτοσυκλέτα, αυτοί δεν τον αναγνώρισαν επειδή φορούσε κράνος!

 

Περιοδείες βουλευτών

Ο Γιώργος Καλαντζής παραμένει στην Αθήνα, έχει να έρθει στην Καβάλα αρκετές μέρες. Άρα απουσιάζει και από τις συσκέψεις και από τις διάφορες εκδηλώσεις. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αυτό το διάστημα άλλες προτεραιότητες κι έτσι μόνο οι νέοι δηλαδή οι Κλειτσιώτης-Πασχαλίδης γυρίζουν από χωριό σε χωριό. Το βράδυ του Σαββάτου ήταν και οι δύο στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Σιδηροχώρι. Μάθαμε όμως ότι κινήθηκαν «πολιτιστικά» και σε άλλα σημεία του Νομού. Ο Γιάννης Πασχαλίδης ταξιδεύει σήμερα στην Αθήνα. Αύριο συναντά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ψείρα των καλαμποκιών και άλλα τοπικά αγροτικά ζητήματα. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης θα είναι το απόγευμα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

 

Κέντρο λαθρομεταναστών

Όλοι θυμούνται τα όσα πέρασε ο Νομός Καβάλας τις προηγούμενες φορές που το κράτος επιχείρησε να δημιουργήσει κέντρα λαθρομεταναστών στην ΑΜΘ. Ουδείς ξέχασε τα σενάρια ή τις αποφάσεις για τις παλιές στρατιωτικές φυλακές του στρατοπέδου Κωτσάλου, για την περιοχή της Φωνής της Αμερικής (κοντά στην Νέα Καρυά). Τώρα το θέμα επανέρχεται με πρωτοβουλία του νέου Υπουργού κ. Δένδια. Αυτή τη φορά ανησυχεί – όπως διαβάζουμε- η Δράμα: Σειρά επαφών είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα 25 κέντρα πρώτης υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου θα οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται και θα παραμένουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στα κέντρα αυτά θα τους εξασφαλίζεται νομική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι φουντώνουν και πάλι τα σενάρια ότι μέσα σε αυτά τα νέα 25 κέντρα είναι και πάλι η Δράμα. Ο υπουργός επανέλαβε στην επίτροπο αλλά και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα θέματα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

 

Παρατηρήσεις

Μία ακόμη φορά αναδημοσιεύουμε τις παρατηρήσεις του Μιχάλη Κουμρίδη, δημοσιευμένες στην εφημερίδα του στις Κρηνίδες, σχετικά το ευρισκόμενο σε εξέλιξη Φεστιβάλ Φιλίππων: Το φεστιβάλ Φιλίππων ξεκίνησε με την κωμωδία «ΙΠΠΗΣ» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη. Τις δύο μέρες που δόθηκε η παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων κόπηκαν συνολικά περίπου 2500 εισιτήρια.Αυτό που μας προξένησε εντύπωση είναι ότι κατά τη διάρκεια της παράστασης είχαμε τους γνωστούς «πιτσιρικάδες» να κάνουν βόλτα με τις μηχανές από τον δρόμο Λυδίας – Κρηνίδων. Λίγο πριν την παράσταση σ’ εκείνο το σημείο υπάρχουν αστυνομικοί που ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να εμποδίσουν την είσοδο στις μηχανές; Γιατί δεν το κάνουν και γιατί κάποιος από το δήμο καβάλας δεν αναλαμβάνει να λύσει αυτό το θέμα; Με τη λήξη της παράστασης υπάρχουν πάλι αστυνομικοί… περίεργα πράγματα! Φανταστείτε ότι αυτά τα μηχανάκια περνούν σε πολύ μικρή απόσταση από τους αστυνομικούς και θα μπορούσε κάποιος με πολύ απλές κινήσεις να τους σταματήσει. Σχετικά τώρα με το φεστιβάλ… πέρυσι δεν είχαν δοθεί δωρεάν προσκλήσεις στους δημοτικούς συμβούλους παρά μόνο στους δημοσιογράφους. Το γεγονός αυτό είχε ανακοινωθεί από τον δήμο Καβάλας με «τυμπανοκρουσίες» και ήταν μια κίνηση για την οποία ήταν «πολύ περήφανοι όλοι». Φέτος δόθηκαν δωρεάν προσκλήσεις σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και αναρωτιόμαστε «τι άλλαξε» από πέρυσι και επανήλθαμε στα… παλιά.Πιθανόν η χώρα να μη χρειάζετε πλέον «παραδείγματα», πιθανόν να βελτιώθηκαν τα οικονομικά μας.Το πιθανότερο είναι να γκρίνιαξαν κάποιοι πέρυσι!

 

Κίνηση στα λιμάνια

Από εφημερίδα της Θράκης βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε κείμενο με στατιστικά στοιχεία για τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Πτωτική κίνηση παρουσιάζουν, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, τα λιμάνια της Καβάλας, της Κεραμωτής και της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο «όαση» στο φετινό καλοκαίρι είναι τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι της Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα: Στην Καβάλα: Μείωση Ελλήνων ταξιδιωτών και αύξηση ξένων τουριστών καταγράφει στις αρχές του φετινού καλοκαιριού το λιμάνι της Καβάλας. Γύρω στο 8% υπολογίζεται η μείωση από την Κεραμωτή προς τη Θάσο. Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 μετακινήθηκαν 240.246 επιβάτες έναντι 260.812 πέρσι ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε η ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλας-Πρίνου.Κάμψη σε ποσοστό 11% εμφανίζει και η κίνηση προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο «Ταξιάρχης» πιάνει Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, και Λαύριο 4 φορές τη βδομάδα, ενώ δύο δρομολόγια εκτελεί το επιβατικό πλοίο «Μυτιλήνη» προς Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ, Καρλόβασι, Εύδηλο και Πειραιά. Συνολικά και στις δύο γραμμές ταξίδεψαν πέρσι 16.299 επιβάτες έναντι 14.556 φέτος.Αντίθετα, αύξηση 70% παρουσιάζει η κίνηση των ξένων τουριστών που καταφτάνουν στη μακεδονική πόλη με κρουαζιερόπλοια. Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2011 έκαναν στάση στο λιμάνι της Καβάλας 529 τουρίστες ενώ φέτος μέχρι στιγμής πέρασαν από την πόλη 1.756 Αμερικανοί επισκέπτες. Στην Αλεξανδρούπολη:Πτωτική πορεία ακολουθεί και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Καθημερινά πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο από το επιβατηγό πλοίο «SAOS 2» προς Σαμοθράκη. Ενδεικτικά φέτος τον Ιούνιο ταξίδεψαν 11.519 επιβάτες έναντι 13.540 πέρσι. Σημειώνεται ότι κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν προσεγγίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ από το 2006 έχουν διακοπεί τα δρομολόγια που εκτελούσαν ιπτάμενα δελφίνια.

 

Στην Αλεξανδρούπολη

Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου εγκαινίασε την Παρασκευή την εμπορική έκθεση της Αλεξανδρούπολης. Η Καβάλα εκπροσωπήθηκε στην τελετή με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπακοσμά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελο Τσατσούλη. Αυτός που μας τα … χάλασε είναι ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Ο οποίος τα «έδωσε» όλα για την Θράκη, ξεχνώντας την Ανατολική Μακεδονία. Από το δελτίο τύπου των οργανωτών απομονώνουμε και αντιγράφουμε: Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε επίσης ότι «είναι έτοιμος να συγκρουστεί και με κάθε λογής νοοτροπίες, οι οποίες εμφανίζουν τις πολιτικές ηγεσίες ως επαίτες πόρων και όχι ως εμπνευστές αναπτυξιακών πολιτικών», ενώ σημείωσε πως, για να αποτελέσει η Θράκη οικονομικό και τουριστικό κόμβο, θα πρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να συνδεθεί με την Εγνατία Οδό και με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να εξελιχθεί, όπως επισήμανε, σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο».

 

 

 

Διαβάστε επίσης