• 8 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα συζήτησαν αναλυτικά το πρόβλημα που δημιουργείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τις πολλές μεταγραφές που ζήτησαν πρωτοετείς σπουδαστές. Τα μέλη του συμβουλίου είχαν στοιχεία στα χέρια τους (προερχόμενα από το Πανεπιστήμιο) βάση των οποίων οι περισσότεροι νέοι φοιτητές ζήτησαν να φύγουν για Πανεπιστήμια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Για το ΤΕΙ Καβάλας τέτοια στοιχεία δεν υπήρξαν. Κάποιος επέρριψε ευθύνες στο ΤΕΙ που και στοιχεία δεν έστειλε και ενδιαφέρον δεν έδειξε. Κακώς. Τα παρόμοια προβλήματα του ΤΕΙ Καβάλας τα είχαν συζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση. Αφορούσαν τα τμήματα της Δράμας και του Διδυμοτείχου, τα οποία κινδυνεύουν γενικά. Είτε γίνουν μεταγραφές κι αποχωρήσεις πρωτοετών, είτε όχι.

 

Σε συνέχεια της συζήτησης αυτού του προβλήματος σύσσωμη η Θράκη έχει ξεσηκωθεί. Σε πρώτη φάση ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να εξετάσει διαφορετικά το θέμα του Πανεπιστημίου της. Πιέζουν όλοι μαζί αλλά στο τέλος καταλαβαίνουν ότι αυτό που θα γίνει, θα γίνει για πρώτη και τελευταία φορά. Υπάρχει –ακούμε- το ενδεχόμενο να φύγουν από το Δ.Π.Θ. έως και 1.500 νέοι φοιτητές.

 

Υποστηρίζουμε το αίτημα της Θράκης προκειμένου να μην αποδυναμωθεί το Πανεπιστήμιο της. Τα ίδια ισχύουν για όλη την επαρχία, φυσικά και για το ΤΕΙ της Καβάλας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ότι κάπως έτσι «μεγάλωσαν» με αποτέλεσμα σήμερα να μας βλέπουν –που και που- αφ’ υψηλού. Τι εννοούμε. Εννοούμε την εποχή που έφευγαν και από την Καβάλα οι δημόσιες υπηρεσίες με τους υπαλλήλους που εργάζονταν σε αυτές. Τα χρόνια που μετακόμιζε στη Θράκη το Στρατοδικείο με όλο του το προσωπικό. Τότε οι απώλειες –οριστικές μάλιστα- αφορούσαν την Καβάλα. Τότε δεν μιλούσαν διότι από αυτή τη κινητικότητα επωφελούνταν. Τώρα που ίδια τους κάνει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τώρα ξεσηκώνονται.

 

Γνωστή ελληνική διαδικασία κι αντίδραση. Όταν κόσμος φεύγει από άλλες περιοχές για να έρθει σε σένα τότε όλα είναι καλά. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, αρχίζουν οι καταγγελίες. Η Καβάλα που βίωσε αυτή την εμπειρία δείχνει συμπαράσταση προς τη Θράκη. Να δούμε η Θράκη πότε θα κάνει το ίδιο…

 

Η Δήμαρχος Καβάλας έμαθε τα νέα για τις μελέτες της Περιμετρικής (αργούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το έργο να μην γίνει ούτε με το νέο ΕΣΠΑ) κι είπε ότι τώρα η Περιμετρική είναι άχρηστη. Δηλαδή δεν χρειάζεται στην πόλη. Η δήλωση της δείχνει την απειρία της. Αν αντίθετα μιλούσε έτσι κάποιος από τους παλαιότερους αιρετούς τότε θα ίσχυε η παροιμία που λέει ότι «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

 

Ξεπερνούμε γρήγορα και χωρίς σχολιασμό τα επιχειρήματα της κ. Τσανάκα. Της απαντούμε ότι η ολοκληρωμένη Περιμετρική χρειάζονταν και χρειάζεται σε μια πόλη που έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα, έχει ανάγκη αυτόν τον «δακτύλιο». Σύντομα θα καταλάβει γιατί το έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Ποιο έργο αλήθεια; Αυτό που έχει τον δρόμο να περνά μέσα από τα πεύκα; Το άλλο, που ο δρόμος περνά δίπλα από τα σπίτια;

 

Κακοί χειρισμοί της υπόθεσης έκαναν το έργο άπιαστο όνειρο. Πολλές φορές έπρεπε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας αλλά κάναμε το αντίθετο. Αρχίσαμε «πόλεμο» με φοβερό φανατισμό. Να τι καταφέραμε. Το έργο μάλλον δεν θα γίνει ποτέ. Η κ. Δήμαρχος το θεωρεί αχρείαστο, οι βουλευτές δεν μιλούν, ο αντιπεριφερειάρχης το ίδιο. Δείτε που φθάσαμε, το έργο από το οποίο κάποτε άρχιζαν όλες μας οι διεκδικήσεις τώρα δεν συγκινεί. Δεν ενδιαφέρει.

 

Και τα λεφτά που ήδη ξοδεύτηκαν; Αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν ήδη για την ωρίμανση του, αυτά δεν τα σκέφτεται κάποιος; Αντί λοιπόν η Δήμαρχος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να βάλει τους πάντες προ των ευθυνών τους, περιφρονεί αυτό που η Καβάλα αξίζει. Μια Περιμετρική οδό η οποία θα αρχίζει από το Γηροκομείο, θα τελειώνει στο Περιγιάλι. Θα απορροφά την κυκλοφορία που θέλει να αποφύγει το κέντρο ώστε να ελαφρύνει την κατάσταση στους κεντρικούς δρόμους.

 

Κανονικά η Δήμαρχος (ή ο κ. Μαρκόπουλος) έπρεπε ήδη να έχουν δράσει. Να καλέσουν τους εμπλεκόμενους σε σύσκεψη, σε αυτή να τεθούν όλα τα σενάρια. Μια σύσκεψη τελευταία ευκαιρία ώστε το έργο να γίνει. Υπό αυτή τη πίεση θα αποφασίζαμε στη σύσκεψη αν θα ομονοήσουμε προκειμένου ο δρόμος να συνεχιστεί και να φθάσει εκεί που πρέπει. Δυστυχώς η Περιμετρική δεν είναι για τους σημερινούς αιρετούς ελκυστικό τοπικό έργο. Προτιμούν τους πομπούς της Digea κι άλλα απλούστερα θέματα καθώς αυτά πιστεύουν ότι μπορούν να τα λύσουν. Ενώ η Περιμετρική- εκτιμούν- είναι χαμένος χρόνος.

 

Μπορεί να έχουν δίκιο. Αν κάποιος ανατρέξει στην πρόσφατη τοπική ιστορία, σε όλα όσα δεν έγιναν για την Περιμετρική τις δεκαετίες του 90 και του 2000, θα καταλάβει ότι πολλά πρόσωπα πολλές φορές μπορούσαν να είχαν βρει την χρυσή τομή. Απέτυχαν παταγωδώς. Ποιος ο λόγος να γυρίζουμε πίσω στα δύσκολα όταν πια τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο; Η Περιμετρική οδός της Καβάλας κι η διεκδίκηση της πλησιάζει στη γνωστή ελληνική φράση «ας πάει και το παλιάμπελο». Ποιος πολίτης άλλωστε ενδιαφέρεται; Οι προηγούμενοι χειρισμοί, η μεγάλη περίοδος όπου δεν έγινε τίποτα απολύτως «ξεθώριασαν» το έργο. Το έκαναν μια ακόμη χαμένη υπόθεση της Καβάλας.

 

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της «Αλληλεγγύης» τέθηκαν υπόψη των μελών αιτήματα πολιτών που λόγω κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν τροφεία. Ικανοποιήθηκαν ομόφωνα όλες οι μειώσεις που ζητήθηκαν. Εκτός από μία. Η οικογένεια πληρώνει 40 ευρώ το μήνα, το κατώτερο ποσό. Το διοικητικό συμβούλιο ,με μία εξαίρεση, αποφάσισε να μην δεχθεί το αίτημα επιπλέον έκπτωσης επειδή τα χρήματα είναι το ελάχιστο από αυτά που εισπράττει το νομικό πρόσωπο του Δήμου.

 

Κρίση είναι (για να μην ξεχνιόμαστε) να πρέπει να πληρώνεις 40 ευρώ για το παιδί σου στον παιδικό σταθμό του Δήμου και να μην μπορείς. Κρίση στη τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει να δέχεσαι ένα τέτοιο αίτημα και σύσσωμο το συμβούλιο (εκτός ενός μέλους) να σου απαντά ότι χαμηλότερα των 40 ευρώ δεν γίνεται. Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση της οικογένειας που κατέθεσε το αίτημα, ούτε στη θέση του συμβουλίου που έχοντας κι αυτό τους δικούς του λόγους το απέρριψε.

Διαβάστε επίσης