• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» στο Διοικητήριο το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Αποκλειστικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης οι προωθούμενες από το κράτος αλλαγές στο Γενικό Χωροταξικό της ΑΜΘ. Οι οποίες αν υιοθετηθούν και ισχύσουν θα μεγαλώσουν την ανισότητα εντός της ΑΜΘ. Θα αδικήσουν κι άλλο την Καβάλα (την Δράμα, την Ξάνθη) αφού προτεραιότητα θα δοθεί στο «δίπολο» της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής. Από χθες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράζονται στο θέμα. Ημερίδα οργάνωσε ο Μάκης Παπαδόπουλος, ανακοίνωση μαχητικής φύσεως εκδόθηκε χθες το πρωί από τον Βαγγέλη Παππά.

Γεγονός που απομυθοποιεί κι αδυνατίζει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης για το Χωροταξικό της Περιφέρειας μας  είναι αυτό που έγινε χθες στην Καβάλα. Πρώτη φορά στα χρονικά χθες Τετάρτη κατέπλευσαν στο λιμάνι της Καβάλας ,εντός της ίδιας ημέρας, 3 πλοία προερχόμενα όλα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το πρωί το Blue Star 1, το μεσημέρι το Εξπρές Πήγασος, το βράδυ το Νήσος Ρόδος. Αυτή η λειτουργία του κεντρικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος» δεν υπάρχει πουθενά στην πρόταση αλλαγών στο Γενικό Χωροταξικό. Αυτή η ανάπτυξη και η αλλαγή δεν σημειώνεται από την μελετητική ομάδα. Της διέφυγε!

Οι μελετητές ακόμη και σε ζητήματα λιμανιών δίνουν προβάδισμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αφήνοντας σε δεύτερη θέση το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας. Η ίδια η ζωή τους διαψεύδει. Χιλιάδες άνθρωποι διακινήθηκαν φέτος το Καλοκαίρι από το λιμάνι της Καβάλας, δεν υπάρχει λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα που εντός της ίδιας ημέρας φιλοξενεί δρομολόγια τριών επιβατικών πλοίων. Το ίδιο λιμάνι εξυπηρετεί συχνά κρουαζιερόπλοια αλλά και φερι μποτ. Παρόλα αυτά στην ΑΜΘ πρώτο είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι αμέσως μετά το λιμάνι της Καβάλας. Το οποίο ευτυχώς, προηγείται του λιμανιού του Πόρτο Λάγους.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Άλλο πράγμα οι καλοπληρωμένες μελέτες, τα σχέδια επί χάρτου κι άλλο πράγμα η καθημερινότητα. Με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο διαψεύδεται κάθε μέρα στην πράξη το σύνολο του περιεχομένου της πρότασης. Γράφουν και περιγράφουν όσα δεν ισχύουν. Μας ενοχλούν για αυτόν τον λόγο. Άλλο η πράξη κι άλλο η θεωρία. Προσπαθούν με την θεωρία να επηρεάσουν την πράξη αλλά δεν τα καταφέρουν. Στα διάφορα Χωροταξικά Σχέδια θα αναπτύσσεται η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή, στην πραγματικότητα η Καβάλα και η Θάσος θα είναι πολύ μπροστά κι άλλοι θα ακολουθούν.

Πολιτική τραγωδία η χθεσινή επίσκεψη στο Νοσοκομείο του κ. Κουρουπλή. Ήταν μια άλλου είδους προεκλογική περιοδεία, μια προσπάθεια ο πρώην Υπουργός να εμφανιστεί ως νυν. Πάσχισαν να τον κολακεύσουν (και να του κάνουν κακό) λες και δεν ξέρουμε τι έγινε και τι θα γίνει. Συμβιβάστηκαν ακόμη και οι διοικούντες το ίδρυμα, άρχισαν να του μιλούν θαρρείς και δεν έχουμε εκλογές σε 10 μέρες. Του έθεσαν υπόψη αναλυτικά τα προβλήματα τους, αυτά που ο κ. Κουρουπλής γνώριζε επειδή 7 μήνες στο Υπουργείο ενώ προσπάθησε (;) δεν κατάφερε να λύσει. Του μιλούσαν ευγενικότατα σα να μην παραιτήθηκε ποτέ από τη θέση του αυτοί που ο πρώην Υπουργός ήθελε να αντικαταστήσει με συνοπτικές διαδικασίες. Χωρίς νωρίτερα να αξιολογήσει.

Απίστευτες διαδικασίες. Ένα θέατρο που παίχθηκε μπροστά σε ανθρώπους που δεν πίστευαν στα μάτια και τα αφτιά τους. Ο κ. Κουρουπλής προσποιούνταν τον Υπουργό που σήμερα το πρωί θα είναι στο γραφείο του, μεταξύ των άλλων θα λύσει τα προβλήματα που του γνωστοποιήθηκαν την προηγούμενη μέρα στην πόλη μας. Από την άλλη πλευρά ο κ. Κουρουπλής  αναφέρονταν συχνά στους «υποψήφιους βουλευτές μας» που τον συνόδευαν, αφού όπως φαίνεται άλλοι υποψήφιοι βουλευτές δεν υπάρχουν. Κόμμα είναι μόνο ένα, υποψήφιοι βουλευτές μόνο αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αποκορύφωση το έργο είχε και … συγκινητικά λόγια (λόγια υπερβολής) τα οποία ακούστηκαν από τον ιατρό και παραλίγο υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Πολίτη. «Βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες δημοκρατίας επί υπουργίας του» είπε δημοσίως για τον κ. Κουρουπλή. Κάτι άλλο εννοούσε, κάτι άλλο στόχευε. Οι παρόντες δεν το κατάλαβαν όσο κι αν προσπάθησαν.

Προτιμότερο είναι να ξεχάσουμε την χθεσινή επίσκεψη Κουρουπλή στο Νοσοκομείο Καβάλας. Αξία θα είχε να μας επισκέπτονταν τον καιρό που μπορούσε και έλυνε προβλήματα. Χθες ήταν μια προεκλογική επίσκεψη την οποία όλοι προσπάθησαν να μετατρέψουν σε κάτι χρήσιμο. Αμ δε. Δυστυχώς άλλος είναι σήμερα ο Υπουργός Υγείας.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποφύγει την αίθουσα του Όσκαρ. Προχθές η εκδήλωση για το φεστιβάλ Παπαϊωάννου πραγματοποιήθηκε μέσα στο δημαρχείο. Οι θεατές στριμώχτηκαν και ζεστάθηκαν στα σκαλάκια του κτιρίου, στους διαδρόμους και στον μικρό χώρο στην είσοδο του (από την πλευρά της οδού Κύπρου). Αν υπήρχε κι άλλη εκδήλωση στο πρόγραμμα του ίδιου φεστιβάλ μπορούσε να γίνει ακόμη και σε αστικό λεωφορείο ή (ακόμη δυσκολότερο) σε Ταξί. Παντού εκτός από το Όσκαρ.

Το οποίο εξ αρχής ο κ. Λυχούνας το περιέγραψε θλιβερό και τρισάθλιο… Φυσικά το αδίκησε. Ταλαιπωρεί και τον εαυτό του ψάχνοντας χώρους για εκδηλώσεις εκεί που αυτοί δεν υπάρχουν. Στην θέση του θα φροντίζαμε να βρούμε το απαραίτητο ποσό προκειμένου να βελτιώναμε τις υποδομές του Όσκαρ. Ούτε αυτό γίνεται. Το αφήνουν στα προβλήματα και στις αδυναμίες του. Θα ήταν προτιμότερο να βελτίωναν και να χρησιμοποιούσαν ότι απορρίπτουν και ξεχνούν παρά το ότι το πληρώνουν κάθε μήνα.

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό που γράφαμε χθες, ότι από την πλευρά του ΚΤΕΛ καταγγέλθηκε στην Τροχαία το τουριστικό λεωφορείο που το Σάββατο μετέφερε στα σύνορα με τα Σκόπια 50 μετανάστες από την Συρία. «Η καταγγελία δεν ήταν δική μας» δήλωσε χθες ο Παναγιώτης Τσεντεμείδης. Δεκτό.

Η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Καβάλα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης με την ομιλία της σε 100 περίπου ανθρώπους της τοπικής ΝΔ, στο ξενοδοχείο Γαλαξίας. Ήταν κάτι άλλο απ’ ότι σχεδιάζονταν. Κάτι μεγαλύτερο από μια συνηθισμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Καβάλας που αναφέρονταν στο πρόγραμμα. Η πρώην Υπουργός «έφερε» στην Καβάλα το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της ΝΔ. Το μετέφερε συγκεκριμένα και πολύ απλά στα τοπικά στελέχη: Συνεργασίες, ενότητα των ελλήνων, επόμενη κυβέρνηση η «Εθνική Ελλάδας».

Από τη μια η ΕΜΥ προβλέπει βροχές την Παρασκευή (που θα μιλήσει στην πλατεία ο Τσίπρας), από την άλλη πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι τελικά μπορεί την ίδια μέρα να μας επισκεφθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Με τόσα που έγιναν και γίνονται, χάσαμε το λογαριασμό…

Η Μαρία Τσουρή είναι η υποψήφια βουλευτής Καβάλας με τα περισσότερα μπάνια φέτος το Καλοκαίρι, με το καλύτερο μαύρισμα. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή παρουσίαση της (μαζί με το λοιπό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ). Αφήστε που επηρέασε και τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Καβάλας Κυριάκο Κελίδη αφού κι αυτός αδυνάτισε αρκετά.

Θέμα στη τοπική ΔΗΜΑΡ ανέκυψε με τον Νίκο Τσουμπάκη. Παραμένει στο κόμμα ή προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Βασίλης Τραϊφόρος έλεγε χθες ότι ο κ. Τσουμπάκης μένει στη ΔΗΜΑΡ, μετέχει μάλιστα των συνεδριάσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής. Άλλος εκπρόσωπος, αυτή τη φορά του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι τους προσέγγισε ο κ. Τσουμπάκης και τους είπε ότι έφυγε από τη ΔΗΜΑΡ και ψηφίζει Τσίπρα! Μπας και με το όνομα Νίκος Τσουμπάκης κυκλοφορούν στην Καβάλα περισσότερα του ενός άτομα;

Στις 11 σήμερα το πρωί η Λαϊκή Ενότητα παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της στο Στέκι της Νέας Πόλης. Ας το γνωρίζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ ώστε για μία περίπου ώρα να αποφεύγουν το Στέκι. Θα το χρησιμοποιεί άλλο κόμμα.

=================================================

Κουραμπιέδες Σερρών!

Το διήμερο των συναυλιών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου η δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια συνεργάστηκε με εταιρία σεκιούριτι από την Θεσσαλονίκη! Ήταν μια απόφαση της διοίκησης χωρίς να προηγηθεί μειοδοτικός διαγωνισμός. Σχετική παρατήρηση έγινε στη πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκεί όπου η Πρόεδρος Αναστασία Ιωσηφίδου απάντησε ότι το προσωπικό της εταιρίας που εργάστηκε τα δύο βράδια στο στρατόπεδο προέρχονταν από την Καβάλα. Για να βοηθήσεις την τοπική αγορά δεν χρειάζεται να αναζητήσεις εταιρία της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν και πιο απλοί, πιο σύντομοι δρόμοι.

Με την ευκαιρία γνωστοποιούμε στους αναγνώστες της στήλης το ενδεχόμενο οι κουραμπιέδες που θα κερνά η Δημωφέλεια στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να μην είναι ντόπιοι αλλά του νομού Σερρών! Πρόκειται για τα ωραία των δημοτικών προμηθειών. Στον διαγωνισμό για τα τρόφιμα (όπου συμπεριλαμβάνονται και τα τρόφιμα που θα χρειαστεί η Δημωφέλεια), ειδικότερα στην κατηγορία των κουραμπιέδων, μειοδότης είναι εταιρία των Σερρών! Θέλει δε θέλει ο Δήμος Καβάλας κι η Δημωφέλεια θα πρέπει αυτούς να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν. Προσοχή, αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μεν νόμιμο κι υποχρεωτικό αλλά ταυτόχρονα και μια ήττα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής αγοράς. Ακούς εκεί κουραμπιέδες Σερρών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης