• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εντός λίγων μόνο ημερών ολοκληρώθηκε στο εργοστάσιο των λιπασμάτων μια σημαντική αλλαγή. Μια νέα εταιρία ενεπλάκη στη παραγωγική διαδικασία, μια δεύτερη ΒΦΛ ήρθε να προστεθεί σε αυτή που γνωρίζουμε. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Αποδέχθηκαν τις άνωθεν αποφάσεις, ελπίζοντας ότι αυτά που άλλαξαν θα είναι για το συμφέρον της δουλειάς τους. Με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Ένας Θεός ωστόσο γνωρίζει τις τους περιμένει αύριο. Κατανοούμε και την ανησυχία τους και την απορία τους. Για όλα αυτά ευθύνονται τα αφεντικά. Τα οποία ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε ποια είναι.

 

Το μήνυμα που λογικά έλαβαν οι κύριοι Τσάρας και Μπεχράκης είναι ένα και μοναδικό. Οι εργαζόμενοι δεν τους εμπιστεύονται ιδιαίτερα. Τους φοβούνται, αφού ουδείς εξ αυτών γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο του υπό εξέλιξη σεναρίου. Τι έχουν στο μυαλό τους και τι θα άλλο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες- εβδομάδες- μήνες. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης οφείλουν να εργαστούν πιο σκληρά για να επαναφέρουν το αυτονόητο. Το κλίμα εμπιστοσύνης που από καιρό έπαψε να υπάρχει στο εργοστάσιο. Αυτό θα γίνει αν οι αλήθειες λέγονται συχνότερα, ολοκληρωμένα, πρόσωπο με πρόσωπο και όχι δια τηλεφώνου.

 

Για το ίδιο θέμα υπήρξε χθες ανάρτηση στην ιστοσελίδα agrotypos. Gr. Το κείμενο είχε δηλώσεις του κ. Τσιμενίδη, οι οποίες μάλλον έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο απόσπασμα: «Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της βιομηχανίας κ. Γιώργος Τσιμενίδης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «προωθείται μια αναδιοργάνωση της εταιρείας και σύμφωνα με όσα έχουμε πληροφορηθεί πρόκειται για επενδυτές κυπριακών συμφερόντων. Το επόμενο διάστημα θα συναντηθούμε με την διοίκηση προκειμένου να ενημερωθούμε. Ακόμα η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο διαπραγματεύσεων. Εμείς είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια αλλαγή εφόσον γίνει υπό σωστούς όρους. Ακόμα πάντως δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις». Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία στο παρελθόν όσον αφορά την λειτουργίας της ο κ. Τσιμενίδης μας απαντά: «τα προβλήματα αυτά υπήρχαν και είναι γνωστά. Όμως τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία διαγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία. Βέβαια τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και άλλο. Καταρχήν πρέπει να επιτευχθεί ανάπτυξη της εταιρείας με ίδρυση και νέων μονάδων. Όσον αφορά τα εργασιακά μας και εκεί υπάρχει βελτίωση χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό.

 

Συμπολίτης μας διηγείται το ακόλουθο περιστατικό: « Την περασμένη Τετάρτη το πρωί ήρθε στην Καβάλα κρουαζιερόπλοιο, οι περισσότεροι επιβάτες του οποίου περπάτησαν στη συνοικία της Παναγίας. Ήταν άσχημη η εικόνα ο κεντρικός δρόμος της Παναγίας να είναι γεμάτος τουρίστες και το απορριμματοφόρο του Δήμου Καβάλας ανάμεσα τους. Μάζευε όπως κάθε πρωί τα σκουπίδια των κατοικιών της συνοικίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα ήταν προτιμότερο τα σκουπίδια να μαζεύονται μια άλλη ώρα και όχι την ώρα της τουριστικής κίνησης;».

 

Δεν βιάζεται να αποφασίσει και να ανακοινώσει τις (περιορισμένες) αλλαγές συνεργατών της η κ. Δήμαρχος. Αφού έγινε το πρώτο βήμα, έχει στη διάθεση της τις παραιτήσεις όλων, εντός του Σεπτέμβρη θα γίνει και το δεύτερο. Πληροφορίες και σενάρια εμφανίζουν τις αλλαγές να αφορούν τα πολιτιστικά θέματα του Δήμου Καβάλας. Ας είμαστε επιφυλακτικοί κι ας περιμένουμε. Μόνο η κ. Τσανάκα ξέρει ποια πρόσωπα θα αλλάξει.

 

«Τι θα κάνουμε αν την Παρασκευή το απόγευμα βρέχει;» ρώτησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου τον περιφερειακό σύμβουλο (στέλεχος της οργάνωσης Καβάλας του ίδιου κόμματος) Παντελή Λασκαρίδη. Ο τελευταίος απλώς κοίταξε τον συνομιλητή του. Τρόπος να καλυφθεί και να προστατευτεί από τη βροχή όλη η πλατεία δεν υπάρχει. Χθες –μετά από μια παρόμοια συζήτηση στο ΚΚΕ- ανακοινώθηκε ότι το φεστιβάλ της ΚΝΕ σε περίπτωση βροχής θα γίνει σήμερα το βράδυ στο Όσκαρ. Θυμίζουμε ότι σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στην Κ. Πλατεία, ο κ. Καζάκης μιλά στην πλατεία Καπνεργάτη και η ΚΝΕ έχει φεστιβάλ στο Πάρκο Φαλήρου. Η ΕΜΥ προβλέπει συννεφιά το βράδυ, βροχή αργά το βράδυ.

 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας θα έρθει σήμερα στην Καβάλα από την Κομοτηνή, μόνο για την ομιλία του στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Μετά το τέλος της οποίας θα αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα του κόμματος αναφέρει επίσκεψη στην Κομοτηνή στις 18.30, ομιλία στην Καβάλα στις 19.30.

 

Χθες και προχθές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν στην πόλη μας  παλαιοκομματικού χαρακτήρα ανταγωνισμό. Αφίσας και… ντουντούκας. Παντού μπήκαν αφίσες τόσο για την ομιλία Τσίπρα όσο και για το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Χθες το πρωί δύο επιβατικά αυτοκίνητα, πάνω στα οποία προσαρμόστηκαν ντουντούκες, κυκλοφορούσαν στο κέντρο μεταδίδοντας παρόμοια μηνύματα.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι ισόπαλο.

 

Στην προχθεσινή εκδήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου με θέμα το Γενικό Χωροταξικό είδαμε και τον υποψήφιο βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη. Από την Δημοτική Καπναποθήκη πέρασε και ο Γιάννης Πασχαλίδης. Αντίθετα η διοίκηση του Δήμου απουσίαζε όπως φυσικά κι όλη η υπόλοιπη αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι διοργανωτές ήταν χαρούμενοι γιατί ένα σωρό άλλοι και σημαντικοί τοπικοί φορείς συμμετείχαν συνειδητά, από την αρχή έως το τέλος της εκδήλωσης.

 

Η χθεσινή πρώτη συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της Λαϊκής Ενότητας στην Καβάλα άρχισε με μια εξήγηση. Ο κ. Μιλτιάδης Σιτσάνης επανέλαβε ότι το Στέκι της Νέας Πόλης δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη δημοτική παράταξη Συμπαράταξη Πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο μία ακόμη φορά εξηγήθηκε γιατί το Στέκι φιλοξενεί και την Λαϊκή Ενότητα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης