• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έλεγαν ότι η πορεία προς τις εκλογές είναι μια γιορτή. Μια γιορτή της δημοκρατίας. Υποστήριζαν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα οι υποψήφιοι (οι πάσης φύσεως υποψήφιοι) ανέπτυσσαν με άνεση τα επιχειρήματα τους, κατέθεταν τις προτάσεις τους, ασκούσαν κριτική, απαντούσαν στην κριτική. Τόνιζαν ότι οι πολίτες όλα αυτά τα παρακολουθούσαν από κοντά. Συμμετείχαν, ενημερώνονταν. Ακόμη κι αν η προαναφερθείσα διαδικασία ήταν κάποτε αδιαμφισβήτητο γεγονός, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Θεαματικά. Προς το χειρότερο.

 

Οι διάφοροι ακραίοι ατιμώρητοι πετούν γιαούρτια και αβγά σε πρόσωπα που με δικά τους κριτήρια επιλέγουν. Οργανωμένες και όχι αυθόρμητες δράσεις, βιντεοσκοπούνται από την ίδια παρέα ώστε αμέσως μετά να «ανέβουν» στο διαδίκτυο. Κατά βάθος επιθυμούν την δική τους προβολή αφού στο μυαλό τους είναι αυτοί τα… παλικάρια που τάχα τιμώρησαν τους κακούς πολιτικούς. Το καλό της υπόθεσης (αν κάπου υπάρχει καλό) είναι ότι ως τώρα χρησιμοποιούν μόνο αβγά και γιαούρτια. Έχουν τόσο μεγάλη άνεση κινήσεων που θα μπορούσαν να πιάσουν στα χέρια τους και να πετάξουν οτιδήποτε άλλο αυτοί αποφάσιζαν.

 

Ξέρουν ότι οι πολιτικοί δεν θα ζητήσουν τη ποινική τους δίωξη. Θα λουφάξουν τρομαγμένοι, ντροπιασμένοι. Θα προσπεράσουν το γεγονός σα να μην έγινε ποτέ. Αυτή η παθητική αντίδραση των πολιτικών είναι λάθος, τροφοδοτεί κι αυτή τα επόμενα παρόμοια γεγονότα. Ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία θα συζητά για τους δράστες, στο μυαλό τους –οι δράστες- θα είναι ήρωες! Παραμένουν ατιμώρητοι, έχουν απίστευτο θράσος αφού με μηνύματα στο διαδίκτυο ορίζουν και περιγράφουν τα καινούργια … τοπικά έθιμα. Προειδοποιούν (οι ηθικοί αυτουργοί) για επόμενα ίδια περιστατικά και κανείς δικαστικός λειτουργός δεν συγκινείται. Δεν αντιδρά!

 

Λίγες μέρες μετά επισκέπτεται την Καβάλα ο κ. Αλέξης Τσίπρας, τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή. Ίσως 200 αστυνομικοί ήταν την Παρασκευή μέσα κι έξω από την πλατεία. Οι περισσότεροι με πολιτικά για να μην γίνονται αντιληπτοί. Ακόμη και σε ταράτσες πολυκατοικιών ανέβηκαν για να έχουν θέα από ψηλά. Δρόμοι έκλεισαν από την Τροχαία, άνθρωποι ελέγχθηκαν επειδή έτυχε να βρίσκονται στην πλατεία και στο χέρι τους να κρατούν ένα μπουκάλι μπύρα. Την οποία αμέριμνα έπιναν.

 

Αυτή δεν είναι προεκλογική περίοδος. Είναι κάτι άλλο. Ας πούμε ένας μικρός πόλεμος, από τον οποίο οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν είτε να απουσιάζουν, είτε τους είναι αρκετό να βλέπουν από μακριά. Από πολύ μακριά. Οι ακραίοι είναι έτοιμοι να πετάξουν αβγά ακόμη και στον Τσίπρα, η Αστυνομία ακολουθεί μια τακτική που δυστυχώς κάνει τα πράγματα χειρότερα. Με αυτά τα προληπτικά και υπερβολικά μέτρα δεν λύνεις το πρόβλημα. Το αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά με τους υπάρχοντες δημοκρατικούς θεσμούς. Αρκεί να αποφασίσεις να ασχοληθείς. Όταν δεν ασχολείται κανείς, τότε ο πολίτης απορεί: Υπάρχουν στην Καβάλα δικαστικοί λειτουργοί; Κι αν υπάρχουν, τι περιμένουν και δεν έχουν παρέμβει ακόμη;

 

Προσποιούμαστε ότι τα προεκλογικά δεδομένα είναι όπως παλιά. Ακολουθούμε (κακώς ίσως) την πεπατημένη. Προεκλογικό ρεπορτάζ, πλούσιο και από παραλειπόμενα: Η φωνή του Χρήστου Ποτόλια ακούγονταν δυνατή σε όλη την πόλη. Μιλούσε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πάρκο Φαλήρου, του δόθηκε τιμητικά ο λόγος πριν την ομιλία του επίσημου καλεσμένου από την Αθήνα. «Να βάλουμε φωτιά στα μπατζάκια μας την τελευταία προεκλογική εβδομάδα» έλεγε και τραντάζονταν τα ηχεία! Ο κόσμος χειροκροτούσε. Μετά τις πολιτικές ομιλίες άρχισαν τα μουσικά όργανα. Το φεστιβάλ της ΚΝΕ συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο κι είχε μεγάλη επιτυχία.

 

Ιστοσελίδες των Αθηνών ισχυρίζονται ότι η σύζυγος του Βασίλη Λεβέντη είναι υποψήφια βουλευτής με την Ένωση Κεντρώων στο Νομό Καβάλας:  Ο Βασίλης Λεβέντης όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να μπει μετά από τόσα χρόνια στη βουλή.

Ένα από όλα αυτά που κατηγορεί τόσα χρόνια είναι η οικογενειοκρατία στη πολιτική, αλλά πληροφορίες λένε πως τοποθέτησε την γυναίκα του Αναστασία Μεντεσίδου επικεφαλή στα ψηφοδέλτια του κόμματος στην Καβάλα. Πόσο όμως ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες; Επίσης οι φήμες λένε πως η κυρία Μεντεσίδου επηρεάζει τόσο τον κ. Λεβέντη σε σημείο να βάζει στα ψηφοδέλτια δικά της άτομα και να μην μπαίνουν άτομα που είναι χρόνια δίπλα στον Βασίλη Λεβέντη. Το άρθρο αναρτήθηκε στο: voicenews.gr.

 

Ο Άρης Βέρρος δεν ήταν την Παρασκευή στην πλατεία, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Είπε και στις δύο πλευρές ότι κατά την προεκλογική περίοδο θα προτιμήσει να είναι ουδέτερος. Έτσι ώστε να μην διαταράξει τις σχέσεις του και με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και με την τοπική Λαϊκή Ενότητα. Αν το δούμε από την ανθρώπινη πλευρά τότε η ουδετερότητα ήταν πάντα μια επιλογή που έσωζε καταστάσεις, διατηρούσε ανθρώπινες σχέσεις. Πολιτικά η ουδετερότητα δείχνει αδυναμία. Τήρηση ισορροπιών προκειμένου να τα έχει κάποιος με όλους καλά. Ο κ. Βέρρος πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο κρατά ενωμένη την δημοτική παράταξη στην οποία είναι ο επικεφαλής. Ελπίζει ότι οι υποψήφιοι του μπορούν να είναι σε διαφορετικό κόμμα αλλά στις δημοτικές εκλογές θα είναι όλοι μαζί του. Το βλέπουμε δύσκολο όσο κι αν το προσπαθεί.

 

Αντίθετα την Παρασκευή ο Σάββας Εμινίδης βγήκε μπροστά, στην πρώτη σειρά της συγκέντρωσης για τον Αλέξη Τσίπρα. Υπομονετικά τον περίμενε. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τον αγκάλιασε και του μίλησε. Πλέον ο Σάββας Εμινίδης είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει το τυπικό. Να ενταχθεί στην τοπική οργάνωση. Η παρουσία του την Παρασκευή στην πλατεία διευκολύνει τις εξελίξεις. Ο χρόνος θα δείξει πόσο.

 

«Δεν έχουμε ξανακάνει τέτοια συγκέντρωση» λένε χαρούμενοι για το γεγονός της Παρασκευής οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Με νέο θάρρος και βελτιωμένο ηθικό συνεχίζουν την προεκλογική δραστηριότητα. Πάντως ο κόσμος την Παρασκευή ήταν κόσμος και από Δράμα και από Ξάνθη. Η συγκέντρωση ξεχώρισε όχι τόσο λόγω της προσέλευσης (του αριθμού των παρόντων) όσο λόγω του ενθουσιασμού και της αγάπης του κοινού προς τον κ. Τσίπρα.

 

Ακόμη και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ενδιαφέρονται για τους μετανάστες από την Συρία. Κατά την τελευταία πρωινή άφιξη πλοίου μετέφεραν τα σταντ και το υλικό τους πλησίον του λιμανιού, μοίρασαν αρκετό από αυτό στους επιβάτες του Blue Star 1 την ώρα που βιαστικά βάδιζαν προς το πρακτορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

 

Μέχρι τώρα η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας διαθέτει κάθε βράδυ προσωπικό στο μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων. Τώρα πλησίον αυτού θα βρίσκονται κι άλλοι αστυνομικοί. Όσοι θα προσέχουν το περίπτερο της Χ. Αυγής που εγκαταστάθηκε στον όμορο Δημοτικό Κήπο!

 

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ανακοίνωσε την σύλληψη 15 περίπου ατόμων διότι βρέθηκαν να παίζουν χαρτιά με χρήματα σε κατάστημα στην ανατολική πλευρά της πόλης. Το δελτίο τύπου είχε μόνο τα βασικά της υπόθεσης, η οποία θα κριθεί στη δικαιοσύνη. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι ότι αρχικά μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν στο κατάστημα ήταν κι ένας επαγγελματίας που τους πήγε φαγητό. Οι παίκτες πείνασαν, παρήγγειλαν να φάνε. Η έφοδος της Αστυνομίας έγινε όταν στον χώρο έφθασε και μοιράζονταν το φαγητό. Μετά από ώρα δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και ο «πακετάς» αφέθηκε ελεύθερος.

 

Ο Αχιλλέας Καραμανλής αγκάλιασε και φίλησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλου, στην Πρώτη Σερρών το απόγευμα της Παρασκευής. Ο βουλευτής Καβάλας όχι μόνο «ανέβασε» τη σχετική φωτογραφία αλλά τη σχολίασε κιόλας: «Ένα χάδι από έναν Καραμανλή είναι δυνατό τονωτικό…Πάμε γερά, πάμε μπροστά».

 

Φιλότιμη και συστηματική προσπάθεια του Δήμου Καβάλας προκειμένου οι χρήστες του κλειστού κολυμβητηρίου να είναι φέτος περισσότεροι. Ειδική πρόσκληση στα μικρά παιδιά με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το πρόγραμμα Baby Swimming του δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας, το οποίο θα ξεκινήσει την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης για βρέφη και νήπια. Απαραίτητη για την εγγραφή είναι η γνωμάτευση παιδιάτρου για βρέφη και νήπια, ενώ για τους συνοδούς απαιτείται γνωμάτευση από γενικό γιατρό ή από δερματολόγο και καρδιολόγο ή παθολόγο. Το ωράριο του νέου προγράμματος θα είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 19.15-20.00 και κάθε Τρίτη και Παρασκευή 11.00-11.45. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην γραμματεία του κλειστού κολυμβητηρίου».

 

 

 

Διαβάστε επίσης