Προτεραιότητα η ΑΕΝΑΚ

 Προτεραιότητα η ΑΕΝΑΚ

Ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ (η οποία έγινε χθες το μεσημέρι), η ομάδα Γρανά συναντήθηκε και συζήτησε όλα τα θέματα αρμοδιότητας της. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Κατά την «ημερήσια διάταξη» επρόκειτο να συζητηθεί και να αποφασιστεί ο εκπρόσωπος της ομάδας στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η κουβέντα όμως «άπλωσε» αρκετά, χωρίς ωστόσο στη διάρκεια της να θιχθούν θέματα όπως η θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού. Παπακοσμάς και Γερομάρκος ήταν προσεκτικοί και δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε αυτή την ιστορία. Προκύπτει πάντως ότι ο Κώστας Παπακοσμάς εδώ και καιρό προετοιμάστηκε για να αποχωρήσει από τον 4ο όροφο του Διοικητηρίου μιας και εγκαίρως κατάλαβε ότι η συμφωνία του 2011 θα τηρηθεί κατά γράμμα. Όπως άλλωστε τηρήθηκε η συμφωνία της Δράμας. Δύο χρόνια πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Μιχαηλίδης και στην υπόλοιπη θητεία ο κ. Τελίδης.

Στην συνάντηση της περασμένης Πέμπτης δεν πάρθηκε καμιά απόφαση. Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης προτάθηκε από τους συναδέλφους του να λάβει μέρος δύο ακόμη χρόνια στην Οικονομική Επιτροπή. Απάντησε ότι δεν έχει καμία διαφωνία, αρκεί να εξαντλήσει τις πιθανότητες που έχει για μια θέση θεματικού αντιπεριφερειάρχη. Όπως σωστά σημείωσε υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στις δύο θέσεις. Ζήτησε λοιπόν πρώτα να ανακοινωθούν (ή να αποφασιστούν) οι αντιπεριφερειάρχες και μετά το αν θα συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή. Το θέμα εκείνο το βράδυ έμεινε «ανοιχτό», τούτη την ώρα όμως (που διαβάζονται αυτές οι γραμμές) θα έχει «κλείσει». Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η ομάδα Γρανά (ολιγομελής είναι αλήθεια) παραμένει αρκετά ενωμένη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης την Πέμπτη. Υπάρχουν φυσικά διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, βασικά όμως όλοι είναι μαζί στην υπόθεση της διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας. Σκέπτονται και τις επόμενες εκλογές αν και οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις ως τότε θα τις επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό. Άρα η όποια προεκλογική προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει επί συγκεκριμένων δεδομένων. Ο κ. Γρανάς και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν να περιοδεύουν στα χωριά, έχοντας το νου τους στον Άρη Γιαννακίδη και στις πρωτοβουλίες του. Πολιτικές και μη. Έχουν επίσης το μυαλό τους στο ΠΑΣΟΚ, που τελευταία πάει από το κακό στο χειρότερο. Σημείο στο οποίο όλα τα μέλη της ομάδας συμφώνησαν είναι αυτό της ΑΕΝΑΚ. Η Αναπτυξιακή Εταιρία της Νομαρχίας Καβάλας ιδρύθηκε επί Καρατζιώτη, οργανώθηκε και «στάθηκε» στα πόδια της επί Καλλιοντζή. Σήμερα η εταιρία κινδυνεύει να γίνει 100% περιφερειακή. Να μετακινηθεί η έδρα της στην Κομοτηνή, η διοίκησης της δε να είναι επίσης από όλη την Περιφέρεια. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε τα ακόλουθα: Επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης υπήρχαν 5 Αναπτυξιακές Εταιρίες στους 5 Νομούς της ΑΜΘ. Οι 4 διαλύθηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αυτή της Καβάλας διασώθηκε και προοδεύει. Διοικείται από την Καβάλα, όπου συνεχίζει να είναι η έδρα της. Η Περιφέρεια υποσχέθηκε να την αναβαθμίσει. Αυτό που δεν έγινε ακόμη, σημαίνει πολλά. Διαπιστώνονται ήδη προσπάθειες να μεταφερθεί η έδρα της στην Κομοτηνή. Να αλλάξει η διοίκηση της και νέος πρόεδρος να αναλάβει σύμβουλος από την Θράκη.

Η ομάδα Γρανά συζήτησε το θέμα την περασμένη Πέμπτη. Συμφώνησε να είναι σε ετοιμότητα ώστε η Αναπτυξιακή να μεγαλώσει, να γίνει Περιφερειακή χωρίς όμως απώλειες για την Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας. Αυτό έγκαιρα θα «μεταφερθεί» ως συγκεκριμένο μήνυμα στην Κομοτηνή, αφού και από εκεί ακούγονται φωνές για αλλαγή του προέδρου της. Πρόεδρος σήμερα είναι ο Γιώργος Γερομάρκος. Αν προαχθεί σε Αντιπεριφερειάρχη τότε η θέση «αδειάζει». Μνηστήρες ένα σωρό. Η ομάδα Γρανά λοιπόν αποφάσισε αυτό το πράγμα. Η Αναπτυξιακή να κρατήσει τα Καβαλιώτικα χαρακτηριστικά της και να συνεχίσει την πορεία της. Μια πορεία που επιδίωξη όλων είναι να κινηθεί από το καλό στο καλύτερο. Ας μη ξεχνάμε κάτι ακόμη. Η ΑΕΝΑΚ έχει στην αρμοδιότητα της τα Λουτρά των Ελευθερών, θέμα που θα κριθεί εντός του μήνα.

 

Στην Καβάλα και στο Χονγκ Κονγκ

Στην Καβάλα πέρασε την περίοδο των εορτών η Μαρίζα Τσακαλέρου, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας το 2009. Όπως είναι γνωστό η επαγγελματική της έδρα είναι στο μακρινό Χονγκ Κονγκ. Μέσα σε όλα τα άλλα που κάνει στο Πολυτεχνείο της ίδιας πόλης ήταν και η εκλογή της σε επιτροπή του Πολυτεχνείου. Τα εξηγεί η ίδια με ανάρτηση στο facebook: Και ένα μικρό “πολιτικό” ρεπορτάζ από το Χονγκ Κονγκ. Πήρα μέρος στις εκλογές για μια θέση εκπροσώπου στην Επιτροπή Ερευνών (Faculty Research Committee) του Πολυτεχνείου του Hong Kong. Πέρα από την χαρά για την 1η θέση και την μεγάλη διαφορά από τους συνυποψήφιους μου κρατώ την ικανοποίηση για την υποστήριξη του τμήματος μου στην υποψηφιότητα μου. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπω πως χωρίς παρεμβάσεις και εξωθεσμικές “εκτροπές”, χωρίς “χτυπήματα κάτω από την μέση” και “συντροφικά μαχαιρώματα” οι ιδέες βρίσκουν τον δρόμο τους.

 

Τοπικό ΚΚΕ

Από τις 11 έως τις 13 Απριλίου θα γίνει στην Αθήνα το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες υπό την μορφή των τοπικών συνδιασκέψεων θα αρχίσουν τον Μάρτιο. Στη διάρκεια τους κάθε νομαρχιακή επιτροπή θα πρέπει πρώτα να κάνει εσωκομματικές εκλογές κι αμέσως μετά (ή ταυτόχρονα) να εκλέξει τους αντιπροσώπους της στο συνέδριο. Αυτά ισχύουν για όλη την Ελλάδα άρα και για την ΝΕ ΚΚΕ Καβάλας. Ερώτημα είναι αν η ΝΕ Καβάλας θα αλλάξει γραμματέα ή όχι. Δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γραμματέας, στη θέση του Δήμου Ζαχαριάδη. Ή να μείνει στη θέση του ο κ. Ζαχαριάδης. Αμέσως μετά το συνέδριο το ΚΚΕ θα αρχίσει την προετοιμασία του για τις τοπικές εκλογές. Στον Δήμο Καβάλας το κόμμα δεν θα έχει υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Λιόγκα. Αυτό είναι αυτονόητο από την στιγμή που ο Βασίλης Λιόγκας διέκοψε κάθε κομματική σχέση με την οργάνωση. Πιθανότερος υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας του ΚΚΕ (με τα έως τώρα δεδομένα) είναι ο Θόδωρος Κοντογεωργίου.

 

Αντιδήμαρχοι

Ο Κωστής Σιμιτσής απέφυγε την περασμένη Τετάρτη- στην συνάντηση που είχε με την δημοτική του ομάδα- να «ανοίξει» συζήτηση περί των θέσεων των αντιδημάρχων. Το έκανε σκόπιμα- όπως είπε στους συμβούλους του- ώστε να μην αρχίσει μια διαδικασία κριτικής προς τους παλιούς και τους νέους. Παρόλα αυτά μίλησε με καλά λόγια για τους Τάσο Χατζηαναστασίου, Θόδωρο Μουριάδη και Θόδωρο Παπαδόπουλο. Ήταν σαν να τους έδινε νέα εντολή ώστε να μείνουν στη θέση τους για τα δύο επόμενα χρόνια της 4ετιας. «Καλό είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι να ανακοινώνονται στην ομάδα και να μην τους μαθαίνουμε από τις εφημερίδες» παρατήρησε ο Λεωνίδας Παππάς. Επ’ αυτού ο κ. Σιμιτσής φάνηκε να συμφωνεί. Το αν ακολούθησε και υλοποίησε το αίτημα του κ. Παππά, θα το ξέρουμε εντός των ημερών. Ίσως και σήμερα. Στον Δήμο Καβάλας όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε η άποψη ότι μένουν στη θέση τους τόσο ο Χρήστος Τσοχαταρίδης (πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ) όσο και ο Στέλιος Σχοινάκης (Δημωφέλεια).

 

Δημοσιεύματα και διαψεύσεις

Οι εφημερίδες των Αθηνών δημοσίευσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα λίστες με σχολές και τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν λόγω του σχεδίου «Αθηνά». Αμέσως υπήρξαν αντιδράσεις. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έσπευσαν (όλοι μαζί) να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα. Αυτές οι διαψεύσεις ήταν ένα μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας. Ένα πρώτο και ισχυρό μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί όσα προετοιμάζονται. Χαρακτηριστική είναι η ακόλουθη είδηση (από την ΕΡΤ) προερχόμενη από τα ιδρύματα της Κρήτης: Δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάργηση σε τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης ή του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, σύμφωνα με τις Διοικήσεις των δύο Ιδρυμάτων, οι οποίες διαψεύδουν δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου που έκαναν λόγω για κλείσιμο του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου και του Τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ στα Χανιά. Τόσο ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης όσο και ο διευθυντής του ΤΕΙ στα Χανιά Μιχάλης Ταταράκης, επισήμαναν σε δηλώσεις τους ότι από την επίσημη ενημέρωση που έλαβαν από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, δεν προκύπτει το κλείσιμο ή η συγχώνευση κάποιου τμήματος.

Ίδια αντίδραση και από την Πάτρα (πηγή ΕΡΤ): Καμία απώλεια τμήματος ή σχολής, δεν πρόκειται να δεχθούν οι πρυτανικές αρχές της Πάτρας, στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» που αποτελεί τον «Καλλικράτη» στην Παιδεία.Σε συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τόσο ο Πρύτανης Γιώργος Παναγιωτάκης, όσο και οι αντιπρυτάνεις Χριστόφορος Κροντηράς, Δημήτρης Καλπαξής και Άννα Ρούσσου, κατέστησαν σαφές, ότι μία ενδεχόμενη απώλεια σχολής ή τμήματος, θα αποτελούσε πλήγμα για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την πόλη της Πάτρας, η οποία τροφοδοτείται οικονομικά, από τη λειτουργία του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης