• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Απόλυτα ικανοποιημένος πρέπει να είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος από την επιτυχία της χθεσινής του εκδήλωσης (κοπή βασιλόπιτας της δημοτικής του παράταξης). Ο χώρος του ξενοδοχείου Γαλαξίας γέμισε από κόσμο (ήταν εκεί περισσότερα από 250 άτομα), μέρος της εκδήλωσης παρακολούθησε και η Δήμαρχος. Προερχόμενη από άλλη εκδήλωση, στο ίδιο ξενοδοχείο. Βρέθηκε στο χώρο μαζί με την Αναστασία Ιωσηφίδου. Μαζί τους και ο αντιδήμαρχος Ζήσης Μπόνιας. Δήμαρχος και Ιωσηφίδου έκαναν κι έναν σύντομο χαιρετισμό καθώς έλαβαν το κομμάτι τους από τη βασιλόπιτα.

Η ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου ήταν γενική, με αναφορές στην Καβάλα της κρίσης. Την οποία όπως υποστήριξε,  δεν βοηθά ενώ μπορεί και θα έπρεπε η δημοτική αρχή. Κατέθεσε προτάσεις, έφερε παραδείγματα άλλων περιοχών που εκμεταλλεύονται ευκαιρίες κι αναπτύσσονται. Η κριτική του ήταν συγκρατημένη και χωρίς καμία αναφορά στα πρόσωπα που σήμερα διοικούν. Μετά τον κ. Παπαδόπουλο χαιρετισμό απεύθυνε ο πρύτανης του ΤΕΙ Δημήτρης Μπαντέκας.

Από πλευράς προσέλευσης στο κοινό ήταν πολλοί απλοί άνθρωποι, Καβαλιώτες εργαζόμενοι- επαγγελματίες- δημόσιοι υπάλληλοι κτλ. Ιδεολογικά στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν όλοι οι χώροι. Απουσίαζε δικαιολογημένα ο ασθενής δημοτικός σύμβουλος του «Τόπου της Ζωής μας» Σπύρος Προυσαεύ  αλλά στην εκδήλωση ήταν (μεταξύ άλλων):  Γιάννης Παναγιωτίδης και Βασίλης Λεμονίδης, Γιάννης Βύζικας, Γιώργος Γκόλνας, Νίκος Κούτρας, Τάσος Κακουλίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαυρίδης, ο Λευθέρης Κωταίδης, η Κατερίνα Πετράκη, ο δικηγόρος Αχιλλέας Μέγας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στην Καβάλα Τάσος Ιωαννίδης, ο Κώστας Κουνάκος, ο Ζαφείρης Μυστακίδης, ο Ξενοφώντας Κροκίδης , πολλοί εκπρόσωποι του ΑΟΚ  με επικεφαλής τον Σωτήρη Δεληκάρη, δύο τουλάχιστον πρόεδροι συνοικιακών συλλόγων (Κηπούπολης- Καλαμίτσας, Περιγιαλίου), αντιπροσωπεία του συλλόγου ΑμΕΑ,οι πρόεδροι των δύο ΚΤΕΛ, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του σωματείου των Ταξί, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Α. Βαγενάς κτλ

Τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο προλόγισε ο δικηγόρος και στέλεχος της δημοτικής παράταξης Απόστολος Αποστολίδης ενώ συντονισμό στην εκδήλωση είχαν οι Αχιλλέας Νικολαίδης, Μιχάλης Καπέτης, Γρηγόρης Θεοδωρίδης. Μαζί τους και ο Γιάννης Μούτλιας. Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του κ. Παπαδόπουλου μετά από καιρό και κατά γενική ομολογία ήταν πετυχημένη.

 

===============================================================

 

«Ο Νομός Καβάλας στέκεται όρθιος λόγω των τουριστών από τα Βαλκάνια» είπε χθες ένας έμπειρος λογιστής φοροτεχνικός του τόπου, ο κ. Βασίλης Παρχαρίδης. Η εκτίμηση του είναι απόλυτα αληθινή. Δεν εννοεί μόνο τον τουρισμό των Βούλγαρων- Ρουμάνων- Τούρκων και άλλων. Στο μυαλό του έχει και τις πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων που φέρονται να κάνουν σε όλο το Νομό κυρίως Βούλγαροι και Τούρκοι.

 

Δεν είναι ο μόνος που διαπιστώνει αυτή τη στήριξη στην οικονομική ζωή του τόπου μας. Ένα σωρό άλλοι κατέληξαν ήδη στο ίδιο συμπέρασμα. Πρόκειται για την πλειοψηφία των κατοίκων, των μόνιμων κατοίκων, της πόλης και του Νομού Καβάλας. Άνθρωποι που μετρούν μία μία τις μέρες του Χειμώνα. Να περάσουν, να τελειώσουν. Προσδοκούν … «ανάσταση νεκρών» από τον Απρίλιο και μετά.

 

Κι ενώ τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς, μια από τις δύο σχολικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας απαντά (κατά πλειοψηφία) αρνητικά σε αίτημα συλλόγου Βουλγάρων. Μένουν κι εργάζονται στην Καβάλα, ζήτησαν μια αίθουσα που θα χρησιμοποιούν κάθε Σάββατο για τις ανάγκες του συλλόγου τους. Δεν έκρυψαν ότι μεταξύ των άλλων επιθυμούν στα παιδιά των οικογενειών τους να κάνουν μάθημα Βουλγαρικών. Δραστηριότητα που θα συμπληρώσουν με άλλες, πολιτιστικές αυτήν την φορά.

 

Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, αντίθετα στα απλά και αυτονόητα μια σχολική επιτροπή αναζητά και βρίσκει λόγους να απορρίψει το αίτημα. Όπως ακούμε το λάθος θα διορθωθεί αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τέτοια λάθη δεν μπορεί να είναι τυχαία, πολύ περισσότερο αθώα.

 

Κι αν κάποιοι δεν ήξεραν, αν άλλοι δεν γνώριζαν, κάποιοι σίγουρα σκέπτονται φοβικά. Φοβούνται τους ξένους, τη διαδικασία όσοι είναι μόνιμα στην Καβάλα να θέλουν να συνδέσουν τα παιδιά τους με την πατρίδα τους. Παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καβάλα. Δηλαδή στην Ελλάδα.

 

Πρέπει να έχουμε μεγάλο θράσος εμείς οι έλληνες. Από τη μια τους θέλουμε, τους παρακαλούμε για τα Καλοκαίρια κι από την άλλη τους διώχνουμε από τα σχολεία. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι προτιμούμε. Κατά τα άλλα όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Καβάλας έχουν τόσο υποχρεώσεις όσο και δικαιώματα. Ανεξαρτήτου χρώματος και εθνικότητας…

 

Δυσκολότερος αντίπαλος είναι οι κρυφοί ακροδεξιοί. Το πρωί, καθώς κυκλοφορούν στον κόσμο, φορούν τα καλά και καθωσπρέπει ρούχα. Χαμογελούν, αγκαλιάζουν, κολακεύουν, σφυρίζουν αδιάφορα. Μόλις όμως βρουν κατάλληλη ευκαιρία, αλλάζουν. Ακραίες απόψεις, φιλοφασιστικές, απαράδεκτες. Είναι δικαίωμα τους να παίζουν θέατρο, να ζητούν παντού «καθαρούς» έλληνες.

 

Δεν είναι δικαίωμα τους να προσποιούνται. Να υποκρίνονται. Τους παρακολουθήσαμε τότε που η Καβάλα υποδέχθηκε τους πρόσφυγες. Τους ζήσαμε σε κάθε επεισόδιο εκείνου του σήριαλ. Τώρα επανέρχονται με αφορμή έναν σύλλογο Βουλγάρων που δραστηριοποιείται στην Καβάλα. Θυμίζουμε ότι στην πόλη μας υπάρχει και σύλλογος Αλβανών όπως επίσης σύλλογος Ρώσων. Αυτοί οι σύλλογοι φαίνεται τους … ξέφυγαν.

 

Ζητούμε από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας να διορθώσει τις εντυπώσεις, να διορθώσει τη λάθος απόφαση της σχολικής επιτροπής. Είναι αποφάσεις από αυτές που βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του τόπου. Βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να παρέμβει δυναμικά για να αποστομώσει όσους σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν φοβούνταν απλώς. Κάποιοι ελάχιστοι λέγεται ότι βρίσκονταν (ευχόμαστε να μην έγινε έτσι) σε κατάσταση περίπου υστερίας…

 

Η ΠΑΣΚΕ (sic) Καβάλας εξέδωσε χθες ανακοίνωση απάντηση στις καταγγελίες του ΠΑΜΕ. Δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα  (των γεγονότων στο ΕΥΚ την περασμένη Κυριακή), μας δημιουργεί με μια μεγάλη απορία. Το κείμενο της ανακοίνωσης το έγραψε μόνη της η ΠΑΣΚΕ ή την ώρα της σύνταξης του την βοήθησαν και οι σεκιουριτάδες;

 

Μόνο ο Αρχέλαος Γρανάς (από πλευράς περιφερειακών συμβούλων) παραβρέθηκε χθες το μεσημέρι στην τελετή κοπής βασιλόπιτας των υπαλλήλων της ΠΕ Καβάλας. «Που είναι οι άλλοι; Τους καλέσατε;» ρώτησε για τους απόντες συναδέλφους του τον συν διοργανωτή Θόδωρο Μαρκόπουλο. «Τους καλέσαμε όλους» απάντησε αμέσως η πρόεδρος των υπαλλήλων Φιλιππία Κοχλιαρίδου.

 

Ένα άλλο παραλειπόμενο της ίδιας εκδήλωσης αφορά τον Μητροπολίτη κ. Στέφανο. Προέρχονταν από τη βασιλόπιτα του προσωπικού στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Λίγο πριν αρχίσει να διαβάζει τα ιερά κείμενα κι ενώ το Αμφιθέατρο ήταν γεμάτο υπαλλήλους, ζήτησε να φωτογραφηθεί. Με όλους τους παρόντες δημοσιογράφους και εικονολήπτες. Ποιος μπορούσε να του αρνηθεί το αίτημα και την φωτογραφία;

 

Συνεχίζει τις εθιμοτυπικές μα και ουσιαστικές του συναντήσεις ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας. Το μεσημέρι θα είναι στην Ελευθερούπολη, σε συνάντηση με το Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη. Η συνάντηση του κ. Δέμπα με τη Δήμαρχο Καβάλας δύο φορές συμφωνήθηκε, δύο φορές αναβλήθηκε. Ούτε η Αλφαβητοπαρέλαση να ήταν…

 

Συνέντευξη τύπου δίνει αύριο το μεσημέρι το ΔΗΠΕΘΕ, αυτήν την φορά για την παράσταση «Μια ξεχωριστή μέρα». Εξ αυτού του λόγου ξεχωριστή θα είναι και η συνέντευξη τύπου. Μετά το τέλος της θα παρατεθεί γεύμα στους δημοσιογράφους, στο μεζεδοπωλείο «Παραλιακό».  Πρωτοβουλία φυσικά του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Τόσο σε συνεντεύξεις της όσο και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κ. Δήμαρχος έχει πει με τρόπο κατηγορηματικό, ότι το ταμείο της ΔΕΥΑΚ στις Κρηνίδες δεν θα λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα. Θα λειτουργεί, διαβεβαίωσε, περισσότερες. Κάτοικοι του πρώην Δήμου Φιλίππων που αυτές τις μέρες έλαβαν λογαριασμό ύδρευσης, βρήκαν μέσα στο φάκελο (έτσι τουλάχιστον μας λένε) ενημερωτική επιστολή της ΔΕΥΑΚ. Σύμφωνα με την οποία το ταμείο στις Κρηνίδες θα λειτουργεί μόνο κάθε Τετάρτη! Μπερδεύτηκαν και αυτοί και εμείς.

 

Διαβάστε επίσης