• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη δεν τον γνωρίζουμε. Καθόλου. Το ίδιο ισχύει για την πλειοψηφία των πολιτών του Νομού. Είναι απολύτως λογικό. Πολλούς υποψήφιους περιφερειάρχες (μη Καβαλιώτες), πολλούς περιφερειάρχες (όλοι τους μη Καβαλιώτες) δεν γνωρίζαμε. Τους μάθαμε είτε λόγω της θητείας τους, είτε λόγω της υποψηφιότητας τους. Φυσικά για να μάθεις έναν άνθρωπο χρειάζεται χρόνος. Όχι λίγος. Πολύς.

Ο κ. Τοψίδης έκανε στην Καβάλα τη δεύτερη του προεκλογική εκδήλωση (η πρώτη έγινε στην Κομοτηνή), παρουσίασε 40 υποψήφιους περιφερειακούς του συμβούλους. Καθώς λοιπόν δεν γνωρίζουμε τον άνθρωπο, προσπαθούμε να τον καταλάβουμε μέσα από όσα λέει και κάνει. Αυτά που λέει είναι τα αναμενόμενα- συνηθισμένα προεκλογικά λόγια. Ο κ. Τοψίδης διαφέρει με τις προεκλογικές του πράξεις και ενέργειες.

Κάλεσε έναν δημοσιογράφο της Αθήνας ώστε να βάλει «αλατοπίπερο» στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής. Μια εκδήλωση ακριβή επειδή ήταν προσεκτικά οργανωμένη, διαφορετικά «στημένη». Συμπέρασμα πρώτο, ο πετυχημένος επιχειρηματίας του Έβρου πορεύεται όσο μπορεί διαφορετικά στα προεκλογικά. Αυτό κοστίζει αλλά για τον κ. Τοψίδη πρόβλημα χρημάτων φαίνεται να υπάρχει. Επειδή πιστεύει πολύ σε ότι ξεκίνησε και υλοποιεί, το στηρίζει οικονομικά. Όλοι οι άλλοι (αντίπαλοι του) προτιμούν τα συνηθισμένα. Κάπως έτσι διαφέρει σε σχέση με αυτούς.

Το … αμερικάνικο στιλ της εκδήλωσης της Κυριακής μας κακοφάνηκε. Ήταν κάτι περιττό ή μήπως μας κακοφάνηκε επειδή ξεπέρασε κατεστημένες βαρετές διαδικασίες δεκαετιών; Πόσο αυθεντικός μπορούσε να είναι ο κ. Λάλας, όταν ήταν φανερό ότι κι αυτός βρίσκονταν στις υπηρεσίες ενός υποψήφιου;

Ο κόσμος κοίταξε παράξενα αρχικά το συγκεκριμένο δίδυμο. Γρήγορα προσαρμόστηκε, αποδέχθηκε την μεγάλη αλλαγή. Ο υποψήφιος δεν ήταν όρθιος και δεν έκανε έναν ακόμη μονόλογο. «Μπήκε» σε διάλογο, ο οποίος ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό κατάλληλα προετοιμασμένος. Άριστα σκηνοθετημένος. Οι ψηφοφόροι λοιπόν, πόσο έτοιμοι είναι για αυτό το κάτι άλλο;

Ο κ. Τοψίδης υποσχέθηκε live μετάδοση από το διαδίκτυο όλης της εκδήλωσης του. Παρά το ότι υπήρξε μπόλικο ανθρώπινο δυναμικό για αυτήν την δουλειά, η μετάδοση είχε κουσούρι. Ουσιαστικά είναι σα να μην έγινε ποτέ. Κατά συνέπεια η πρώτη αλλαγή μάλλον πέτυχε, η δεύτερη που ήταν βασικότερη όχι. Το ποσοστό επιτυχίας  50% στην καινοτομία και στο διαφορετικό είναι ικανοποιητικό. Βρισκόμαστε άλλωστε μόλις στο ξεκίνημα…

Οι 10 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι από την Καβάλα χωρίζονται στις γνωστές δύο κατηγορίες. Στους «παλιούς» και στα νέα πρόσωπα. Οι «παλιοί» δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τα νέα πρόσωπα. Δεν θεωρούν ότι «απειλούνται». Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους οι νέοι. Τέλος, η επίσημη ΝΔ σαφώς και απουσίαζε από το γεγονός της Κυριακής. Εξαίρεση η κ. Σοφία Αθανασιάδου, μέλος της ΝΟΔΕ, που ήταν κανονικά. Χωρίς φόβο.. Θα υπάρξουν άραγε συνέπειες ή όχι; Αυτό το ξέρει μόνο το κόμμα της. Σύντομα θα το πει και σε μας… Ευθέως ή πλαγίως…

 


Πριν από λίγα σχετικά χρόνια τα πράγματα δεν ήταν όπως είναι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μεγάλο κόμμα κι ο ΣΥΡΙΖΑ ( ή όποιο ήταν τότε το όνομα του) το μικρό. Η ιδεολογική συγγένεια σαφής αλλά τότε την επικαλούνταν μόνο το ΠΑΣΟΚ. Που έκανε «ανοίγματα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος τα «απέκρουε» και τα απέρριπτε με πάθος. Ενίοτε το ΠΑΣΟΚ «ψάρευε» στελέχη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα έκαναν την… «μεταγραφή» συμμετέχοντας και στην Κυβέρνηση. Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 

Το τι μεσολάβησε το γνωρίζουμε καλά αφού το ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τα πράγματα αντιστράφηκαν κι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλος ενώ το ΠΑΣΟΚ μίκρυνε. Προκειμένου μάλιστα να επανέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται, άλλαξε και ξανά άλλαξε το όνομα του. Χωρίς ως τώρα να υπάρχει αποτέλεσμα.

 

Τώρα είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ. Προσκαλεί σε διάλογο (επικαλούμενο την ιδεολογική συγγένεια), «ψαρεύει» στελέχη του μικρού ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι αντιδρούν θετικά, τους βρίσκουμε μέλη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακόμη περισσότερα είναι τα πρόσωπα που τελικά τους ήταν αρκετή μια θέση βουλευτή. Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, πιο παλιά στο ΠΑΣΟΚ.

 

Είναι δεδομένη η ιδεολογική συγγένεια. Αυτή είναι που τα κάνει όλα… Όπως επίσης είναι δεδομένος ο θυμός του μικρού κι η ορμή προς αυτόν από τον μεγάλο. Δεν πρέπει λοιπόν να μας μπερδεύει απολύτως τίποτα. Κι αυτήν την φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά κατανόηση κι ειλικρινή διάθεση συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ αν και όταν είχε την ευκαιρία αντέδρασε όπως ακριβώς το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Το δε ΠΑΣΟΚ, μπροστά στο φόβο μήπως και «απορροφηθεί» πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα στην προς τα δεξιά στροφή και πορεία του.

 

Οι αδυναμίες των ανθρώπων δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις. Οι άνευ σημαντικού λόγου αντιπάθειες, οι ζήλιες, η κοινή επιδίωξη για την εξουσία. Η οποία φέρνει καλοπέραση και πολιτική μακροζωία… Δυστυχώς οι θέσεις δεν τους χωρούν όλους. Κάποιοι πρέπει πάλι να μείνουν απέξω…

 

Δεν έχουμε παρά να λάβουμε κατάλληλη θέση, να παρακολουθήσουμε το σήριαλ και να διασκεδάσουμε με αυτό. Ελπίζοντας ότι στο τέλος θα γίνει ότι περιέγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει συμπάθειες  στο ΠΑΣΟΚ και μπροστά στον νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ενωθούν όσοι σήμερα μαλώνουν σα να είναι παιδιά και όχι εκπρόσωποι κομμάτων. Λες και δεν υπάρχει η ιδεολογία αλλά μόνο τα «δικά μου» και τα «δικά σου» συμφέροντα….

 

Σημειώστε μια ακόμη σύμπτωση. Την περασμένη Κυριακή ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Άρης Γιαννακίδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση του κ. Κατσιμίγα, υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια μέρα ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ κ. Βαβίας ανακοινώθηκε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του κ. Τοψίδη. Και οι δύο εγκατέλειψαν τον πολιτικό τους χώρο. Άλλος τράβηξε στα Αριστερά κι άλλος στα Δεξιά. Σε τι διαφέρουν αυτές μα και άλλες περιπτώσεις των τοπικών εκλογών, από τις πρόσφατες υπουργοποιήσεις Τόλκα και Μωραϊτη;

 

Από σήμερα Τρίτη το ΤΕΙ Καβάλας φιλοξενεί 26 νέους φοιτητές του. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα βρίσκονται στο ίδρυμα ξένοι φοιτητές που έρχονται στην πόλη μας με το γνωστό πρόγραμμα Erasmus. Τα 26 αγόρια και κορίτσια θα κάνουν τα μαθήματα τους έως το τέλος του εαρινού 6μηνου. Τελετή (γιορτή) υποδοχής οργανώνεται σήμερα το πρωί στο ίδρυμα.

 

Εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ Καβάλας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε χθες ότι για την παρουσία της Σοφίας Αθανασιάδου (μέλος της νομαρχιακής) στην εκδήλωση Τοψίδη δεν θα παρθεί κανένα μέτρο κτλ. Μας εξήγησε ότι ήταν μια απόφαση της ίδιας της κ. Αθανασιάδου (να είναι στην εκδήλωση Τοψίδη), επί της οποίας η νομαρχιακή δεν μπορούσε και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

 

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης ανακοίνωσε μέσω του διαδικτύου ότι η ομάδα πρωτοβουλίας που συγκρότησε (στόχος της οποίας είναι οι δημοτικές εκλογές του 2023) θα κάνει την πρώτη της εκδήλωση στην Καβάλα τον μήνα Μάρτιο. Περισσότερες λεπτομέρειες από τον ίδιο λίαν συντόμως.

 

Ιστοσελίδα των Αθηνών ανέφερε χθες όλα τα ονόματα των πιθανών υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ. Ανάμεσα σε αυτά διαβάσαμε και το όνομα του Μιχάλη Αγγελόπουλου, πρώην (διορισμένου) Περιφερειάρχη ΑΜΘ. Δεν διαβάσαμε το όνομα του προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας. Και για τον κ. Γεωργιάδη ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

 

Πάνω που είχαμε σιγουρευτεί για τον πολιτικό πολιτισμό στην προεκλογική περίοδο που πρόσφατα άρχισε, υπήρξε ο ηλεκτρονικός διάλογος πολλών από τον οποίο «βγήκε» διαμαρτυρόμενη η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια κ. Αναστασία Ιωσηφίδου.

 

Σύμφωνα με τον αριθμό αυτών που συμμετείχαν στο διάλογο, σύμφωνα με το πλήθος των αναρτήσεων και των σχολιασμών είναι μάλλον επιτυχία ότι μόνο μια ανάρτηση γίνεται αφορμή για να προσφύγει στη δικαιοσύνη η κ. Ιωσηφίδου. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αλλά κακά τα ψέματα, θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.

 

Διαβάστε επίσης