Σημεία & τέρατα

 Σημεία & τέρατα

dig

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


 

Ήταν μια βραδιά μαγική. Ανάμεσα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας και τους σπάνιους πίνακες της συλλογής της Τραπέζης της Ελλάδος που εκτίθενται αυτή την εποχή στις αίθουσές του, μια εξαίσια μουσική πανδαισία χάρισαν στους τυχερούς που βρέθηκαν εκεί, η Κορίνα Βουγιούκα με την κιθάρα της και η εξαιρετική σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου.

Μια μυσταγωγία, μια αληθινή πνευματική και ψυχική ανάταση σε μουσικές και τραγούδια με αναφορές σε μυθολογικά θέματα, θέματα από την αγροτική ζωή αλλά και τον θεό Πάνα που τραγούδησε με την μεθυστική φωνή της η Τζούλια Σουγλάκου, μια κλασική ερμηνεύτρια με «πολλά ένσημα» και κυρίως εύσημα στη Εθνική Λυρική Σκηνή –και όχι μόνο- όπου έχει τραγουδήσει σχεδόν τα πάντα.

Η «δικιά μας» Κορίνα Βουγιούκα την συνόδευσε με το γλαφυρό αλλά και συγχρόνως αρκούντως διακριτικό παίξιμό της στην κιθάρα, έχοντας την ευθύνη και των μεταγραφών των κομματιών που παρουσιάστηκαν.

Και τα κομμάτια αυτά ήταν από Ντεμπισί, Περγολέζι και Όφενμπαχ μέχρι Ρωσόπουλο και Χατζηδάκι.

Το πρόγραμμα έκλεισε η Τζούλια Σουγλάκου απαγγέλλοντας το αριστουργηματικό ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Του αίγαγρου».

Απολαυστική και σπάνια βραδιά. Συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (βλέπε Μιχάλης Λυχούνας) για την ιδέα αλλά και την υλοποίησή της.


Χτύπησε με το πολυτελές και πανάκριβο αυτοκίνητό του έναν 25χρονο μοτοσικλετιστή, τον εγκατέλειψε και εξαφανίστηκε για να γλιτώσει, λέει, το αυτόφωρο.

Μήπως για να γλιτώσει και το αλκοτέστ που θα μπορούσε να είναι καθοριστικά επιβαρυντικό για το κατηγορητήριο;

Όταν εμφανίστηκε μετά την παρέλευση του 48ωρου, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και φυσικά αφέθηκε ελεύθερος για να κοιμάται ήσυχος στο σπίτι του και στο κρεβατάκι του σαν να μη συνέβη τίποτα.

Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να ψηφιστεί ένας νόμος που σε παρόμοιες περιπτώσεις (αν δηλαδή εξαφανίζεται ο οδηγός μετά το δυστύχημα για να γλιτώσει το αυτόφωρο) να θεωρείται εξ ορισμού ότι έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, τόση που να τον οδηγεί σιδηροδέσμιο στη φυλακή και να του αφαιρείται δια παντός και το δίπλωμα οδήγησης.

Διότι ίσως μόνον έτσι μπορεί να βάλει μυαλό ο σύγχρονος Έλληνας.


Η διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού από το Δήμο Καβάλας πρέπει να γίνει όχι απλά ένα μόνιμο και διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας από την κεντρική διοίκηση αλλά η προσπάθεια και ο αγώνας αυτός να συνοδευτούν και από συγκεκριμένες δράσεις όπου θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος της Καβάλας με τον δήμαρχο μπροστά όπως έκανε και η Πάτρα.

Ο δήμος της Αχαϊκής πρωτεύουσας μπήκε μέσα στο λιμάνι, καθάρισε μια μεγάλη έκταση του λιμανιού όπου επικρατούσε η βρώμα και η δυσωδία και την διέθεσε για την αναψυχή του πατρινού λαού. Ο δήμαρχος σύρθηκε στα δικαστήρια αλλά με σύσσωμη τη τοπική κοινωνία στο πλευρό του αθωώθηκε πανηγυρικά και στο τέλος η έκταση μαζί με μια άλλη παραχωρήθηκε στο δήμο. Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς αυτό. Μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας εκστρατείας ο Θόδωρος Μουριάδης; Και είμαστε έτοιμοι όλοι οι υπόλοιποι να συμπαρασταθούμε σ’ αυτή την προσπάθεια, σ’ αυτό τον αγώνα και να μην αρκεστούμε απλώς στις μεγαλοστομίες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ; Εδώ μας θέλω…

Διαβάστε επίσης