Dark Mode Light Mode

3 μήνες για πλαστά 50ευρα και 7 μήνες για εξαπάτηση πολίτη που πλήρωσε προκαταβολή αλλά δίκυκλο δεν αγόρασε

Στη συνεδρίαση του Μονομελούς δικαστηρίου χθες στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας ξεχώρισαν δύο υποθέσεις.

Η πρώτη είχε ως κατηγορούμενους δύο κατοίκους Αθηνών, οι οποίοι εξαπάτησαν συμπολίτη με το αιτιολογικό ότι θα του πουλούσαν δίκυκλη μοτοσυκλέτα. Κατάφεραν και εισέπραξαν προκαταβολή χιλίων ευρώ (!) αλλά στη συνέχεια δεν απαντούσαν καν στα τηλεφωνήματα που τους έκανε ο ενδιαφερόμενος αγοραστής της μοτοσικλέτας.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε μεταξύ Καβάλας και Αθήνας προ τεσσάρων περίπου ετών. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως σήμερα ένας εκ των δύο κατηγορουμένων πέθανε.

Ο παθών όταν κατάλαβε ότι είχε εξαπατηθεί, ενημέρωσε για την υπόθεση το Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας. Αυτό με έρευνες και ενέργειες που έκανε κατάφερε να φτάσει τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι όπως περιγράφηκε χθες στο δικαστήριο και άλλη φορά είχαν απασχολήσει για τον ίδιο λόγο τις αστυνομικές αρχές.

Ο εν ζωή κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών χωρίς να παρασταθεί στην ακροαματική διαδικασία. Ο συμπολίτης που έχασε τα χρήματα της προκαταβολής κατέθεσε στο δικαστήριο ότι εκείνη την περίοδο ζήτησε από την τράπεζα (στην οποία κατέθεσε την προκαταβολή) να μπλοκάρει την κατάθεση και να του επιστραφούν τα χρήματα χωρίς η τράπεζα να δείξει ανταπόκριση.

Στη δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενη ήταν Βουλγάρα υπήκοος, η οποία μάλιστα φέρονταν να είναι δημοσιογράφος στη χώρα της. Τον Ιούλιο του 2016 ευρισκόμενη μάλλον για λόγους διακοπών στη Νέα Πέραμο, επιχείρησε να κυκλοφορήσει δύο πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση προσπάθησε να αγοράσει προϊόντα από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αξίας 6 ευρώ.

Ο επαγγελματίας αντιλήφθηκε το πλαστό του χαρτονομίσματος, ενημερώνοντας την κατηγορουμένη. Η οποία σύμφωνα με την κατάθεση του επαγγελματία, ξαφνιάστηκε και στη συνέχεια πλήρωσε με χρήματα που δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Στο δεύτερο περιστατικό μετά από δύο ημέρες, προσπάθησε να αγοράσει διάφορα είδη και τσιγάρα από περίπτερο επίσης στη Νέα Πέραμο. Πάλι ο επαγγελματίας κατάλαβε αμέσως το πλαστό του χαρτονομίσματος και μάλιστα αυτός ενημέρωσε την αστυνομία.

Η οποία προσήγαγε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Περάμου τη γυναίκα. Εκεί αρνήθηκε την κατηγορία που της αποδίδονταν. Όπως και στο δικαστήριο αν και η ίδια απουσίαζε. Εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο Καβάλας. Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Περάμου η κατηγορούμενη παρέδωσε δύο ακόμη πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι κι αυτή ξεγελάστηκε μέσω διαδικασίας που έγινε στη Σόφια σε ανταλλακτήριο χαρτονομισμάτων. Επαγγελματίας της Νέας Ηρακλείτσας πού την φιλοξενούσε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. Είπε ότι πληρώθηκε με χαρτονομίσματα που δεν ήταν πλαστά.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κατηγορούμενη ήταν λίγο επιπόλαιη αλλά δεν γνώριζε ότι κατέχει πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Στη συνέχεια – κατέθεσε- ότι φιλοξένησε στα διαμερίσματα της και συγγενικά της πρόσωπα. Χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη της κατηγορουμένης καθώς αναφέρθηκε σε διαδοχικές συναλλαγές που έκανε ή επιχείρησε να κάνει, έχοντας στην κατοχή της πλαστά χαρτονομίσματα. «Δεν είχε δόλο» απάντησε ο συνήγορος υπεράσπισης αλλά το δικαστήριο την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

Προηγούμενο άρθρο

Πριν το Πάσχα η λειτουργία του καινούργιου παιδικού σταθμού στο Περιγιάλι

Επόμενο άρθρο

Πιθανά πρόστιμα στην εταιρία που δεν εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου