• 2 Μαΐου 2024,

530 οικογένειες με δωρεάν τροφεία

 530 οικογένειες με δωρεάν τροφεία

Eκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα του επιδοτούμενου προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμεΑ για τη σχολική χρονιά 2012-2013. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν αφορούν σε γονείς με υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ετησίως. Αυτή τη φορά δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα φιλοξενίας με δωρεάν τροφεία του ΕΣΠΑ δεν αναγνωρίστηκαν σε οικογένειες με τη σύζυγο δημόσια υπάλληλο και οικογενειακό εισόδημα άνω του προαναφερόμενου ποσού. Υπήρξαν αιτήσεις που απορρίφθηκαν αλλά για διαφορετικούς λόγους μη βάσιμους, οι οποίες είναι περίπου είκοσι και γι’ αυτές θα κατατεθούν ενστάσεις και για τις οποίες αναμένεται δικαίωση.

548 αιτήσεις για δωρεάν τροφεία κατατέθηκαν για φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Καβάλας κι από αυτές έγιναν δεκτές οι 512. Πράγμα που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες οικογένειες των δημοτών της Καβάλας θα απαλλαχτούν από την υποχρέωση καταβολής τροφείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα φετινά κριτήρια ένταξης των οικογενειών στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ήταν αυστηρότερα από τα περσινά. Ο πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Λεωνίδας Παππάς εξήγησε ότι οι επιλεγόμενες από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. οικογένειες έχουν απόλυτη προτεραιότητα αναφορικά με τον παιδικό σταθμό, έτσι αναμένεται ότι θα προκύψει πρόβλημα με τα μη εντασσόμενα στο πρόγραμμα παιδιά σε επίπεδο επιλεγόμενου σταθμού.

Κοντολογίς, θα είναι δύσκολο για ένα μη ενταγμένο στο πρόγραμμα παιδί να φιλοξενηθεί στον παιδικό σταθμό της επιλογής των γονέων του. Οι συγκεκριμένοι γονείς θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να προβούν σε υποχωρήσεις και να συμφωνήσουν για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε διαφορετικό σταθμό από εκείνον που επιθυμούν, έστω κι αν ο επιθυμητός βρίσκεται πλησίον της οικίας τους. Εξάλλου, στην Καβάλα οι αποστάσεις είναι μικρές.

Φέτος είναι η δεύτερη κατά σειρά εφαρμογή του προγράμματος φιλοξενίας με δωρεάν τροφεία. Κατά την περσινή χρονιά 498 αιτήσεις έγιναν δεκτές για ένταξη στο ΕΣΠΑ και συνολικά εξυπηρετήθηκαν 800 οικογένειες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Φέτος αναμένεται η συνολική ένταξη 530 οικογενειών στο πρόγραμμα, στοιχείο που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 10%, ενώ οι συνολικές αιτήσεις φιλοξενίας που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί ανέρχονται στις 900. Άρα ένας αριθμός 370 παιδιών δεν εξασφάλισε λόγω κριτηρίων την ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Εάν ήταν ολοκληρωμένες οι εργασίες στους δυο παιδικούς σταθμούς των οδών Λυσιμάχου και Εκάβης που βρίσκονται υπό κατασκευή, τότε θα υπήρχε η δυνατότητα εξυπηρετήσεως του συνόλου των αιτουμένων. Σχεδόν βέβαιο είναι πως δε θα ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς της επιλογής των οικογενειών.

 

Διαβάστε επίσης