• 25 Απριλίου 2024,

Αισιοδοξία μηχανικών και λόγω «Εξοικονομώ ΙΙ» – Συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ Απόστολου Παυλίδη

 Αισιοδοξία μηχανικών και λόγω «Εξοικονομώ ΙΙ» – Συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ Απόστολου Παυλίδη

Ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Απόστολος Παυλίδης ήταν αισιόδοξος για την πορεία των θεμάτων των μηχανικών στο νέο έτος, κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Πρωινής.

Η αισιοδοξία του στηρίζεται και στο ότι είναι σε εξέλιξη ένα βελτιωμένο πρόγραμμα « Εξοικονομώ». Το «Εξοικονομώ ΙΙ»  και στο γεγονός ότι σύντομα θα βελτιωθούν περαιτέρω τα δεδομένα για την ταχύτερη έκδοση οικοδομικών αδειών και για τα δεδομένα του Νομού Καβάλας. Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στη ψηφιακή διαδικασία έκδοσης αδειών, μέσω της προέγκρισης οικοδομικής άδειας, η οποία ολοκληρώνεται -όπως είπε- σε διάστημα ακόμα και ενός μήνα!

Ακόμα πιο αισιόδοξος ,ακόμη και χαρούμενος θα μπορούσε να πει κανείς, δηλώνει όσον αφορά το καινούργιο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Εκτιμά ότι θα ικανοποιηθούν για το Νομό Καβάλας 400 με 500 αιτήσεις. Διαπιστώνει ζωηρό ενδιαφέρον από τους πολίτες και υπενθυμίζει: 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα για τις αιτήσεις του Νομού Καβάλας.

Εκ των οποίων 1,6 εκατομμύριο ευρώ για οικογένειες και ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλά εισοδήματα. 1,2 εκατομμύριο ευρώ για διαμερίσματα πολυκατοικιών. Οι αιτήσεις για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών υπενθυμίζει ότι θα γίνεται από τις 8 Φεβρουαρίου και μετά.

Ειδικότερα ο Απόστολος Παυλίδης είπε για το «Εξοικονομώ ΙΙ»:

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο κατ’ επέκταση και το παράρτημα της Ανατολικής Μακεδονίας, εμπλέκεται στο πρόγραμμα περισσότερο από ποτέ. Είμαστε ο φορέας που από το Καλοκαίρι και μέσω νομοθετικής ρύθμισης αναλάβαμε την υλοποίηση του. Το ΤΤΕ είναι υπεύθυνο για όλα τα στάδια των διαδικασιών του προγράμματος. Για την πλατφόρμα, την υποβολή των αιτήσεων. Την αξιολόγηση, την κατάταξη τους και την παρακολούθηση της υλοποίησης των σχεδίων παρέμβασης.

Αυτό σας θυμίζω ότι συμφωνήθηκε με το αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο ο κλάδος μας μέσω του Επιμελητηρίου μας συνεννοήθηκε πλήρως. Προηγήθηκε σχετική συνεργασία. Είναι κάτι που έγινε και δεν το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά. Με δική μας πρόταση άλλαξαν ριζικά προς το καλύτερο οι όροι του προγράμματος. Μπήκαν 8 κριτήρια αξιολόγησης. Έτσι το πρόγραμμα συνολικά αναβαθμίσθηκε.

Πλέον ο πολίτης έχει χρόνο να απευθυνθεί σε μηχανικό, να ετοιμάσει και να οργανώσει την αίτηση του κτλ. Αλλά κι οι μηχανικοί, τώρα έχουν επιπλέον κίνητρο να ασχοληθούν με την ουσία του προγράμματος». Ο κ. Παυλίδης σχολιάζοντας τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών και θα τη βελτιώσουν συνολικά, αναφέρεται στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που θα υπάρξει σύντομα αλλά και στο επίσης απαραίτητο -που και αυτό θα υπάρξει σύντομα- Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

Διαβάστε επίσης