Αλλάζει πρόεδρο το ΤΕΙ- Εκλέγει Πρύτανη και αντιπρυτάνεις πριν το τέλος του έτους

 Αλλάζει πρόεδρο το ΤΕΙ- Εκλέγει Πρύτανη και αντιπρυτάνεις πριν το τέλος του έτους

Το ΤΕΙ Καβάλας προσαρμόζεται στο νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή προ λίγων εβδομάδων. Ανάμεσα στα άλλα πρέπει να γίνουν εκλογές για το νέο Πρύτανη και τους νέους Αντιπρυτάνεις. Πλέον το ΤΕΙ δεν θα έχει πρόεδρο και αντιπροέδρους αλλά πρύτανη και αντιπρυτάνεις. Η είδηση ωστόσο βρίσκεται στο ότι ο Νάσος Μητρόπουλος δεν μπορεί (σύμφωνα με το όριο θητειών που θέτει ο νέος νόμος) να είναι υποψήφιος. Αντίθετα οι τρεις έως τώρα αντιπρόεδροι (Μπαντέκας, Εμμανολούδης, Θερίου) μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Όλα τα ΤΕΙ της χώρας αποκτούν πρυτανικό συμβούλιο, διατηρούν τη σύγκλητο. Η σύνθεση της οποίας διευρύνεται. Στο ΤΕΙ Καβάλας η προεκλογική περίοδος φαίνεται να έχει αρχίσει. Άλλοι λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Δεκέμβρη, άλλοι τις «βλέπουν» πιο νωρίς. Τον Οκτώβρη. Είναι μάλλον σίγουρο ότι εκτός των γνωστών προσώπων, θα υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες καθηγητών.

Αλλάζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ

Με αφορμή την ψήφιση από τη βουλή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνεται ότι αλλάζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ Νάσος Μητρόπουλος. Οι εκλογές θα διενεργηθούν το αργότερα έως το τέλος του έτους με πιθανές ημερομηνίες τον Οκτώβρη ή τον Δεκέμβρη. Ο νέος νόμος 4485 του 2017 προκαλεί διάφορες αλλαγές και επί της ουσίας στο ΤΕΙ της Καβάλας.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος θα ονομάζεται πρύτανης και οι αντιπρόεδροι θα ονομάζονται αντιπρυτάνεις. Δημιουργείται πρυτανικό συμβούλιο και διευρύνεται η σύνθεση της συγκλήτου του ΤΕΙ που πλέον θα έχει εκπροσώπους από όλα τα τμήματα του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, όσοι διάβασαν το νόμο κατάλαβαν ότι λόγω ορίου θητειών ο Νάσος Μητρόπουλος δε θα μπορέσει στις επικείμενες εκλογές να διεκδικήσει την προεδρική θέση, δηλαδή εκείνη του πρύτανη. Αντίθετα, οι τρεις αντιπρόεδροι, αντιπρυτάνεις βάσει του νέου νόμου, Εμμανολούδης – Θερίου – Μπαντέκας, μπορούν στις εκλογές να είναι υποψήφιοι πρυτάνεις αλλά και αντιπρυτάνεις. Στο πλαίσιο της ίδιας νομοθεσίας, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των αντιπρυτάνεων.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει υποψήφιος πρύτανης και καθηγητής του ΤΕΙ που στη διάρκεια των τελευταίων ετών δε ενεπλάκη στη διοίκησή του. Είναι επίσης πιθανό να προωθηθεί ως υποψήφιος πρύτανης ένας εκ των Εμμανολούδη κα Μπαντέκα. Την περασμένη άνοιξη είχαν ακουστεί σενάρια και για την υποψηφιότητα του Νίκου Θερίου, που ωστόσο έχουν πλέον υποχωρήσει.

Εντωμεταξύ, τις δύο προηγούμενες ημέρες αναρτήθηκαν στο διαδύκτιο διαπιστωτικές πράξεις. Με την πρώτη ορίζονται μέλη του πρυτανικού συμβουλίου, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, καλούνται τα μέλη των προπτυχιακών φοιτητών – μεταπτυχιακών φοιτητών να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους, ενώ τα μέλη του διοικητικού προσωπικού καλούνται να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους στο πρυτανικό συμβούλιο. Σύμφωνα με άλλη ανάρτηση γίνεται διαπιστωτική πράξη ορισμού των μελών της συγκλήτου, η οποία θα απαρτίζεται από τον πρύτανη του ιδρύματος, τους αντιπρυτάνεις, τους κοσμήτορες των σχολών τους προέδρου τμημάτων, εκπροσώπους προπτυχιακών φοιτητών – μεταπτυχιακών φοιτητών, τρία μέλη των επιτροπών του ΤΕΙ και έναν εκπρόσωπο των διοικητικών υπαλλήλων. Με τη διαπιστωτική πράξη για η σύγκλητο, καλούνται τα μέλη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, των επιτροπών και των υπαλλήλων να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους.

Στο ΤΕΙ ΑΜΘ η άτυπη προεκλογική περίοδος ουσιαστικά έχει αρχίσει και όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ομάδα διοίκησης υπό το Νάσο Μητρόπουλο, η οποία και φαίνεται ότι θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη θέση του προέδρου, δηλαδή του πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ. Κινητικότητα παρατηρείται γενικότερα μεταξύ των καθηγητών, έτσι εντός του Σεπτέμβρη αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης